2013-03-15 23:38:57
Φωτογραφία για Στα 10 δισ. ευρώ το πακέτο διάσωσης της Κύπρου
To πακέτο διάσωσης της Κύπρου συζητούν απόψε οι «17» της ευρωζώνης που συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην φορολόγηση των καταθέσεων, ενώ το συνολικό πακέτο εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις και τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από κυπριακής πλευράς «γόνιμη και εποικοδομητική» και έγινε λίγο πριν την έναρξη του συμβουλίου Eurogroup, που αναμένεται να εξετάσει το πακέτο στήριξης της Κύπρου.

Στη συνάντηση τον κ. Αναστασιάδη συνόδευσαν οι υπουργοί Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.


Από πλευράς ΔΝΤ, στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού στην αποστολή της τρόικας στην Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

"Θα κάνουμε αποτίμηση της κατάστασης στην Κύπρο, θα ακούσουμε την αξιολόγηση της Τρόικας και στη συνέχεια θα συζητήσουμε προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία και θα δούμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε" δήλωσε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να σχολιάσει πόσα χρήματα απαιτούνται για το κυπριακό πρόγραμμα, απάντησε ότι δεν γνωρίζει καθώς όπως επισήμανε πρέπει πρώτα να ακούσει αυτά που θα πουν οι θεσμοί που συμμετέχουν στην Τρόικα.

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι έχει δύο στόχους—τη σταθερότητα της ευρωζώνης και την επαναφορά της Κύπρου σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης. "Δεν είμαστε ευτυχείς που η Κύπρος χρειάζεται βοήθεια, αλλά περισσότερο δεν είναι ευτυχής η ίδια η Κύπρος. Είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης και της Κύπρου να βρεθεί λύση. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια καλή λύση" , είπε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι στόχος είναι μια λύση που θα είναι διαρκής και βιώσιμη.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Φρανς Βίκερς τόνισε ότι " θα γίνει αποτίμηση σήμερα (. . .) γνωρίζετε τις θέσεις της Ολλανδίας".

Στο τραπέζι πρόταση για έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις

Οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών πιθανόν να φορολογηθούν προκειμένου να συμμετάσχουν στη διάσωση της χώρας, με την ιδέα "κουρέματος" των καταθέσεων ουσιαστικά να εγκαταλείπεται, δηλώνουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Η επιβολή ζημιών στους καταθέτες, θα ήταν νομικά δύσκολη και ενέχει το ρίσκο να πληγεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες σε όλη την ευρωζώνη, σημειώνουν οι αξιωματούχοι. Η Γερμανία, η Φινλανδία και το ΔΝΤ έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης.

Σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, θα ήταν ευκολότερο να επιβληθεί για παράδειγμα καθολικός φόρος ύψους 5% στις καταθέσεις ή 20-30% στους τόκους που προκύπτουν από αυτές, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα απειλούσε την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Χθες, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είχε εκτιμήσει πάντως ότι το σχέδιο που είναι υπό επεξεργασία θα αφορά ποσό 10-13 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η Κύπρος δεν γίνεται να αφεθεί μόνη της, αλλά ούτε και να διασωθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

«Αν σκεφτεί κανείς ότι κάποια στιγμή η Κύπρος δεν θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί, τότε δεν θα θέλεις να φτάσεις σε αυτό το σημείο, από πολιτικής άποψης…Όμως δεν μπορεί να πει κανείς ότι επειδή δεν θες να φτάσεις σε τέτοιο σημείο, πολιτικά, ότι πρέπει να βοηθήσεις υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Το να αφήσουμε την Κύπρο μόνη της και απλώς να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί, δεν θα ήταν υπεύθυνο κατά την γνώμη μου» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι «οι ταχείες διαβουλεύσεις είναι επιθυμητές», αλλά υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντικό τα εκκρεμή θέματα να «επιλυθούν (. . .) με λογικό τρόπο», ενώ απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το πόση πρόοδο θα επιτευχθεί στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία θα συμμετέχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, στο πακέτο πιθανόν είναι να συνδράμει η Ρωσία, επιμηκύνοντας το δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη παράσχει στην Κύπρο και ενδεχομένως μειώνοντας το επιτόκιό του.

Η τρόικα δεν έχει ακόμα παρουσιάσει την έκθεσή της για την κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού κλάδου, την οικονομία της χώρας και τις πιθανές λύσεις. Σύμφωνα με μία πηγή δεν αναμένεται κάτι τέτοιο ούτε την Παρασκευή, γεγονός που καθιστά εφικτή μια συμφωνία μόνο σε πολιτικό επίπεδο.

Αρχικά η Κύπρος εκτιμούσε ότι θα χρειαστεί περίπου 17 δισ ευρώ. Από αυτά, τα 10 δισ. περίπου θα κατευθύνονταν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 7 στην εξυπηρέτηση χρέους και την κάλυψη των αναγκών του κράτους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ