2013-03-15 23:17:55
Φωτογραφία για ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ... ΑΒΡΑΑΜ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ!
«Είναι σημαντικό ματς, αλλά όχι και καθοριστικό». Αυτό δήλωσε ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής μας ομάδας, Φερνάντο Σάντος για την κρίσιμη αναμέτρηση κόντρα στη Βοσνία στις 22 Μαρτίου. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Πορτογάλος τεχνικός ανακοίνωσε τα ονόματα των 23 "εκλεκτών" του που απαρτίζουν την αποστολή και στην οποία συμμετέχει για πρώτη φορά ο τερματοφύλακας της Skoda Ξάνθης, Γιούρι Λοντίγκιν ενώ απουσιάζουν οι Κυριάκος Παπαδόπουλος, Σωτήρης Νίνης και Νίκος Σπυρόπουλος.

Η αποστολή: Καρνέζης, Σηφάκης, Λοντίγκιν, Βύντρα, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μανωλάς, Τζαβέλλας, Μαλεζάς, Τζιόλης, Χολέμπας, Κατσουράνης, Μανιάτης, καραγκούνης, Κονέ, Ταχτσίδης, Φορτούνης, Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Μήτρογλου, Γκέκας.

Οι δηλώσεις του Φερνάντο Σάντος:

Με ποια κριτήρια έκανε τις επιλογές: «Τα κριτήρια δεν είναι διαφορετικά σε σχέση με τις προηγούμενες αποστολές
. Θέλουμε ένα ισορροπημένο ρόστερ, να μπορούν να βοηθήσουν οι παίκτες όπου χρειαστεί και είναι βασικό να υπάρχει αγωνιστικός ρυθμός. Για τον Σπυρόπουλο, θα ήταν σε αυτή την αποστολή, αλλά η τελευταία πληροφόρηση που είχαμε είναι πως είναι τραυματίας. Για τον Νίνη, είναι κρίμα που δεν είναι στην αποστολή, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Δεν αγωνίζεται με συνέπεια στην ομάδα του και για εμάς θα ήταν μεγάλο ρίσκο να τον φέρουμε εδώ αν δεν είμαστε 100% σίγουροι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αυτές είναι οι τελικές μας επιλογές και είμαι πεπεισμένος πως θα φέρουν το θετικό αποτέλεσμα το οποίο όλοι θέλουμε να έρθει και θα μας επιτρέψει να κοιτάξουμε με αέρα αισιοδοξίας την πρόκρισή μας στα τελικά του Μουντιάλ του 2014».

Για το γεγονός ότι πήρε 3 τερματοφύλακες: «Από τη στιγμή που έχουμε 23άδα, είναι υποχρεωτικό να πάρουμε τρεις τερματοφύλακες. Αν καλούσαμε μόνο δυο, ίσως να το κάναμε έτσι. Αν επιλέγαμε μόνο δυο, θα πηγαίναμε σε 22άδα. Από τη στιγμή που μιλάμε για ένα μόνο ματς, το λογικό θα ήταν να έχουμε δυο αλλά από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, στους 23 πρέπει οι τρεις να είναι τερματοφύλακες, είναι οδηγία της FIFA. Το σκεπτικό μας είναι ότι έχουμε τον Καρνέζη και τον Σηφάκη, που είναι έμπειροι, αλλά έχουμε και τον Λοντίγκιν ο οποίος έχει αγωνιστεί στις μικρές ομάδες και έχει αγωνιστεί και στις μικρές εθνικές ομάδες και μπορεί να βοηθήσει. Στη θέση του θα μπορούσε να είναι ο Διούδης του Άρη, αλλά θα είναι στη διάθεση των Ελπίδων».

«Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές για τη θέση των επιθετικών.Για το συγκεκριμένο παιχνίδι, η εμπειρία του Γκέκα θα είναι πολύ σημαντική. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν εμπιστευόμαστε τον Αθανασιάδη. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Αν όμως τον καλούσαμε, θα «τρώγαμε» έναν παίκτη από άλλη θέση. Δεν μπορούμε να πάρουμε πέντε επιθετικούς. Οπότε, αναγκαστικά έμεινε έξω. Ο Ταχτσίδης δεν είναι βασικός στα τελευταία ματς της Ρόμα, έχει ολιγόλεπτες συμμετοχές από τον πάγκο. Είναι όμως αριστεροπόδαρος κι έχουμε έλλειψη σε αυτό το κομμάτι, μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό».

Για τον Αβραάμ: «Το αν θα μπορέσει να βγάλει 90λεπτο αυτό θα φανεί από τις προπονήσεις. Υπάρχει αυτό το μικρό ερωτηματικό για το κατά πόσον θα είναι έτοιμος. Όμως είναι έμπειρος, είναι "ταύρος" και νομίζω ότι θα μπορέσει να αγωνιστεί».

Για το γεγονός ότι το ματς είναι τελικός: «Δεν θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές επειδή το ματς είναι σημαντικό Θα πάμε όπως πάμε πάντα με ηρεμία αλλά και ευθύνη για τη σημασία του ματς. Είναι ένα ακόμα ματς, σημαντικό μεν αλλά δεν χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι. Δεν θα αλλάξουμε τον τρόπο παιχνιδιού. Όταν ξεκινήσει οι απαιτήσεις μπορούν να αλλάξουν όμως θα είμαστε έτοιμοι για να ανταπεξέλθουμε σε ότι χρειαστεί. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Εθνική το "μενού" παραμένει το ίδιο. Σε όλα τα ματς πάντα λέω το ίδιο στους παίκτες. Ο στόχος είναι πάντα η νίκη. Από εκεί και πέρα για να έρθει αυτή η νίκη θα πρέπει να έχουμε οργάνωση, συγκέντρωση 200%, πάθος και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των παικτών».

Για τον Μισίμοβιτς και το γεγονός ότι κλήθηκε ενώ δεν έχει αρκετό χρόνο συμμετοχής. Αν ήταν στη θέση του προπονητή της Βοσνίας θα τον χρησιμοποιούσε; «Δεν είμαι προπονητής της Βοσνίας άρα δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό. Υπεισέρχονται πάρα πολύ παράγοντες κι όπως είπατε είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενο κομμάτι. Είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει ο ομόλογός μου στην Εθνική Βοσνίας. Στην Εθνική Ελλάδας αποφασίζω εγώ και τα κριτήριά μου δεν αλλάζουν. Εκεί θα αποφασίσει ο ίδιος και θα αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ανάλογα την απόφαση».

Από το σκάουτινγκ που έχει κάνει, πιστεύει πως θα παίξει ο Μισίμοβιτς; «Δεν ξέρω αν θα παίξει. Δεν ειμαι 100% σίγουρος. Έχω ένα πλάνο για αυτούς που πιστεύω ότι θα αγωνιστούν, αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο θα μιλήσω με τους παίκτες μου. Το πιο σημαντικό δεν είναι το ποιος θα παίξει από την πλευρά των Βόσνιων, αλλά το πώς θα παίξει η Βοσνία. Ποια είναι η στρατηγική που ακολουθεί δηλαδή στα εντός έδρας παιχνίδια της. Η Βοσνία έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο, τον οποίο άλλαξε στο παιχνίδι με εμάς εδώ στο «Καραϊσκάκης». Υπήρχαν διαφοροποιήσεις. Συνήθως παίζουν 4-4-2 με ρόμβο στο κέντρο. Γενικά, ότι έχει δουλέψει με αυτοματισμούς στην άμυνα και την επίθεση, έχει αυτή τη βάση. Εδώ έπαιξε όμως διαφορετικά. Έκλινε προς τα δεξιά, αμυνόταν προς τα εκεί. Πιστεύω ότι στη Βοσνία δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Περιμένω πως θα παίξει αυτό το 4-4-2 με ρόμβο, επιθετικογενές γιατί παίζει στην έδρα της. Εμείς δεν θα προβληματιστούμε για κάποιον ποδοσφαιριστή της Βοσνίας, θα προσπαθήσουμε να εξουδετερώσουμε το σχήμα τους και θα συγκεντρωθούμε στο να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν είναι στο σκεπτικό μου ούτε και στης Εθνικής μας, να κάνει ατομικά μαρκαρίσματα».

Ποιοι παίκτες κρίνουν αυτά τα ματς; «Περισσότερο από τους παίκτες, οι ομάδες είναι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα του παιχνιδιού. Η συνολική απόδοση θα καθορίσει το αποτέλεσμα. Η ατομική ποιότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά, μιλάμε για υψηλό επίπεδο παικτών, έχει ο καθένας τα δικά του χαρακτηριστικά, οπότε ο καθένας από αυτούς που θα παίξουν, μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα. Όταν μιλάμε για τον Μισίμοβιτς και τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, μιλάμε για ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε άλλες θέσεις και κρίνουν άλλα πράγματα στο παιχνίδι. Το σωστό θα ήταν να μιλάμε για παίκτες που παίζουν στην ίδια θέση. Εγώ πιστεύω πως η ομάδα που θα είναι πιο συγκεντρωμένη και θα εφαρμόσει καλύτερα το πλάνο της, θα είναι αυτή που θα έχει πιθανότητες να φτάσει στη νίκη. Το παιχνίδι είναι σημαντικό και για την Βοσνία, όχι μόνο για εμάς. Από τη στιγμή που μιλάμε για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι, η κάθε ομάδα θα βάλει τα βαριά της όπλα. Ξέρουμε πως όποιος κερδίσει θα είναι πάρα πολύ κοντά στο να περάσει στο Μουντιάλ. Θέλω να πιστεύω πως εμείς θα κερδίσουμε και θα είμαστε κοντά σε αυτό. Θέλω να τονίσω πάλι για τη συγκέντρωση, ότι αυτό θα είναι το κλειδί του αγώνα. Μιλάμε για ένα παιχνίδι σε γεμάτο γήπεδο, θα υπάρχει ένταση και η Βοσνία θα μπει δυνατά με επιθετικότητα και πίεση και εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι έτσι ώστε αυτό να μην μας επηρεάσει αρνητικά».

Αν το αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό, η πρόκριση θα έχει τελειώσει; «Αν υπάρξει νικητής, αυτός θα είναι πολύ κοντά στην απευθείας πρόκριση. Δεν λέμε όμως ότι είναι καθοριστικός γιατί απομένουν ακόμα 5 ματς. Υπάρχει πολύς δρόμος. Όποιος νικήσει δεν θα είναι 3 βαθμούς μπροστά αλλά 4 λόγω ισοβαθμίας. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη Σλοβακία η οποία είναι μια ομάδα που θα κυνηγήσει την πρόκριση. Και η Σλοβακία έχει τον δικό της λόγο σε αυτή την κούρσα και εξαρτάται μόνο από τα αποτελέσματά της. Αν κερδίσει δηλαδή όλα τα ματς τότε αυτή θα προκριθεί».

Υπάρχει κάποιος παίκτης της Βοσνίας που υπολογίζετε λίγο περισσότερο; «Συγκεκριμένα όχι. Δεν θα βάλουμε κάποιον δικό μας να μαρκάρει man to man κάποιον αντίπαλο. Αν το κάνουμε αυτό το πράγμα τότε θα βγούμε από το σύστημά μας. Θα είναι μια χιονοστιβάδα. Θα έχει αντίκτυπο και στην επίθεση. Έχουμε αρκετό χρόνο για να δούμε με τους παίκτες τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα σημεία της Βοσνίας».

Για το αν θα διατηρήσει το 4-4-2 ή θα το κάνει 4-3-3; «Είναι κάτι που θα το δούμε. Και τα δύο συστήματα μπορούν να χρησμιποιηθούν. Θα εξαρτηθεί από τις προπονήσεις όμως το σίγουρο είναι πως δεν θα υπάρχουν μεγάλες αλλαγές. Κατά τη διάρκεια του ματς όμως πολλά μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να δούμε ποιοι θα είναι οι πλάγιοι μπακ της Βοσνίας».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ