2013-03-13 21:52:09
Φωτογραφία για Παιδαριώδης γκάφα Ελβετού τραπεζίτη “καρφώνει” 60 φοροφυγάδες πελάτες του
Ο Beda Singenberger ήταν ένας πολυάσχολος άνθρωπος. Αυτός ο Ελβετός τραπεζίτης είχε βοηθήσει 60 Αμερικανούς τα τελευταία 11 χρόνια, να καταχωνιάσουν 184 εκατ. δολάρια σε μυστικούς offshore λογαριασμούς, προκειμένου να ξεγελάσουν την πιο αποτελεσματική εφορία του κόσμου, την αμερικανική IRS. Μέσα στη φούρια των χρυσών business του, ωστόσο, ο Singenberger έκανε ένα παιδαριώδες λάθος.

Έστειλε με το ταχυδρομείο την πλήρη λίστα των φοροφυγάδων του, μαζί με άκρως ενοχοποιητικές λεπτομέρειες στις ΗΠΑ. Με αποτέλεσμα, το αρχείο να καταλήξει στα χέρια των ομοσπονδιακών αρχών.

Τώρα, οι αμερικανικές αρχές ξεσκονίζουν ένα προς ένα τα ονόματα της λίστας. Ήδη, στα χέρια της δικαιοσύνης έχει πέσει ο Jacques Wajsfelner, ένας 83χρονος που διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία, ο Michael Canale, ένας συνταξιούχος χειρούργος του αμερικανικού στρατού και ο Michael Reiss, ένας ερευνητής του καρκίνου.


Ο Wajsfelner, για παράδειγμα, που βρέθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή 5,7 εκατ. δολαρίων, καταδικάστηκε σε 3μηνο κατ' οίκον περιορισμό. Ο ίδιος ο Singenberger, που είναι κάτοικος Ζυρίχης, κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για συνωμοσία για εξαπάτηση της IRS.

Από το 2008, οι Αμερικανοί εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες κατά τουλάχιστον 86 ατόμων, καθώς παίρνουν πολύ στα σοβαρά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω offshore και φορολογικών παραδείσων. Άλλοι 38.000 Αμερικανοί απέφυγαν τις διώξεις καθώς έσπευσαν να κάνουν χρήση του προγράμματος αμνηστίας της IRS. Δήλωσαν οικειοθελώς τους offshore λογαριασμούς τους, “κάρφωσαν” τους τραπεζίτες τους και πλήρωσαν φόρο.

Πώς λειτουργούσε, όμως, ο Singenberger; Ήταν επικεφαλής της Sinco Treuhand, μιας εταιρείας που προσέφερε υπηρεσίες διαχείρισης κεφαλαίων και φορολογικών συμβουλών σε εύπορους πελάτες. Ο τραπεζίτης επισκεπτόταν τους πελάτες του στις ΗΠΑ, φέρνοντάς τους χρήματα από τους αδήλωτους λογαριασμούς τους ή παίρνοντας μαζί του τα χρήματά τους, για να τα καταθέσει στην Ελβετία.

Ο τραπεζίτης είχε δημιουργήσει οργανισμούς - “βιτρίνα” στο Λιχτενστάιν, στο Χονγκ Κονγκ και τις Παρθένους Νήσους, για να βοηθήσει τους πελάτες τους να κρύψουν τα ίχνη που τους συνδέουν με τους λογαριασμούς. Είχε, μάλιστα, μεγάλη φαντασία και μια μάλλον χιουμοριστική διάθεση, δίνοντας στους λογαριασμούς αυτούς ονόματα όπως Real Cool Investments Ltd και Lucky Overseas Ventures Ltd.

Πηγή: newmoney
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ