2013-03-19 12:58:03
Φωτογραφία για Τι περιλαμβάνει το πακέτο διάσωσης της Κύπρου
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν το Σάββατο σε συμφωνία διάσωσης της Κύπρου με τη χορήγηση πακέτου βοήθειας ύψους 10 δις ευρώ.

Η βοήθεια έχει στόχο να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της χώρας, συμβάλλοντας στη μείωσή του στο 100% του ΑΕΠ της μέχρι το 2020.

Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία του πακέτου διάσωσης:

- Από τις 19 Μαρτίου επιβάλλεται έκτακτο τέλος 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και φόρος 6,75% στις μικρότερες καταθέσεις. Από το τέλος αυτό αναμένεται να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους 5,8 δις ευρώ. Αργά τη Δευτέρα, το Eurogroup συνέστησε στην Κύπρο να επιβαρύνει με 15,6% όλες οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, χωρίς να επιβαρύνει κανένα κάτω από αυτό το ποσό.

- Οι καταθέτες ίσως λάβουν μετοχές τραπεζών ως αποζημίωση, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα γίνει αυτό.

- Θα επιβληθεί επίσης φόρος στους τόκους των καταθέσεων, που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 20-30%.


- Οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης των κυπριακών τραπεζών που θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν θα χάσουν τα χρήματά τους, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 1,4 δις ευρώ. Δεν θα θιγούν οι μεγαλύτερης εξασφάλισης ομολογιούχοι κυπριακών τραπεζών, που κατέχουν ομόλογα αξίας 200 εκατ. ευρώ περίπου.

- Η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε σε αύξηση του ονομαστικού εταιρικού φόρου κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 12,5%, ο οποίος θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα έως 200 εκατ. ευρώ το χρόνο.

- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να συνεισφέρει στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Το ύψος της συνεισφοράς του δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

- Η Ρωσία αναμένεται να συμβάλλει και αυτή στη διάσωση της Κύπρου παρατείνοντας κατά πέντε χρόνια την αποπληρωμή του δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ που έχει χορηγήσει στη χώρα μέχρι το 2021 και μειώνοντας το επιτόκιο του δανείου, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 4,5%.

- Η Κύπρος ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του κυπριακού οργανισμού τηλεπικοινωνιών, της κυπριακής επιχείρησης ηλεκτρισμού και των λιμανιών της. Σύμφωνα με πηγές, η ιδιωτικοποίηση των τριών αυτών περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να αποφέρει έσοδα 1,4 δις ευρώ.

- Η Κύπρος θα πρέπει να περιορίσει το μέγεθος του τραπεζικού της τομέα, ώστε αυτός να αντιστοιχεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο έως το 2018. Αυτή τη στιγμή ο κυπριακός χρηματοπιστωτικός τομέας είναι υπεροκταπλάσιος του μεγέθους της οικονομίας της Κύπρου, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που διαμορφώνεται σε 3,5 φορές.
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ