2013-03-19 16:40:03
Φωτογραφία για ΟΔΕΔΥ: Παγκόσμια μέρα Δασοπονίας
Άλλη μια παγκόσμια μέρα Δασοπονίας βρίσκει τη χώρα μας στη μέγγενη των μνημονίων, την κοινωνία μας ισοπεδωμένη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα βυθισμένα στη φτώχεια, στην πείνα και στην απόγνωση και τους νέους μας με ανεργία πάνω από 60% να παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης.

Τα Δάση οι δασικές εκτάσεις και τα δασικά εδάφη γενικά, που αποτελούν πάνω από το 65% της Ελληνικής γης, αφημένα στην τύχη τους τα τελευταία χρόνια.

Εμείς οι εργαζόμενοι καταγγέλλουμε εδώ και πολλά χρόνια τώρα, την απαξίωση και τη δραματική υποβάθμιση της αρμόδιας για τα Δάση και το Φυσικό Περιβάλλον Δασικής υπηρεσίας, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας υπήρξαν:

 Η υποστελέχωση. Με τη συνεχή φυγή στη συνταξιοδότηση και τη μη αντικατάστασή τους, σε συνδυασμό με την οριζόντια κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, ο αριθμός των υπηρετούντων δασικών υπαλλήλων έφτασε στα χαμηλότερα εδώ και δεκαετίες επίπεδα, με το πρόβλημα δραματικότερο στον κλάδο των Δασοπόνων.


 Η υποχρηματοδότηση. Η μειούμενη συνεχώς χρηματοδότηση έχει σαν αποτέλεσμα από το 1,5 δις ευρώ περίπου έσοδα του πράσινου ταμείου να διατεθούν για το 2013 48 εκατομμύρια ευρώ για περιβαλλοντικές δράσεις και εξ αυτών για τα Δάση και το ΦΠ το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ!

 Ο κατακερματισμός του δασικού αντικειμένου και η ανάθεση δασικών αντικειμένων ή αρμοδιοτήτων σε άλλους φορείς (πυρκαγιές, θήρα, προστατευόμενες περιοχές κ.λ.π) και η επιβολή στη Δασική Υπηρεσία άσκησης αλλότριων με το δασικό αντικείμενο αρμοδιοτήτων (αγροτική ασφάλεια).

 Οι ανύπαρκτες αναδασώσεις. Δεν αναδασώνεται ούτε το 10% των καμένων δασικών εκτάσεων .

 Η εκμηδένιση της πρόληψης, της βασικής συνιστώσας των δασικών πυρκαγιών.

 Η ανυπαρξία Δασολογίου που αποτελεί και σήμερα το ζητούμενο.

 Η εγκατάλειψη των Δασονομείων, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Δασοπροστασίας.

Την τελευταία κυρίως τριετία, με αυξανόμενους κάθε χρόνο ρυθμούς, εμφανίστηκε το φαινόμενο των λαθροϋλοτομιών που απειλεί με καταστροφή χιλιάδες στρέμματα Δασών, και το οποίο είναι μεν αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας αποτελεί όμως και φαινόμενο εκμετάλλευσης.

Η Δασική υπηρεσία με τις πενιχρότατες δυνατότητες που περιγράψαμε, αντιμετωπίζοντας ακόμα και έλλειψη καυσίμων για τα οχήματά της και σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των Δασικών υπαλλήλων, κατόρθωσε να πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή.

Καταπολέμηση της μάστιγας των λαθροϋλοτομιών σημαίνει καταπολέμηση των αιτιών που την προκαλούν, που είναι κυρίως η τραγική οικονομική κατάσταση, αλλά και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και λοιπών πηγών και η μη ενίσχυση των Δασικών υπηρεσιών για την αύξηση της παραγωγής καυσόξυλων που να καλύπτει ολοκληρωτικά τις ανάγκες των παραδασόβιων πληθυσμών και γενικότερα της εσωτερικής αγοράς.

Καλούμε την πολιτεία να προχωρήσει επιτέλους σε:

 Σχεδιασμό και υλοποίηση μιας δασικής πολιτικής που θα αντιμετωπίζει τα Δάση και το ΦΠ σαν Εθνικό κεφάλαιο.

 Αναβάθμιση-ανασυγκρότηση της καθ’ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας ,που θα περιλαμβάνει:

• Θεσμοθέτηση σύγχρονου οργανισμού με κύριο γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της Δασοπονίας και όχι την υφιστάμενη τραγική κατάσταση της Δασικής υπηρεσίας σήμερα, με επαναφορά του αριθμού των οργανικών θέσεων πριν το ν.4024/2011. Οργανισμό αποκεντρωτικά σχεδιασμένο με Δασονομεία σε επίπεδο τμήματος και αυξημένες αρμοδιότητες, που σημαίνει ενίσχυση της Δασοπροστασίας και της επιτόπιας εξυπηρέτησης των πολιτών, γιατί Δασική Υπηρεσία υδροκέφαλη σημαίνει αναποτελεσματική και ανήμπορη να ανταποκριθεί στο ρόλο της.

• Επιστροφή όλων των δασικών αντικειμένων και δασικών δραστηριοτήτων στο φυσικό τους χώρο, τη Δασική υπηρεσία, ενιαία διαχείρισή τους και οργάνωση ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας όπως επιβάλλεται από τη δασική επιστήμη και τη διεθνή πρακτική. Απομάκρυνση εξωδασικών και αλλότριων με το δασικό αντικείμενο αρμοδιοτήτων.

• Θεσμοθέτηση και απαρέγκλιτη εφαρμογή της διάθεσης των προερχόμενων από δασικές δραστηριότητες πόρων, αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση της Δασοπονίας.

• Αποφασιστική ενίσχυση για την ολοκλήρωση του Δασολογίου σε ορατό χρόνο.

Η Δασική υπηρεσία σε παλαιότερους και επίσης χαλεπούς καιρούς υπήρξε η κραταιά Δημόσια υπηρεσία με την τεράστια προσφορά στην Ελληνική ύπαιθρο, με τα ορεινά υδρονομικά, τη συστηματική διαχείριση των Δασών μας, με την πρωτοφανή για τα καπιταλιστικά δεδομένα Κρατική Εκμετάλλευση Δασών (ΚΕΔ), στήριξε τους ορεινούς πληθυσμούς και την Εθνική οικονομία.

Έτσι και σήμερα μπορεί ανασυγκροτούμενη να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες ανάπτυξης και προστασίας των Δασών και του Φυσικού Περιβάλλοντος και να γίνει μοχλός ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα στην Ελληνική ύπαιθρο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ