2013-03-20 08:00:16
Φωτογραφία για «Τραπεζικός λογαριασμός στην Κύπρο ισοδυναμεί με «μαύρο χρήμα»»
Τη θέση πως «τραπεζικός λογαριασμός στην Κύπρο ισοδυναμεί με «μαύρο χρήμα» ή με «ξέπλυμα χρήματος»», εξέφρασε ο εμπορικός επιτετραμμένος της Αυστρίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, Μπρούνο Φράιταγκ, σε αποψινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ). Ταυτόχρονα άσκησε δριμεία κριτική στην απόφαση για την Κύπρο, που κατέστρεψε την εμπιστοσύνη ότι οι καταθέσεις διασφαλίζονται έναντι επεμβάσεων του κράτους.

Χαρακτηρίζει μεγάλο λάθος την πρόθεση φορολόγησης των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ και σημειώνει ότι, ακόμη κι αν τώρα η κυβέρνηση αναδιπλώνεται και θέλει να προστατέψει τους μικροκαταθέτες, οι συνέπειες είναι καταστροφικές και μάλιστα πέραν της Κύπρου, διότι η ζημία έγινε και αφορά τη δημόσια εικόνα, πως τα χρήματα του καθενός δεν διασφαλίζονται πλέον έναντι επεμβάσεων του κράτους.

Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι μεγαλοεπενδυτές θα εγκαταλείψουν την Κύπρο, θεωρώντας ότι οι επιχειρήσεις θα αποδεχτούν ένα «κούρεμα», καθώς θα συνεχίζουν να έχουν φορολογικά πλεονεκτήματα, ακόμη και αν αυτά δεν είναι πλέον τόσο μεγάλα. Σε σύγκριση με την Ελλάδα, σημειώνει, -όπου επιχειρηματίες πρέπει να πληρώσουν έκτακτο φόρο, όπου περικόπτονται μισθοί και συντάξεις- το κυπριακό μέτρο είναι κατ΄αρχή λογικότερο, αλλά όχι με τον τρόπο που έγινε.  


Επίσης δεν ανησυχεί για ένα ενδεχόμενο «bank run», θεωρώντας πως σίγουρα κάποιοι μικροκαταθέτες θα αποσύρουν τα χρήματά τους, όταν όμως η κατάσταση ομαλοποιηθεί, θα τα επιστρέψουν.

Ως προς τις αυστριακές επιχειρήσεις με έδρα την Κύπρο, επισημαίνει ότι δεν πρόκειται μόνο για τράπεζες, αλλά και για εταιρείες στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορικής ή των ακινήτων. Συμπληρώνει ότι και οι επιχειρήσεις από άλλες χώρες με έδρα την Κύπρο δεν είναι απαραίτητα «offshore» εταιρείες, καθώς υπάρχουν, για παράδειγμα, γερμανοί εφοπλιστές, των οποίων τα πλοία έχουν κυπριακή σημαία, ή αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή.

 

Πηγή:ΑΠΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ