2013-03-14 10:55:03
Φωτογραφία για «Η κρίση είναι βαθιά και δύσκολη. Είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα»
της Αθανασίας Κωνσταντίνου

Συνέντευξη από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη.

«Υπάρχει λοιπόν ελπίδα, αλλά ο τόπος χρειάζεται νέες ηγεσίες, νέα οράματα. Χρειάζεται σχέδιο γιατί όπως θα ξέρετε πάρα πολύ καλά, δεν υπάρχει ευνοϊκός άνεμος για καράβια που δεν ξέρουν τον προορισμό τους.»

Κύριε Χριστοφίδη πως βλέπετε να προδιαγράφεται το αύριο στην πατρίδα μας; Πιστεύετε πως υπάρχει ελπίδα διαφυγής από το φαύλο κύκλο της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα;

Κοιτάξτε ζούμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο, η οποία έχει ξεκινήσει από εξωγενείς αλλά και ενδογενείς παράγοντες. Από τη μια είναι η παγκόσμια κρίση και από την άλλη είναι οι λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Η κρίση είναι βαθιά και δύσκολη. Είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα. Mε μια αλλαγή πλεύσης και καθορίζοντας τους στόχους πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα εξέλθουμε από την κρίση. Υπάρχει λοιπόν ελπίδα, αλλά ο τόπος χρειάζεται νέες ηγεσίες, νέα οράματα, χρειάζεται σχέδιο γιατί όπως θα ξέρετε πάρα πολύ καλά, δεν υπάρχει ευνοϊκός άνεμος για καράβια που δεν ξέρουν τον προορισμό τους.


Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αρχή για διέξοδο από την κρίση;

Πρώτα απ’ όλα έχουμε ανάγκη μια ικανή ηγεσία η οποία θα μπορέσει να ηγηθεί, δίνοντας έμφαση στην αξιοκρατία, στη χρηστή διοίκηση και στη διαφάνεια. Μία ηγεσία που θα αξιοποιήσει τους εμπειρογνώμονες και θα χαράξει νέες πολιτικές προς όφελος της οικονομίας και του τόπου μας…..

Κύριε Χριστοφίδη, μας αναφέρατε ότι γράφετε ένα νέο άρθρο για το πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ετησίως 700 εκ. ευρώ από την εξαγωγή συναλλάγματος. Πως γίνεται αυτό εφικτό;

Ναι, δουλεύω πάνω σε αυτό. Η εξοικονόμηση αυτή είναι εφικτή. Επί τούτου να σας υπενθυμίσω απλά ότι από αυτόν τον μικρό τόπο, την Κύπρο, φεύγουν κάθε χρόνο 60 εκ. για ξένους ποδοσφαιριστές, φεύγουν 250 -300 εκ. περίπου το χρόνο για την Άπω Ανατολή για οικιακούς βοηθούς, φεύγουν εκατοντάδες εκατομμύρια για αγορά γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, φεύγουν 500-600 εκ. το χρόνο για αγορά πετρελαίου για την ΑΗΚ.

Παράλληλα, θα μπορούσαμε ουσιαστικά να ακολουθήσουμε μια άλλη πολιτική ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινης ενέργειας. Επομένως, αν θέσουμε στόχους και έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο είμαι σίγουρος ότι στα επόμενα χρόνια θα είμαστε σε θέση εξοικονόμησης πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Είστε καθηγητής Φυσικής. Η επαφή σας με νέους τι σας δίδαξε; Ποια τα θετικά τους και ποια τα αρνητικά τους;

Θεωρώ ότι η νέα γενιά είναι εκπληκτική, έχει δυνατότητες, αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος, ταξιδεύει, μαθαίνει, βλέπει, ακούει, έχει ερεθίσματα..

Νομίζω είναι μια γενιά με πολύ θετική ενέργεια.

Η σημερινή νεολαία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανεργία. Ποιες προσπάθειες γίνονται εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου για μείωση του προβλήματος αυτού;

Το Πανεπιστήμιο, μέσα από τα ερευνητικά προγράμματα, αλλά και από τα ίδια έσοδα, παρέχει υποτροφίες και νέες θέσεις εργασίας σε νέους ερευνητές, καθώς αποτελούν σημαντικό κομμάτι της κοινότητας. Έχει επενδύσει πολλά στην ένταξή τους στην ερευνητική διαδικασία και αυτό γίνεται εντονότερο τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών ή μάλλον η απόφαση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου να κάνει χρήση των εσόδων αυτών για σκοπούς καταβολής του 12ου και 13ου μισθολογίου του προσωπικού ουσιαστικά στερεί από το ακαδημαϊκό ίδρυμα τη δυνατότητα εργοδότησης και άλλων νέων ερευνητών.

Θα επιστραφούν αυτά τα λεφτά πίσω στα ταμεία έρευνας των φοιτητών;

Υπάρχουν κάποιες υποσχέσεις οι οποίες πιστεύω ότι είναι απλώς υποσχέσεις. Θέλω όμως να διαψευσθώ.

Θα συνεχιστεί αυτό; Θα το δούμε να συμβαίνει και τους επόμενους μήνες;

Δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί δεν υπάρχουν άλλα χρήματα.

Τώρα υπάρχει ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα, η νέα Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, της οποίας οι εργασίες ανέγερσης κινδυνεύουν με διακοπή, λόγω διακοπής χρηματοδότησης από το Κράτος. Μία τέτοια έκβαση συνεπάγεται με την καταστροφή του έργου. Ως εκ τούτου, αν δεν επιστραφούν τα χρήματα, αν το Κράτος δεν βοηθήσει, πολύ φοβάμαι ότι αυτό το έργο θα μείνει στον αέρα για αρκετούς μήνες.

Εξαιτίας της καλπάζουσας ανεργίας στην Κύπρο, ως φοιτητές ανησυχούμε πολύ για το μέλλον μας. Ποια συμβουλή θα μας δίνατε;

Αυτό που θα συμβούλευα τους φοιτητές μας είναι να κάνουν καλές σπουδές, σωστές σπουδές και αυτό που κάνουν να το κάνουν καλά, με ταλέντο και με σύνεση.

Πολλοί νέοι απόφοιτοι πτυχιούχοι, απογοητευμένοι από την ανεργία στην Κύπρο έχουν βλέψεις να εγκαταλείψουν τη χώρα μας και να αναζητήσουν εργοδότηση στο εξωτερικό. Θα τους προτρέπατε να το κάνουν αυτό;

Θα έλεγα πως το να πας για ένα δύο χρόνια στο εξωτερικό, μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών, δεν είναι κακό. Όμως πρέπει να ξέρουν όλοι ότι ο τόπος τους χρειάζεται. Θα υπάρξουν προοπτικές, θα βγούμε από την κρίση, θα έρθουν καλύτερες μέρες και θα πρέπει να είναι έτοιμοι και παρόντες στις νέες προκλήσεις που θα παρουσιαστούν στον τόπο μας.

Για το φυσικό αέριο, ποιες προσπάθειες γίνονται εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου για υποδοχή και αξιοποίηση;

Το Πανεπιστήμιο, σύμφωνα και με τις ανάγκες της κοινωνίας μας δημιούργησε ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μηχανικής Πετρελαίου, το οποίο θα ασχοληθεί με το φυσικό αέριο, τους υδρογονάνθρακες. Παράλληλα, έχουν ήδη τροχοδρομηθεί ενέργειες για τη δημιουργία δύο νέων Τμημάτων, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Πετρελαίου και το Τμήμα Φαρμακευτικής.

Ως Πανεπιστήμιο, βρισκόμαστε δίπλα στην κυβέρνηση, και παρέχουμε την εμπειρογνωμοσύνη μας για τη σωστή αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Θεωρώ ότι προχωράμε σωστά.

Θα προτρέπατε τους νέους να στραφούν προς νέα επαγγέλματα αντί των παραδοσιακών που γνωρίζαμε ως σήμερα;

Θα πρότρεπα τους νέους να αφοσιώνονται σε αυτό που κάνουν, ώστε να το κάνουν καλά. Να είναι βέβαιοι πως αν κάποιος είναι καλός δεν χάνεται. Παράλληλα, αυτά που μαθαίνουμε ποτέ δεν χάνονται, γι αυτό ό,τι κάνουν να το κάνουν με όρεξη και ταλέντο και θ’ ανοίξουν προοπτικές για τη νέα γενιά, δεν έχω καμία αμφιβολία.

Πέραν των ακαδημαϊκών δεξιοτήτων, ποιες άλλες δεξιότητες πρέπει να προσπαθήσει να αποκτήσει ένας φοιτητής ούτως ώστε μετά το πέρας των σπουδών του, να καθίσταται ικανός να μεταβεί στην σύγχρονη αγορά εργασίας;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη μόρφωση και κουλτούρα. Γιατί αλίμονο στους ανθρώπους που δεν διαθέτουν κουλτούρα. Αν αυτά τα πετύχει, σε συνδυασμό με τις σπουδές του και τις γνώσεις που έλαβε από το πανεπιστήμιο, μπορεί να έχει ένα αξιόλογο μέλλον.

Γίνεται συχνά λόγος για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Αυτό όμως καθιστά δυσκολότερη την εισδοχή των νέων στην αγορά εργασίας. Ποιά η γνώμη σας για αυτό;

Η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης είναι αναγκαία λόγω και της επέκτασης της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορεί το σύστημα να χρηματοδοτεί συντάξεις για κάποιον για 20-25 χρόνια. Άρα, πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο χρόνο. Δεν χάνονται κατ’ ανάγκη θέσεις εργασίας μέσω της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης. Αυτό που χρειάζεται είναι ανάπτυξη και μια νέα πολιτική που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, άρα εκεί πρέπει να στοχεύσουμε.

Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ισοζύγιο ανάμεσα στην ενεργή γήρανση και την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας;

Όπως προαναφέρθηκε θα πρέπει το όριο αφυπηρέτησης να επεκταθεί αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να ψάξουμε για νέους τρόπους ανάπτυξης για να υπάρξουν και θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, μερικοί φοιτητές βρίσκονται στον κίνδυνο να εγκαταλείψουν στη μέση τις σπουδές τους. Ποια μέτρα λάβατε ως Πανεπιστήμιο Κύπρου για να αποτραπεί το φαινόμενο αυτό;

Σε ώρες κρίσης κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείπει τις σπουδές του, αντίθετα πρέπει να τις ενισχύει ακόμη περισσότερο. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου πάντα βρίσκεται αρωγός των φοιτητών που αντιμετωπίζουν οικονομικές ή και άλλες δυσκολίες. Παρόλη τη μεγάλη και επίπονη για το Ίδρυμα μείωση του προϋπολογισμού από την Πολιτεία, επιδιώκουμε με ό,τι μέσο διαθέτουμε για να συνεχίσουμε τη στήριξη των φοιτητών που χρειάζονται βοήθεια.

Ποια θεωρείται ότι είναι τα λάθη των ΜΜΕ σήμερα που περνάμε καιρούς κρίσης;

Πολλές φορές λιβανίζουν την εξουσία, αντί να την ελέγχουν.

Εκ μέρους των ΜΜΕ υπάρχει ανταπόκριση σε αυτά που εισηγείται το Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και σε αυτά που προτείνετε εσείς κ. Χριστοφίδη;

Δεν θα έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος εκατό τις εκατό, όμως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ότι ήταν πριν μερικά χρόνια.

Τα σημερινά ΜΜΕ εστιάζουν περισσότερο στις αρνητικές ειδήσεις. Ποια είναι η δική σας γνώμη πάνω σ’ αυτό;

Οι αρνητικές ειδήσεις πουλούν πολύ περισσότερο από τις θετικές. Δυστυχώς υπάρχει και μια κοινωνία που την ενδιαφέρει περισσότερο τι χαλάει, παρά τι κτίζεται.

Τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, προσφέρει πτυχίο Δημοσιογραφίας. Επίσης υπάρχουν αρκετοί φοιτητές μέλη του Δημοσιογραφικού ομίλου οι οποίοι δεν αποκλείεται να είναι και μελλοντικοί δημοσιογράφοι.

Τι θα μας συμβουλεύατε; Tι να κάνουμε και τι ν’ αποφύγουμε να κάνουμε ως μελλοντικοί δημοσιογράφοι;

Είναι πολύ σημαντικό ένας τόπος να έχει δημοσιογράφους με εκπαίδευση, με κουλτούρα και με οράματα. Νομίζω ένας δημοσιογράφος πρέπει να παραμένει ελεύθερος και να αποφεύγει οποιαδήποτε μορφή διαπλοκής.

Η σημερινή κρίση, ποια μαθήματα μας δίνει;

Τα μαθήματα που μας δίνει η σημερινή κρίση είναι πολύ απλά. Είναι ότι σε ηγετικές θέσεις, χρειάζονται άνθρωποι με ευμάθεια και άνθρωποι που έχουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Άρα λοιπόν, χρειάζεται όταν διαλέγουμε ηγέτες να τους διαλέγουμε με σύνεση. Να βλέπουμε πραγματικά τι έχουν κάνει στη ζωή τους στο παρελθόν και τι έχουν πετύχει στον επαγγελματικό τους βίο. Υπό το πρίσμα αυτών των κριτηρίων, γίνεται η σωστή επιλογή των ηγετών.

Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να απαλλαγούμε από τη στυγνή κομματοκρατία και την κάθετη ψηφοφορία;

Ναι πρέπει να απαλλαγούμε από την κομματοκρατία. Και νομίζω η οριζόντια ψηφοφορία είναι μια λύση που θα φέρει στην επιφάνεια άξιους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι κατ’ ανάγκη ενταγμένοι σε πολιτικά κόμματα.

Ποια κίνητρα θα δίνατε στους νέους για να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο στην πατρίδα μας;

Nα ελέγχουν την εξουσία, να μην γονατίζουν ποτέ, να απαιτούν ηγεσίες με βάθος, με κουλτούρα, με μόρφωση. Να γυρίζουν την πλάτη τους σε πολιτικούς ανεπάγγελτους, σε ανθρώπους που ποτέ δεν δούλεψαν στη ζωή τους. Η Νεολαία δεν έχει ανάγκη από επαγγελματίες πολιτικούς, αλλά από πολιτικούς που θα εργάζονται επαγγελματικά.

Στο ρεύμα της παγκοσμιοποίησης, να αντιτεθούμε;

Μπορούμε να είμαστε Κύπριοι πολίτες και ταυτόχρονα να είμαστε παγκόσμιοι πολίτες. Αυτά μπορούν να συμβαδίσουν και να συνταυτιστούν. 

Ποια είναι η ευχή σας για το 2013;

Για το 2013 εύχομαι ο τόπος να πάρει αποφάσεις για το πώς θα βγει από την οικονομική κρίση, γιατί για να βγούμε από την κρίση πρέπει να πάρουμε πράγματι αποφάσεις που θα στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, το 2013 εύχομαι να δώσει στον τόπο μια καλύτερη ηγεσία.

Για το Πανεπιστήμιο Κύπρου; Ποιά η ευχή σας;

Θα ήθελα να συνεχίσει το έργο της βιβλιοθήκης στην Πανεπιστημιούπολη, να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέα προγράμματα σπουδών και να εντάξουμε στην ερευνητική διαδικασία του πανεπιστημίου όσο το δυνατόν περισσότερους νέους.

Κλείνοντας την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση μας, ποια μηνύματα και ποίες συμβουλές θα δίνατε στους σημερινούς νέους, φοιτητές και απόφοιτους;

Πρώτα θα ήθελα να σας θυμίσω κάτι, πως όταν ένας πιο ηλικιωμένος αρχίσει να δίνει συμβουλές στους νέους ουσιαστικά τους εξηγά πώς να σταματήσουν να είναι νέοι.

Άρα λοιπόν αυτό που έχει σημασία για μένα είναι ότι θα πρέπει, αυτό που κάνουν να το κάνουν καλά. Σπουδάζουν; Να δίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στις σπουδές τους, να προσπαθούν περισσότερο, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, να ταξιδεύουν, να βλέπουν τι συμβαίνει στον έξω κόσμο, να διαβάζουν, να ενημερώνονται συνεχώς μέσα από το διαδίκτυο και από τον έντυπο τύπο κλπ.

Αυτά είναι τα βασικά μηνύματα που θα ήθελα να δώσω. Περνάμε δύσκολες ώρες αλλά, θα έρθουν καλύτερες στιγμές για τον τόπο, ο τόπος θα βγει από αυτή τη μιζέρια.

Ξέρετε έχουμε δυο πατρίδες. Από τη μια η πατρίδα της μεμψιμοιρίας, της μιζέριας, των χαμηλών στόχων, της περίεργης κουλτούρας, μια πατρίδα που τα περιμένει όλα από το κράτος, μια πατρίδα που σιγά σιγά σβήνει..

Από την άλλη έχουμε μια άλλη πατρίδα, είναι η πατρίδα των υψηλών στόχων, των νέων ανθρώπων, της προοπτικής, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας. Και νομίζω οι νέοι πρέπει να είναι κομμάτι αυτής της πατρίδας.

Πρέπει να σταματήσουμε να προσβλέπουμε όλοι στο δημόσιο. Πρέπει να κοιτάξουμε στο τι μπορεί ο καθένας να κάνει για τον εαυτό του, αλλά και για την πατρίδα του και πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Και οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν.

Κ. Χριστοφίδη, σας ευχαριστούμε.
campuscy.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ