2013-03-16 11:42:04
Φωτογραφία για Το κούρεμα προκάλεσε πανικό στους Κύπριους
Κλειστά παραμένουν σήμερα Σάββατο, τα συνεργατικά ιδρύματα, μετά τον πανικό που προκάλεσε η είδηση, ότι δεν αποφεύχθηκε τελικά το κούρεμα καταθέσεων. Η απόφαση που ελήφθη στο Eurorgoup για επιβολή φόρου επί των καταθέσεων, προνοεί αποκοπή... 6,7 % στις καταθέσεις μέχρι €100χιλ και 9,9% στις καταθέσεις πέραν των €100χιλ. Μέτρο από το οποίο αναμένεται να εξοικονομηθούν €5,8δισ.

Ο Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «για να αποφευχθούν τα χειρότερα τα συνεργατικά θα παραμείνουν σήμερα κλειστά».

Κάποια συνεργατικά είπε που δεν είχαν ενημερωθεί, έκλεισαν μετά από σχετική ενημέρωση.

Το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει ήδη μπλοκαριστεί διευκρίνισε ο κ. Χλωρακιώτης, καλώντας τους καταθέτες να μην προσέλθουν στα συνεργατικά για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Εξήγησε ωστόσο ότι οι μηχανές ΑTΜ λειτουργούν, οι καταθέτες όμως δεν μπορούν να αποσύρουν ολόκληρο το ποσό, διότι έχει ήδη δεσμευτεί το ποσό που αναλογεί στο κούρεμα.

Ο κ. Χλωρακιώτης άφησε αιχμές κατά της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου, διότι όπως είπε δεν είχαν την ανάλογη ενημέρωση.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το μέτρο θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στις καταθέσεις.

Καταθέτες κατέκλυσαν συνεργατικά στη Λάρνακα

Οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν από τις Βρυξέλλες για τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο και ιδιαίτερα αυτοί που αναφέρονται στην φορολόγηση των καταθέσεων προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στους πολίτες- καταθέτες, οι οποίοι από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Με το άνοιγμα των καταστημάτων διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλα τους τα λεφτά, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα των συνεργατικών ιδρυμάτων δεν λειτουργούσε. Κι όταν αυτό έγινε κατορθωτό, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ανάλογο ποσό της νέας φορολογίας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονές τους αντιδράσεις.

newsit.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ