2013-03-19 17:55:02
Φωτογραφία για Επιστολή φοιτητών Αγγλίας για το οικονομικό πρόβλημα
Μέτρα ΕΚΤ για κούρεμα Κυπριακών καταθέσεων,

Προς Αρμόδιους Φορείς,

Είμαστε μια ομάδα φοιτητών του Ηνωμένου Βασίλειου. Θα θέλαμε να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς εξεύρεση λύσης στο οικονομικό πρόβλημα που μαστίζει τη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης και της αστάθειας των Κυπριακων Τραπεζών να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των συναλλαγών. Επίσης σας ευχαριστούμε που δίνετε σημασία στην επιστολή αυτή δεδομένου των πιέσεων και των ακραίων καταστάσεων.

Με αφορφή τις τελευταίες εξελίξεις στην Κυπριακή Οικονομία, συντάσσουμε αυτήν την επιστολή.

Έπειτα από συνεδρία ανεξάρτητων φοιτητών, χωρίς καμία κομματική υποστήριξη ή παρέμβαση, συζητήσαμε τις επιπτώσεις της υποφαινόμενης σωστής ή όχι απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ‘‘κουρέμματος των καταθέσεων’’.

Τα μέτρα τα οποία προσπαθεί η Κυπριακή Κυβέρνηση να προωθήσει στην Βουλή για έγκριση κρίνουμε ότι δεν εξετάζονται με γνώμονα τις επιπτώσεις τόσο στον Κυπριακό λαό όσο και στην Ευρωζώνη
. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα πάρθηκαν με απίστευτη επιπολαιότητα και δεν έτυχαν σωστής διαπραγμάτευσης. Φέρνουν επίσης μια άτακτη πλήξη στην Οικονομία της Κύπρου και στην ίδια την Ευρωζώνη. Άμεσα, με την απόφαση αυτή χάνεται η αξιοπιστεία της Κύπρου προς ξένους και τοπικούς επενδυτές ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. Το Ευρώ παύει να είναι αξιόπιστο νόμισμα λόγω επιπολαιοτήτων των πολιτικών αρχηγών τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση του. Οι πολίτες παύουν να εμπιστεύονται τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και καταφεύγουν με τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Σταματά αυτομάτως το εμπόριο, η κοινωνική πρόνοια χάνεται, αυξάνεται ο πληθωρισμός και η ανεργία και συνάμα έχουμε αμέτρητες αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα επιφέρουν τα πειραματικά και επιπόλαια μέτρα των Ευρωπαίων Πολιτικών Αρχηγών στο σύστημα.

Κούρεμα ή Χρεοκοπία; Παρανόμως εξετάζεται το θέμα. Η απόφαση του Eurogroup πρέπει να σταλεί πίσω. Είναι αναρμόδια η επιτροπή να αποφασίσει. Υπάρχει συμβούλιο των 27 και των 17 αρμόδιο το οποίο έχει ήδη εκφράσει την αγανάκτηση του. Παράδειγμα οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που βρισκόντουσαν σε δυσχερέστερη θέση όπως π.χ η Ελλάδα και η Ισπανία, στις οποίες δέν τέθηκε θέμα κουρέματος επι τάπητος. Δεν έχει αρμοδιότητα ο κύριος Jörg Asmussen και ο κύριος M. Draghi να σταματήσουν την ρευστότητα στης κυπριακές τράπεζες. Προτείνουμε την αλλυλεγγύη από την Ευρωπαική Ενωση, βρίσκοντας άλλες άμεσες μεθόδους χρηματοδότησης και χωρίς την παρέμβαση στις καταθέσεις.

• Ο χρυσός της Κ. Τράπεζας μπορεί να εκποιηθέι.

• Η Ελλάδα πρέπει να μας βοηθήσει σε θέματα τραπεζων.

• Υπάρχουν παραθαλάσσια οικόπεδα τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να εκδώσει διάταγμα για τις παραθεριστικές ζώνες ούτως ώστε να έχουμε εισπράξεις πέραν των 5 δισ. Ευρώ.

Δεν υψώνουμε τα χέρια όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα μας, ειδικά όταν γινόμαστε πειραματόζωο στα χέρια των ισχυρών της Ευρώπης.

Το μήνυμα προς την Ε.Ε. είναι ότι το κούρεμα δεν περνά στην Κύπρο, το Κυπριακό Κοινοβούλιο, ούτε την Κοινή Γνώμη. Η νέα στάση της Κύπρου είναι η επαναδιαπραγμάτευση, με νέο σχέδιο επι τάπητος ακόμη και την αποχώρηση απο την Ευρωζώνη.

To Άρθρο 15 του συντάγματος αναφέρει ότι η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι σεβαστή. Το γεγονός ότι η τράπεζες πάγωσαν τις καταθέσεις μας χωρίς την έγκριση μας και απειλείται έστω και 0,1% απο τις καταθέσεις μας είναι, για μάς, απαράδεχτο. Πώς μπορούμε να μιλάμε για σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των πολιτών όταν το ίδιο το κράτος , που είναι ο θεσμός της δημοκρατίας, σκοπεύει να επέμβει στις καταθέσεις μας;

Πιστεύουμε ότι ο Κυπριακός Λαός πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι οι ίδιοι οι σκοποί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οτι ‘‘βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων’’ Συνταγμα της Ευρωπης ‘αρθρο 1-58’.

Επίσης ενα μέρος, το Μέρος II της Συνταγματικής Συνθήκης περιλαμβάνει τα θεμελιώδη δικαιώματα. Το μέρος αυτό συγκαταλέγει μεταξύ άλλων την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την δικαιοσύνη.

Τελικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε, ‘‘της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας’’, κατέληξε να εξυπηρετεί τα κέρδη των τραπεζών.

Παραθέτουμε το άρθρο του Δρα Χρίστου Κληρίδη (Δικηγόρου/νομικού)

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Συνθήκης της Λισαβόνας όπως υιοθετήθηκε, η Ενωση αναγνωρίζει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις αρχές που περιέχονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 7.12.2000 όπως προσαρμόστηκε στις 12.12.2007 στο Στρασβούργο ο οποίος έχει το ίδιο νομικό εύρος με τις Συνθήκες. Περαιτέρω η Ένωση προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση και όπως απορρέουν από τις κοινές παραδόσεις των Κρατών Μελών αποτελούν μέρος των γενικών αρχών του Δικαίου της Ενωσης.

Στην απόφαση Hauer v Land Rheinland-Pfalz (1979) ECR 3727 το ΔΕΚ απεφάσισε ότι το δικαίωμα στην περιουσία είναι εγγυημένο από την Κοινοτική Έννομη Τάξη σύμφωνα με την ιδέα κοινή στα συντάγματα των Κρατών Μελών όπως αντανακλάται και στο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Στην υπόθεση Wachauf v Germany (1989) ECR 2609, το ΔΕΚ απεφάσισε ότι περιορισμοί είναι δυνατόν να επιβληθούν στα περιουσιακά δικαιώματα νοουμένου ότι εξυπηρετούν το γενικό συμφέρον το οποίο προωθείται από την Κοινότητα και δεν αποτελούν σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό δυσανάλογη ή ανυπόφορη επέμβαση η οποία καταστρατηγεί την ουσία των περιουσιακών δικαιωμάτων.

Είναι γνωστό ότι με βάση το Άρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης όπως ερμηνεύθηκε από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο η στέρηση περιουσιακού δικαιώματος που καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί παρά μόνο σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον δυνάμει νόμου και σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου για τους αλλοδαπούς. Πάντοτε με την προϋπόθεση ότι στο ισοζύγιο της δικαιοσύνης μπαίνει το γενικό συμφέρον της κοινότητας (Community) και η προστασία του Ατομικού Δικαιώματος με αποτέλεσμα η ζυγαριά να είναι υπέρ του γενικού συμφέροντος της κοινότητας.

Σύμφωνα με το Άρθρο 17 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεσμεύει τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή και το Eurogroup και Συμβούλιο, κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να είναι κύριος των νομίμως κτηθέντων αγαθών του. Κανείς δεν μπορεί να στερείται της ιδιοκτησίας του παρά μόνο για λόγους δημόσιας ωφέλειας δυνάμει νόμου και έναντι δίκαιης και έγκυρης αποζημίωσης για την απώλειά της.

Είναι ξεκάθαρο ότι το κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων Κυπρίων και αλλοδαπών, το οποίο δυστυχώς το Eurogroup επαπειλεί, θα προσκρούσει στις πιο πάνω πρόνοιες. Και αν ακόμα υιοθετηθεί στο πλαίσιο συμφωνίας με την Κυπριακή Κυβέρνηση υπό τη μορφή είτε απόφασης του Συμβουλίου είτε ακόμα και υπό τη μορφή Κανονισμού του Συμβουλίου, οπότε θα είναι δεσμευτική στην Κυπριακή έννομη τάξη δυνάμει της 5ης τροποποίησης του συντάγματος, δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και πιθανόν και στο ΔΕΚ, θα έχουν επηρεαζόμενοι οι οποίοι θα επικαλεστούν τις πιο πάνω πρόνοιες.

Ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι στο ισοζύγιο του συμφέροντος της ευρύτερης κοινότητας έναντι του ατομικού περιουσιακού δικαιώματος υπερισχύει το συμφέρον της κοινότητας με δεδομένο ότι το συμφέρον της κοινότητας υπαγορεύει την προστασία των καταθέσεων σαν κόρη οφθαλμού ενόψει των ιδιαιτεροτήτων της κυπριακής οικονομίας.

Ευελπιστούμε σε ένα δίκαιο και βιώσιμο σχέδιο, που να σέβεται τις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για ένα μέλλον που να εγγυάται σταθερότητα, ασφάλεια και προοπτική για τους μελλοντικούς πολίτες της χώρας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ