2013-03-20 12:00:31
Φωτογραφία για Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την ασφάλιση Δημάρχων και Περιφερειαρχών...!!!
Ρυθμίσεις για την ασφάλιση των αιρετών των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που βρίσκεται ήδη στην Επιτροπή των Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ειδικότερα, οι αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων αντιπεριφερειάρχες και πρόεδροι Περιφερειακών Συμβουλίων που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΝΠΔΔ, κρατικών ΝΠΙΔ και Δημοσίων Επιχειρήσεων, τη Διοίκηση των οποίων διορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο, εξακολουθούν από 1.1.2011, να διέπονται από το ασφαλιστικό καθεστώς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης Πρόνοιας και Υγειονομικής Περίθαλψης, στο οποίο υπάγονταν πριν την έναρξη της θητείας τους.

Από την ημερομηνία αυτή και εφεξής, οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές, υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης αυτών των προσώπων πριν την έναρξη της θητείας τους.

Σε ότι αφορά την εισφορά ασφαλισμένου, βαρύνει τους ίδιους, ενώ η εργοδοτική εισφορά, τον οικείο Δήμο ή Περιφέρεια που έχουν εκλεγεί. Οι Δήμοι ή οι Περιφέρειες παρακρατούν την εισφορά ασφαλισμένου από την αντιμισθία και την αποδίδουν μαζί με την εργοδοτική εισφορά.


Για τους ασφαλισμένους στον Ο.Α.Ε.Ε. και το Ε.Τ.Α..Α. από την ανωτέρω ημερομηνία και εφεξής, καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερου επαγγελματία, βάσει του συνολικού χρόνου ασφάλισης.

Σε περίπτωση που υπάγονταν στην ασφάλιση περισσοτέρων του ενός ασφαλιστικών οργανισμών κατά τη διάρκεια της θητείας τους, θα εξακολουθούν να διέπονται από το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο υπάγονταν.

Η δαπάνη  για την ασφάλιση βαρύνει τους ίδιους όσον αφορά την εισφορά ασφαλισμένου.  Ο Δήμος ή η Περιφέρεια βαρύνεται με την εργοδοτική εισφορά, για τους φορείς Ασφάλισης και Πρόνοιας στους οποίους η εισφορά  είναι χαμηλότερη. Ο Δήμος ή η Περιφέρεια βαρύνεται επίσης με την εργοδοτική εισφορά για τον φορέα Υγειονομικής Περίθαλψης.  Η εισφορά για τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς βαρύνει τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Για το χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως 31.12.2012 το σύνολο των εισφορών(ασφαλισμένου και εργοδότη) υπέρ των φορέων Υγειονομικής Περίθαλψης για τα ανωτέρω πρόσωπα δεν παρακρατείται, ενώ τυχόν καταβληθείσες εισφορές για ασφάλιση ασθένειας για το ανωτέρων διάστημα ούτε αναζητούνται ούτε επιστρέφονται.

Αν πριν την έναρξη της θητείας δεν υπάγονταν στην ασφάλιση οποιουδήποτε οργανισμού από 1.1.2011 και εφεξής, υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ καθώς και στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ. Οι εισφορές ασφαλισμένου βαρύνουν τους ίδιους και η εργοδοτική εισφορά το Δήμο ή την Περιφέρεια στην οποία έχουν εκλεγεί.

Οι ρυθμίσεις έχουν εφαρμογή και για τον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης που λαμβάνουν αντιμισθία.

Εισφορές που θα προκύψουν από την ασφάλιση των προαναφερθέντων προσώπων από την 1.1.2011  και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.

Η εξόφληση του οφειλόμενου ποσού, γίνεται εφάπαξ εντός διμήνου, από την 1η του επόμενου της δημοσίευσης του νόμου, ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όσοι και οι μήνες ασφάλισης, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται εντός του μεθεπόμενου από τη δημοσίευση του νόμου. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Σε περιπτώσεις που τα ανωτέρω πρόσωπα ασφαλίζονται ως έμμισθοι, οι Δήμοι ή οι Περιφέρειες καταβάλλουν το σύνολο του ποσού της μηνιαίας δόσης, με παρακράτηση της οφειλής του ασφαλισμένου από την αντιμισθία που λαμβάνει.

Σε περίπτωση δε παραίτησης πριν την εξόφληση της οφειλής, ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλλει ανά μήνα στο Δήμο ή Περιφέρεια, το προβλεπόμενο για την εξόφληση ποσό.

Ειδικά για όσους πριν την έναρξη της θητείας τους ήταν υπάλληλοι λοιπών ΝΠΙΔ και λόγω διορισμού στις ανωτέρω θέσεις λαμβάνουν την ειδική άδεια των άρθρων 93 & 182 του ν.3852/2010 για το διάστημα από 1.1.2011 έως 31.12.2012, το σύνολο των εισφορών (ασφαλισμένου και εργοδότη) βαρύνει το Δήμο ή Περιφέρεια όπου έχουν εκλεγεί.
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ