2013-03-15 11:19:03
Φωτογραφία για Ο νομισματικός πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δοκίμασαν σχεδόν τα πάντα για να βγάλουν τις οικονομίες τους από την ύφεση. Έχουν μειώσει τα επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα 300 ετών, τυπώνουν αφειδώς χρήμα και ανακεφαλαιώνουν τις τράπεζες με "μαλακά" δάνεια. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν μεγάλη επιτυχία και πλέον τους έχει μείνει μόνο ένα εργαλείο στο "οπλοστάσιο": η νομισματική υποτίμηση.

Όπως αναφέρει στην έρευνά του ο αναλυτής Matthew Lynn του Market Watch, "ένας ανοιχτός νομισματικός πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών". Μια σειρά κεντρικές τράπεζες, μικρές και μεγάλες, έχουν αρχίσει να βάζουν στόχο τη χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων τους για να τονώσουν τις οικονομίες τους. Το κατά πόσον θα αποδώσει η προσπάθεια μέλλει να το δούμε.

Για τους επενδυτές, πάντως, αυτό που έχει σημασία είναι να εντοπίσουν ποιες χώρες θα καταφέρουν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους, καθώς και ποια άλλα ενεργητικά θα ανέβουν σε αξία, αν πράγματι ξεσπάσει διεθνής πόλεμος στις αγορές forex.


Είναι αμφισβητήσιμο αν δουλεύει η χειραγώγηση των νομισμάτων. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα υπερτιμημένο νόμισμα μπορεί να βλάψει την οικονομία, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η υποτίμηση προσφέρει ανταγωνιστικότητα, πέρα από το άμεσο μέλλον. Συνήθως την "καταπίνουν" οι υψηλότεροι μισθοί και οι ακριβότερες τιμές. Οι νομισματικοί πόλεμοι είναι πολύ πιθανό να επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομία. Δεν έχουν αποδώσει στο παρελθόν και δεδομένου ότι το κέρδος μιας χώρας είναι η ζημιά της άλλης, δεν θα βελτιώσουν τη διεθνή οικονομική παραγωγή.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν μπορούν να οδηγήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους μέσα από έναν "νομισματικό πόλεμο".

Πρώτον, τα μάτια σας στις μικρές χώρες. Είναι πολύ δύσκολο να χειραγωγηθεί ένα μεγάλο νόμισμα όπως το γιεν ή το ευρώ. Έχουν τεράστια διασπορά τόσο στο εμπόριο όσο και στα αποθέματα. Θα πρέπει να γίνει μαζική παρέμβαση στις αγορές και ακόμη κι έτσι δεν είναι εγγυημένη η επιτυχία. Ακόμη δε κι αν είναι πετυχημένη, θα προκαλέσει αντιδράσεις. "Σορτάρετε" τα "μικρά" νομίσματα και θα βρεθείτε μπροστά.

Δεύτερον, παρακολουθήστε την πραγματική οικονομία. Είναι δύσκολο ακόμη και για μια κεντρική τράπεζα να πολεμήσει την πραγματικότητα, έστω κι αν πάρα πολλές το έχουν προσπαθήσει. Αν μια οικονομία έχει θεμελιώδεις αδυναμίες, τότε η κεντρική τράπεζα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να μπορέσει να κατεβάσει το νόμισμα. Η ΕΚΤ πιθανόν να καταφέρει να κατεβάσει την αξία του ευρώ, αν τυπώσει αρκετό χρήμα, γιατί η ευρωζώνη βουλιάζει σε βαθιά ύφεση, έτσι κι αλλιώς, οπότε έχει ήδη λόγους να πωλεί το νόμισμα.

Τρίτον, στραφείτε στο χρυσό. Όσο περισσότερο προσπαθούν οι κεντρικές τράπεζες να διαχειριστούν την αξία των νομισμάτων, τόσο θα μπερδεύονται οι επενδυτές. Υπάρχει μόνο ένα συναλλαγματικό μέσο που δεν προσπαθεί κανείς να υποτιμήσει, επειδή δεν γίνεται και αυτός είναι ο χρυσός. Αν οι κεντρικές τράπεζες εμπλακούν σε πόλεμο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων, τότε η αξία όλων των ενεργητικών που μετρώνται με χρυσό θα ανέβει.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ