2013-03-14 20:53:03
Φωτογραφία για Θετικό μήνυμα με «αστερίσκους» για την Ελλάδα
Θετικό μήνυμα, αλλά με «αστερίσκους», έφθασε στην Ελλάδα από την Κομισιόν, με τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν, κ. Σάιμον Ο΄Κόνορ, αναφερόμενος στην πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής να δηλώνει πως... «συνολικά το μήνυμα είναι θετικό, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει». Στο ίδιο κλίμα κυμάνθηκε και η αξιολόγηση από μέρους της Τρόικας, η οποία επισημαίνει: 

Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, αλλά δεν έχει ακόμη επιτύχει τους στόχους της.

«Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά κάποια θέματα παραμένουν εκκρεμή», ανέφερε η ανακοίνωση της Τρόικας. «Δεδομένου ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες, τεχνικής φύσεως εργασίες για τον διακανονισμό των εν λόγω θεμάτων, τα κλιμάκια θα διακόψουν για σύντομο χρονικό διάστημα την επίσκεψή τους, ώστε εν τω μεταξύ να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες», σημειώνεται ακόμη.


Λόγω της «διακοπής» των επαφών με την τρόικα (οι επικεφαλής της οποίας αποχωρούν σήμερα από την Ελλάδα- και τα περισσότερα τεχνικά κλιμάκια αύριο- για να επανέλθουν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου), τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στις 4 Απριλίου το Euro Working Group θα ενέκρινε την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Όμως, θα έπρεπε να είχε ικανοποιηθεί το «διαρθρωτικό ορόσημο» των υποχρεωτικών αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014. Αλλά, τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση στην Τρόικα δεν ικανοποιούν το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο. Μάλιστα, στελέχη της Τρόικας δηλώνουν ότι τα στοιχεία αυτά δημιουργούν πολλές απορίες, οι οποίες ζητούν πρόσθετες απαντήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Ρεν, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα έχουν υπερβεί τα προσδοκώμενα και ήδη υπάρχουν σημαντικά και σταθερά αποτελέσματα. Ο εκπρόσωπος του Φινλανδού επιτρόπου, κ. Σάιμον Ο' Κόνορ, υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «δεν είναι δραματικό να διακοπεί η αποστολή της Τρόικας στην Αθήνα».

Ο κ. Σάιμον Ο’ Κόνορ διευκρίνισε ότι η αποστολή της Τρόικας στην Ελλάδα διεκόπη, προκειμένου να συνεχιστεί η τεχνική εργασία από ελληνικής πλευράς τις επόμενες εβδομάδες και τόνισε ότι το κλιμάκιο της Τρόικας αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρευστότητας, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς να υπάρξει αποστολή της Τρόικας στην Ελλάδα.

Εξήγησε ότι οι ελληνικές αρχές εργάζονται για την ικανοποίηση των δύο προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί και ανέφερε πως όταν η Τρόικα κρίνει ότι αυτά έχουν ικανοποιηθεί, τότε εναπόκειται στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης να αποφασίσει την εκταμίευση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κοινοτικού επιτρόπου, το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής είναι εκτεταμένο, κυρίως σε ό,τι αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η Ελλάδα όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα.

Να σημειωθεί πως στις 4 Απριλίου ήταν προγραμματισμένο να εγκριθεί (στο Eurogroup) και η εκταμίευση της δόσης του δεύτερου τριμήνου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, από την Ευρωζώνη (συνολικά 6 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ). Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και η δόση αυτή δεν θα μπορέσει να εγκριθεί στη συγκεκριμένη ημερομηνία και θα υπάρξει καθυστέρηση.

Αξίζει να επισημανθεί, όμως ότι, παρά την καθυστέρηση στην εκταμίευση των δύο δόσεων, και το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως δεν δημιουργείται πρόβλημα. Την τρέχουσα περίοδο, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις, έως τα τέλη Μαρτίου, σε τόκους και αποπληρωμή ομολόγων, δεν υπερβαίνουν τα 800 εκατ. ευρώ. Έτσι, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις «υπό την απειλή μιας στάσης πληρωμών».
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
SpringBoard Invaders: Cydia tweak update
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
SpringBoard Invaders: Cydia tweak update
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ