2013-03-16 15:14:02
Φωτογραφία για GP Αυστραλίας - QP: Κι αύριο μέρα είναι!
Οι κατατακτήριες δοκιμές στο Albert Park της Αυστραλίας, όπου διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1, ήταν να ξεκινήσουν το Σάββατο στις 08:00GR, αλλά λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη Μελβούρνη, ξεκίνησαν στις 08:30GR.

Όταν μετά κόπων και βασάνων ξεκίνησε το 20λεπτο Q1 το οδόστρωμα δε βρισκόταν και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων της πίστας, υπήρχαν σημεία που είχαν κρατήσει νερό.

Οι πιλότοι ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους χρησιμοποιώντας στα μονοθέσιά τους λάστιχα για ακραίες συνθήκες, αλλά και πάλι το κράτημα δεν ήταν καλό.

Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν εξόδους, με τον van der Garde της Caterham να κάνει την αρχή. Ακολούθησε ο Lewis Hamilton με την Mercedes W04 που ήρθε σε επαφή με τα προστατευτικά ελαστικά πληγώνοντας την πίσω αεροτομή του. Προς στιγμή ο Βρετανός κόλλησε στο γρασίδι αλλά κατάφερε βάζοντας όπισθεν να επιστρέψει και να συνεχίσει την προσπάθειά του
. Διαφορετική περίπτωση ήταν αυτή του Felipe Massa που έχασε τον έλεγχο της Ferrari F138 με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιά στο ρύγχος. Μικρό το κακό όπως αποδείχθηκε, καθώς ο Βραζιλιάνος επέστρεψε στα pits, αλλάξε ρύγχος και συνέχισε στη διαδικασία. Βόλτα στο γρασίδι έκαναν μεταξύ άλλων ο Webber, o Perez, που την τελευταία στιγμή απέφυγε την επαφή με τα προστατευτικά ελαστικά, ο Maldonado, o di Resta, και για δεύτερη φορά ο van der Garde.

Στο τελευταίο 5λεπτο η αγωνιστική γραμμή ήταν σε καλύτερη κατάσταση με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν intermidiates στα μονοθέσια.

Ο Nico Rosberg με την Mercedes W04 σημείωσε τον καλύτερο χρόνο, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται με εξόδους των Pic - Gutierrez που προκάλεσαν ζημιές στα μονοθέσιά τους.

Η πίστα είχε γεμίσει σε αρκετά σημεία της με θραύσματα, αλλά και ακινητοποιημένα μονοθέσια τα οποία έπρεπε να απομακρυνθούν. Αρχικά αποφασίστηκε 10λεπτη καθυστέρηση, αλλά η νέα επιδείνωση του καιρού υποχρέωσε τον επικεφαλής του αγώνα, Charlie Whiting να προχωρήσει σε νέες 20λεπτες καθυστερήσεις.

Η επανέναρξη της διαδικασίας μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις ήταν προγραμματισμένη για τις 18:50 τοπική ώρα, με την κατάσταση να είναι οριακή όσον αφορά στο φωτισμό αφού στις 19:38 γίνεται η δύση του ηλίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αποφασίστηκε το Q2 και το Q3 να μετατεθούν για τις 02:00GR της Κυριακής, 6 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα που είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 08:00GR.

Στο Q2 δεν πρόκειται να λάβουν μέρος οι: Maldonado, Gutierrez, Bianchi, Chilton, Van der Garde και Pic. Ο τελευταίος, μάλιστα, είναι εκτός του 107% του χρόνου του ταχύτερου του Q1, Nico Rosberg και θα πρέπει να πάρει άδεια από τους αγωνοδίκες για να λάβει μέρος στον αγώνα Η κακοκαιρία που χτύπησε τη Μελβούρνη το Σάββατο δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν ο Charlie Whiting και οι συνεργάτες του, καθώς έχει προκύψει πρόβλημα με την ECU που εφοδιάζει η McLaren Electronic Systems τις ομάδες, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η επικοινωνία της FIA με τους πιλότους, μέσω των λυχνιών που υπάρχουν στο κοκπιτ των μονοθεσίων. Αυτό οδήγησε την Παγκόσμια Ομοσπονδία στο να εκδώσει ανακοίνωση-οδηγία στην οποία εξηγεί τι πρέπει να κάνουν οι πιλότοι με το DRS, το αυτοκίνητο ασφαλείας, τις σημαίες κ.α.

Βy: Βασίλης Τριάντης
f1-madness
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ