2013-03-19 13:16:03
Φωτογραφία για Μασσαλία, η παρεξηγημένη πρωτεύουσα του γαλλικού Νότου
Η Μασσαλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική πόλη, μετά το Παρίσι, και το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Πρωτεύουσα της Προβηγκίας και του γαλλικού Νότου. Ιδιαίτερα σημαντική για τον πολιτισμό και την ιστορία της , που φτάνει μέχρι και τους αρχαίους Έλληνες και τον Ιούλιο Καίσαρα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Μασσαλία δεν αποτελεί συνηθισμένο προορισμό για τον Έλληνα ταξιδιώτη. Ίσως αυτό να οφείλεται, ως ένα βαθμό και στο μύθο που επικρατεί για την εγκληματικότητα. Μια επίσκεψη, όμως σε αυτή την ιδιαίτερη πόλη θα του αποδείξει ότι κάνει λάθος. Είναι πολυπολιτισμική και πιο πολύ μεσογειακή, παρά γαλλική η ατμόσφαιρα της πόλης, και αυτό οφείλεται κυρίως στους χιλιάδες μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική και τις παλιές αποικίες της Γαλλίας.

Πώς θα φτάσετε

Μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν απευθείας πτήσεις από Ελλάδα. Η Air France, όμως, πλέον έχει καθιερώσει 4 πτήσεις την εβδομάδα από την Αθήνα. Από το αεροδρόμιο της Προβηγκίας (Marseille Provence Airport) η πρόσβαση στην πόλη γίνεται με λεωφορείο (Νavette) το οποίο καταλήγει στο σταθμό Saint- Charles, στο κέντρο της Μασσαλίας. Ο σταθμός αυτός είναι και σιδηροδρομικός, για όσους προτιμούν τα TGV και τη συντομότατη διαδρομή από το Παρίσι (3 ώρες για περίπου 1000 χιλιόμετρα!).


Τι αξίζει να δείτε

Τη βασιλική της Notre Dame de la Garde

Στο ψηλότερο σημείο της Μασσαλίας στέκεται περήφανο και επιβλητικό το σήμα κατατεθέν της πόλης, η Notre Dame de la Garde, με το τεράστιο άγαλμα της Παναγίας και την πανοραμική θέα στην πολή και τη θάλασσα. Η πρόσβαση εκεί πραγματοποιείται με μικρά πουλμανάκια, και για τους πιο σκληροπυρηνικούς με τα πόδια. Όπως και να έχει πάντως, η θέα θα σας αποζημιώσει.

Το παλάτι Longchamps

Βρίσκεται στο 4ο διαμέρισμα της πόλης και στεγάζει το Μουσείο Καλών Τεχνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Περιβάλλεται από το Πάρκο Longchamps και φημίζεται για την αρχιτεκτονική του.

Το πάρκο Borely

Πρόκειται για ένα τεράστιο πάρκο κοντά στην παραλία της Μασσαλίας, στο οποίο μπορεί κανείς να κάνει βόλτα με ποδήλατο, βαρκάδα στη λίμνη με τις πάπιες, πικ νικ στο γκαζόν, να επισκεφτεί το βοτανικό κήπο και τον κήπο με τα ιαπωνικά φυτά.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Στο δρόμο πριν φτάσετε εκεί θα δείτε και τον διάσημο αντίχειρα, γλυπτό του Σεζάρ.

Τι να κάνετε

Αφού περπατήσετε την Cannabiere και φτάσετε στο παλιό λιμάνι (Vieux Port), μπορείτε να απολαύσετε μια παραδοσιακή μπουγιαμπέσα ή μύδια με πατάτες τηγανιτές στα κοντινά εστιατόρια ή brasseries. Γενικά, θαλασσινά δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε στη Μασσαλία.

Στη συνέχεια, θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε από την πλατεία όπου βρίσκεται η όπερα, αλλά και από το Panier, την παλαιότερη και ίσως την πιο παρεξηγημένη συνοικία της πόλης. Αυτό γιατί πριν από μερικές δεκαετίες ήταν άντρο εγκληματιών, μαφιόζων και πορνών. Μάλιστα, από αυτή την περιοχή εμπνεύστηκε ο συγγραφέας Ζαν- Κλοντ Ιζό την «μασσαλιώτικη» αστυνομική τριλογία του. Σήμερα, όμως, κάθε άλλο από εγκληματίες συναντά κανείς εκεί. Περισσότερο πια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν καλλιτεχνική συνοικία, με εργαστήρια κοσμημάτων, γκαλλερί, μαγαζάκια που φτιάχνουν τα φημισμένα σαπούνια Μασσαλίας και μικρά καλλιτεχνικά καφέ. Εκεί αξίζει να απολαύσετε μια δροσερή blanche (λευκή μπύρα) ή ένα τοπικό παστίς (λικέρ από γλυκάνισο, που θυμίζει ούζο). Άμα βρεθείτε στο Panier την άνοιξη, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανή μουσική από μπάντες στο δρόμο και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.

Γι’ αυτό και, γενικότερα, προτιμήστε να επισκεφτείτε τη Μασσαλία ή την άνοιξη ή το φθινόπωρο, που ο καιρός είναι καλός και δεν θα σας ενοχλεί η αποπνικτική ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία, λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα.

Για τους εραστές του ποδοσφαίρου, αξίζει να σημειωθεί η παράδοση των Μασσαλών στο άθλημα και η φημισμένη Olympique de Marseille. Στην πόλη βρίσκεται και το γήπεδο της ομάδας, το Stade- Velodrome. Αν πετύχετε και αγώνα, ακόμα καλύτερα.

Η Μασσαλία αποτελεί και κέντρο πολιτισμού, όπως προαναφέρθηκε, αλλά και της κουλτούρας του δρόμου και ειδικότερα της μουσικής και του γαλλικού ραπ. Αξίζει να περάσετε ένα ανοιξιάτικο βράδυ από την Cours Julien να πιείτε το ποτό σας και – ποιος ξέρει, μπορεί στο δρόμο να πετύχετε και την Kenny Arkana. Συναυλίες για όλα τα γούστα μπορείτε να παρακολουθήσετε στα γειτονικά μπαρ με λάιβ μουσική, όπως το Enthropy, το Paradox και το Equitable.

Τέλος, μην ξεχάσετε, σε καμία περίπτωση, να δοκιμάσετε τα κεμπάπ στη μουσουλμανική συνοικία κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, που μυρίζει μπαχαρικά και κάρυ, και οπωσδήποτε φαλάφελ. Τολμήστε και την ιδιαίτερα πικάντικη σως «αρίσα».

Μεταφορικά Μέσα

Η Μασσαλία διαθέτει μετρό (RTM) του οποίου οι γραμμές ενώνονται στο σταθμό του Saint- Charles , τράμ και λεωφορεία. Το εισιτήριο κοστίζει 1 ευρώ και ισχύει για 1 ώρα.

Μονοήμερες εκδρομές

Όσο για εκείνους που θα έχουν αρκετές μέρες στη διάθεσή τους και θέλουν να επισκεφτούν κοντινά στη Μασσαλία μέρη, αξίζει να σημειωθεί το Aix en Provence. Το Aix είναι μια μικρή γαλλική κωμόπολη, γενέτειρα του ιμπρεσσιονιστή ζωγράφου Paul Cézanne, σε απόσταση μισής ώρας από την πόλη και με συχνότατη συγκοινωνία από το Saint- Charles, μέχρι και τις 12 το βράδυ.

Για το καλοκαίρι, ιδανικός προορισμός για μπάνιο και θαλασσινά είναι το γραφικό ψαροχώρι Cassis, στο οποίο η πρόσβαση επιτυγχάνεται και με λεωφορείο αλλά και με τρένο, αλλά προσοχή γιατί τα δρομολόγια δεν είναι τόσο συχνά. Και μην ξεχνάτε πως δεν είστε πολύ μακριά από σπουδαίες πόλεις του Νότου, όπως η Νίκαια, οι Κάννες ή το Σαν Τροπέ. Πάντως αν έχετε σκοπό να νοικιάσετε αμάξι, σκεφτείτε την πιθανότητα να φτάσετε μέχρι το Μονακό. Η απόσταση είναι κάτι περισσότερο από 2 ώρες. Εκτός αν θελήσετε να πάτε παραλιακά και να θαυμάσετε τα ξακουστά calanques, θα σας πάρει όμως λίγη ώρα παραπάνω.

flowmagazine.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ