2013-03-18 09:59:35
Φωτογραφία για Μοναδικός στόχος είναι οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο
Είναι περισσότερο από φανερό ότι στόχος της απόφασης  του Γιουρογκρουπ  για κούρεμα των καταθέσεων δεν έχει στόχο τους Κύπριους καταθέτες αλλά τα ρωσικά κεφάλαια τα οποία είναι στοιβαγμένα στα χρηματοκιβώτια των κυπριακών τραπεζών.

Τα κεφάλαια δηλαδή τα οποία ορέγονται άλλες χώρες και για τα οποία η Κύπρος διεσύρετο διεθνώς μέχρι πρότινος, κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αφού μάλλον φάνηκε ότι τα περί ξεπλύματος δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν επαρκώς εφευρέθηκε άλλο μέσον, αυτό του κουρέματος των καταθέσεων, το οποίο τέθηκε εκβιαστικά ενώπιον της κυπριακής αποστολής την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες : Η άτακτη χρεοκοπία ή «τέλος αλληλεγγύης», όπως κατ’ ευφημισμόν  το ονόμασαν.

Κραδαίνοντας λοιπόν  το χαντζάρι  του κουρέματος,   οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στόχευαν να τρομοκρατήσουν τους Ρώσους καταθέτες,  αδιαφορώντας  για τις συνέπειες που θα είχε αυτή η ενέργεια τους σε  ένα κράτος μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.


Η μικρή Κύπρος βρέθηκε μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα. Η λιλιπούτεια οικονομία της, που ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από μια πρωτοφανή κρίση κινδύνευε να δεχθεί τη χαριστική βολή αν απέρριπτε το κούρεμα. Υπήρχαν τρόποι να απεμπλακεί από τον ιστό στον οποίο βρέθηκε παγιδευμένη; Ναι λένε έμπειροι οικονομολόγοι. Υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα αφού ο Νίκος Αναστασιάδης πήγαινε στο Γιουρογκρουπ ως ο μόλις εκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι είναι νεοεκλεγείς  του έδινε το δικαίωμα να ζητήσει ανάσα χρονική,  πριν απαντήσει στην απαίτηση της ΕΕ. Να ζητήσει μικρή πίστωση χρόνου προκειμένου να επιστρέψει στην Κύπρο και να συζητήσει με όλα τα κόμματα την κατάσταση, θέτοντας ενώπιον τους όλα τα δεδομένα. Στο τραπέζι ενός διαλόγου με όλη την πολιτική  ηγεσία του τόπου, σίγουρα οι αποφάσεις που θα λαμβάνονταν θα ήταν συλλογικές, όπως συλλογική θα ήταν και η ευθύνη.

Σε τέτοιες στιγμές η συλλογικότητα επιβάλλεται. Είναι εκ των ων ουκ άνευ. Γιατί μέσα από τη συζήτηση μπορούσαν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και να γίνουν πιο καθαρές σκέψεις,  μακριά από εκβιαστικά  ωροδιαγράμματα. Σκέψεις όπως οι πιο κάτω, που ακόμα, παρά τις δεκάδες ώρες τις οποίες σπατάλησαν πολιτικοί, οικονομολόγοι, εμπειρογνώμονες και άλλοι ειδικοί σε τηλεοπτικές αναλύσεις,  δεν έχουμε ακούσει να τοποθετούνται ως βάση για συζήτηση:

-Ζητήθηκε να γίνει αναθεώρηση του ποσού το οποίο η Pimco βρήκε ότι χρειάζονται οι τράπεζες μας για την ανακεφαλαιοποίηση τους; Είναι γνωστό ότι όλοι αμφισβητούν τα 10 δισεκατομμύρια της Pimco και λένε πως τα κεφάλαια είναι πολύ λιγότερα. Οι ίδιες οι τράπεζες μιλάνε για 5 δισεκατομμύρια. Αν το ποσόν αυτό αναθεωρηθεί τότε οι ανάγκες δανεισμού μας μειώνονται κατακόρυφα.

-Έγινε ρεαλιστικός υπολογισμός των κεφαλαίων που θα πάρει  η Κύπρος από την πώληση των εργασιών των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, την πώληση της Λαικής και τις ιδιωτικοποιήσεις  που σύμφωνα με το μνημόνιο της κυβέρνησης Χριστόφια πρέπει να γίνουν εφόσον το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο; Σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς το ποσόν από τις τρείς αυτές ενέργειες ανέρχεται στα 4 δισεκατομμύρια

Οι αριθμοί που μας  δίνει η τρόικα, κάθε άλλο παρά κοντά στην πραγματικότητα βρίσκονται. Το τελικό ποσόν που μας ζητά να βρούμε,  αφαιρουμένου του δανείου των 10 δις,  είναι 7,5 δις. Κι ενώ αν υπολόγιζε όλα τα κεφάλαια που μπορούμε να αντλήσουμε, θα μας έλειπαν 3,5 δις, ήρθε και μας ζήτησε να κάνουμε κούρεμα  που θα αποφέρει 5,8 δις! Αυτό αποδεικνύει:

ΠΡΩΤΟΝ:  Ότι δεν υπολογίζει ούτε τα κεφάλαια από την πώληση της Λαϊκής ούτε τις εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις. Λαμβάνει  υπόψην μόνον  το ποσόν από την πώληση των εργασιών των τριών τραπεζών μας στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα, μας ζήτησε να τα πάρουμε  κουρεύοντας καταθέσεις.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ότι με την απαίτηση της για κούρεμα των  καταθέσεων  δεν επιζητεί την οικονομική  ικανοποίηση ότι η Κύπρος θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το δάνειο, αλλά στόχο έχει να υποχρεώσει τους Ρώσους να φύγουν από τη χώρα μας μεταφέροντας  και  τις καταθέσεις τους σε άλλες ευρωπαϊκές  χώρες.

Θα μπορούσαμε να αιφνιδιάσουμε τους τροικανούς αν προτείναμε εμείς,  από την αρχή,  το κούρεμα έναντι αποζημιώσεως με κρατικά ομόλογα τα οποία θα έχουν σχέση με το φυσικό αέριο. Η πρόταση έγινε χθες βράδυ από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι όμως αμφίβολο αν θα την αποδεχθεί η τρόικα, αν όντως ο στόχος της είναι η «τιμωρία» των Ρώσων μεγαλοκαταθετών. Μια τόσο δελεαστική προσφορά «δένει»   κυριολεκτικά τους ξένους καταθέτες στην Κύπρο, αφαιρεί όμως από την τρόικα το επιχείρημα περί ξεπλύματος αλλά της  στερεί  και την ικανοποίηση της «τιμωρίας» όχι μόνον των Ρώσων αλλά και του τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο ο οποίος δακτυλοδείχνεται ως συνεργός στο ξέπλυμα.

Αντί της τιμωρίας λοιπόν, με την  προσφορά ομολόγων φυσικού αερίου  επέρχεται επιβράβευση. Κάτι φυσικά που η τρόικα δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο. Μπορούμε όμως να το δοκιμάσουμε μια και δεν υπάρχει αντεπειχείρημα το οποίο να στέκει στη λογική γιατί να μην γίνει αυτή η κίνηση. Μια κίνηση η οποία θα σώσει την Κύπρο και κατά συνέπειαν την Ευρώπη μια και όπως όλοι λένε είμαστε χώρα με συστημικό πρόβλημα.

Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ