2013-03-21 11:07:03
Φωτογραφία για Αναζητείται η «συνταγή» για να μείνουν ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι
της Ελένης Παπαδοπούλου

Το ότι η Ελλάδα επενδύει πλέον στον Τουρισμό, είναι γεγονός, ίσως να είναι τελικά και η μόνη μας ελπίδα για μια μικρή ανάκαμψη.

Το ότι η Ηλεία επενδύει κατά ένα μεγάλο μέρος στην κρουαζιέρα, τουλάχιστον από την άποψη της προσδοκίας γιατί επί του πρακτέου αυτό τόσα χρόνια δεν το έχουμε δει ( με αυτόματο πιλότο προχωράμε), είναι επίσης γεγονός. Όπως βέβαιο είναι ότι το «τουριστικό μας προϊόν» στο οποίο επενδύει η κρουαζιέρα, είναι τα αρχαία μας και εν προκειμένω ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και τα Μουσεία της. Και αν αυτά για μια μέρα παραμείνουν κλειστά, ο τουρίστας πέρα από την δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή του, δεν θα έχει κανένα λόγο να θυμάται την Ηλεία, εκτός του ότι εμείς στο πρόσωπό του χάνουμε κάθε στιγμή έναν πρεσβευτή του νομού μας και οι εκπρόσωποι των εταιριών κρουαζιέρας την αξιοπιστία τους.

Με δεδομένο λοιπόν ότι τα προβλήματα των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού είναι υπαρκτά και ότι οι κινητοποιήσεις είναι στο «παιχνίδι», για να αποφευχθούν τα φαινόμενα αιφνίδιου κλεισίματος των αρχαιολογικών χώρων με όλες τις παραπάνω συνέπειες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ
. Κώστας Τζαβάρας συγκαλεί την ερχόμενη εβδομάδα όπως ο ίδιος ανέφερε χθες στην πρωϊνή εκπομπή ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, σύσκεψη στο Υπουργείο με τους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων και εταιριών κυρίως της κρουαζιέρας. Δεν ξέρω βεβαίως τι μπορούμε να περιμένουμε από μια τέτοια συνάντηση, αφού η ευθύνη για την χωρίς προβλήματα λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων ανήκει στην κυβέρνηση και στις πολιτικές που θα ακολουθήσει και μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, ωστόσο σίγουρα θα ειπωθούν πολλά και οι απαιτήσεις των τουριστικών πρακτόρων μπορούν να κινητοποιήσουν το Υπουργείο για να λάβει μέτρα και να προασπίσει την ομαλή ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του τουρισμού που τόσο έχουμε ανάγκη. Βεβαίως ο κ. Τζαβάρας έπλεξε χθες το εγκώμιο των φυλάκων υποστηρίζοντας ότι παρά τα όποια προβλήματά τους δεν άφησαν ούτε μια μέρα κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους. Ωστόσο αυτό δεν φτάνει, ο τουρισμός δεν μπορεί να στηριχθεί στην καλή διάθεση των φυλάκων και στον επαγγελματισμό τους.

Άλλωστε τις προάλλες, την μια ημέρα που ο αρχαιολογικός χώρος έμεινε κλειστός στην Ολυμπία λόγω κινητοποιήσεων ( γιατί αυτό συνέβη) και έτυχε να είναι μέρα κρουαζιέρας, πέρα από την γενική δυσαρέσκεια των τουριστών και των τουριστικών εταιριών, χάθηκαν και αρκετά χρήματα από την περιοχή μας. Από τα ταμεία του Υπουργείου Πολιτισμού, από τις διάφορες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό γιατί οι ακυρώσεις πήγαν σύννεφο και στην ουσία η κρουαζιέρα χάθηκε. Θεωρούμε πάντως ότι στην ίδια σύσκεψη που θα συγκαλέσει ο κ. Τζαβάρας, το μείζον δεν είναι μόνο η ομαλή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και η βελτίωση των υποδομών υποδοχής των τουριστών στα λιμάνια. Γιατί αν ένα λιμάνι όπως το Κατάκολο που υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες από την κρουαζιέρα μπορεί να κρατήσει αξιοπρεπώς με τις παροχές υπηρεσιών του ένα μεγάλο κύμα τουριστών, μπορεί και να περιορίσει ακόμα και την δυσαρέσκεια μιας «άτυχης» στιγμής όπου οι αρχαιολογικοί χώροι μπορεί να μείνουν κλειστοί.

Κοιτάζουμε λοιπόν το δέντρο και χάνουμε το δάσος! Στην Ηλεία έτσι κάνουμε πάντα;

iliaoikonomia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ