2013-03-15 06:02:04
Φωτογραφία για ΥΓΕΙΑ: Η διακοπή καπνίσματος αυξάνει το βάρος αλλά χαρίζει υγιή καρδιά
Δεν είναι λίγοι οι καπνιστές που διστάζουν να "κόψουν" την κακή συνήθειά τους, στην ιδέα ότι μπορεί να παχύνουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τα οφέλη για την καρδιά είναι πολύτιμα, ακόμα κι αν ο δείκτης της ζυγαριάς ανέβει.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association και αξιολόγησε τις συνήθειες 3.000 καπνιστών και την υγεία της καρδιάς τους κατά την περίοδο 1981-2011.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι πρώην καπνιστές που είχαν κόψει το τσιγάρο για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, είχαν 54% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής και αρτηριακής νόσου από τους καπνιστές.

Αντίστοιχα, όσοι είχαν διακόψει το κάπνισμα για λιγότερο από τέσσερα χρόνια είχαν 53% χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, παρόλο που το βάρος τους είχε αυξηθεί κατά περίπου πέντε κιλά.

"Μπορούμε τώρα να πούμε χωρίς αμφιβολία ότι η διακοπή του καπνίσματος έχει μια πολύ θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες σε ασθενείς με και χωρίς διαβήτη, ακόμη και σε περίπτωση που παρουσιάσουν μέτρια αύξηση του σωματικού τους βάρους" δήλωσε ο Δρ. Τζέιμς Μέιγκς, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ειδικοί προτείνουν την χρήση βοηθημάτων, όπως παστίλιες και τσίχλες για να αντισταθούν στον πειρασμό να ανοίξουν το ψυγείο, προκειμένου να ξεπεράσουν την ανάγκη τους για τσιγάρο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ