2013-03-15 15:35:03
Φωτογραφία για Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Β΄ Αθηνών Άννας Καραμανλή σχετικά με την επίθεση εναντίον του αθλητικού δημοσιογράφου Δημήτρη Τομαρά
από το Γραφείο Τύπου

Συζητήθηκε σήμερα 15/3/2013 στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Άννας Καραμανλή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια, σχετικά με τα περιστατικά βίας εναντίον δημοσιογράφων στους αθλητικούς χώρους και τη γενικότερη έξαρση της αθλητικής βίας, με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τομαράς.

Η κ. Καραμανλή επισήμανε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα επιθέσεων και κρουσμάτων βίας που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα. Τόνισε ότι η προστασία της ελευθερίας του τύπου, αλλά και η διασφάλιση ομαλών συνθηκών εργασίας οφείλουν να είναι αυτονόητα.

Ο κ. Δένδιας αναγνώρισε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Για το συγκεκριμένο περιστατικό ανέφερε ότι έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη και βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.


Στη συνέχεια η κ. Καραμανλή υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην πρόληψη της αθλητικής βίας και όχι στην καταστολή, επικαλούμενη στοιχεία με βάση τα οποία το 2010-2011 απασχολήθηκαν στα γήπεδα 132.015 αστυνομικοί. Έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών Ποδοσφαίρου και των Τμημάτων Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, καθώς και το βαθμό αξιοποίησης των συστημάτων εποπτείας (κάμερες) στον εντοπισμό ταραχοποιών στοιχείων.

Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι ο πειθαρχικός έλεγχος των αστυνομικών που δεν επιτυγχάνουν να αποτρέψουν την αθλητική βία είναι αυστηρότατος, όπως και οι κυρώσεις που τους επιβάλλονται. Τέλος δεσμέυθηκε ότι – σε συνεννόηση με το Υφυπουργείο Αθλητισμού – θα εξετάσει από μηδενική βάση το πρόβλημα και θα σχεδιάσει τη θεραπεία του.

--------------------------------------------------------------

Σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε είναι σημαντικό να διασφαλιστούν αξίες οι οποίες έχουν κερδηθεί μετά από πολλά χρόνια αγώνων, όπως αυτή της Ελευθερίας του Τύπου. Οι κατακτήσεις αυτές βλέπουμε σήμερα πως απειλούνται με διάφορα περιστατικά εκβιασμών και επιθέσεων εναντίον αθλητικών δημοσιογράφων που συμβαίνουν όλο και συχνότερα.

Η τελευταία από αυτές αφορά τον αθλητικό δημοσιογράφο, και μέλος του ΠΣΑΤ Δημήτρη Τομαρά, ο οποίος μετά από “συστάσεις” που δέχτηκε ηλεκτρονικά για τον τρόπο έκφρασης των απόψεών του, δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους στις 24/02/2013 στο γήπεδο “Καραϊσκάκης” κατά τη διάρκεια της εργασίας του καλύπτοντας τον αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού και Άρη, γεγονός το οποίο καταδικάστηκε από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών) και την ΕΣΗΕΑ (Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων).

Αξίζει να τονιστεί ότι το συμβάν έλαβε χώρα ΕΝΤΟΣ του γηπέδου, σε ένα χώρο δηλαδή που θεωρητικά φυλάσσεται και παρέχει ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους δημοσιογράφους, που βρίσκονται εκεί για αμιγώς επαγγελματικούς λόγους.

Επειδή το γεγονός αυτό, δεν είναι το μοναδικό, αλλά εντάσσεται σε μια γενικότερη αναταραχή που επικρατεί στους αθλητικούς χώρους μεταξύ οπαδών ομάδων και επειδή σε μια ευνομούμενη Πολιτεία η προστασία της ελευθερίας του τύπου, αλλά και η διασφάλιση ομαλών συνθηκών εργασίας οφείλουν να είναι πράγματα αυτονόητα:

θα ήθελα να μας ενημερώσει ο κύριος Υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την διασφάλιση των αθλητικών δημοσιογράφων από παρόμοιες συμπεριφορές στα γήπεδα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ