2013-03-12 15:21:16
Φωτογραφία για Συζήτηση ΔΕΦΑ-Υπουργού: Κι άλλα κοιτάσματα στο Οικόπεδο 12!
Συναντάται σήμερα με τον Γιώργο Λακκοτρύπη για την ενδιάμεση λύση

Ο Σόλων Κασίνης επανέλαβε πως «το Αφροδίτη δεν είναι το μόνο κοίτασμα που υπάρχει στο οικόπεδο 12, αλλά υπάρχουν και άλλα κοιτάσματα»

Συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη θα έχει σήμερα το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), για να συζητήσουν το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο, με την ενδιάμεση λύση. Κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει «ανταλλαγή απόψεων και ιδεών», και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η ΔΕΦΑ. 

Έτοιμη η ΔΕΦΑ

Στο μεταξύ, το ΔΣ της ΔΕΦΑ ανέμενε χθες το απόγευμα να έχει ενώπιόν του τις εκθέσεις αξιολόγησης των τριών ομάδων που ανέλαβαν να μελετήσουν χωριστά τις τεχνικές και εμπορικές προτάσεις που κατέθεσαν οι τρεις εταιρείες/κοινοπραξίες, που συνεχίζουν στον διαγωνισμό τον οποίο προκήρυξε η ΔΕΦΑ, για την προμήθεια φυσικού αερίου στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της Κύπρου (ενδιάμεση λύση)
. Τις χωριστές εκθέσεις αξιολόγησης ανέλαβαν να ετοιμάσουν ομάδα της ΔΕΦΑ, ομάδας της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και ανεξάρτητοι σύμβουλοι. Η ΔΕΦΑ θα αποφασίσει κατά πόσο θα ανοίξει ή όχι έναν ή όλους τους οικονομικούς φακέλους που κατέθεσαν οι εταιρείες/κοινοπραξίες, με βάση και τις μελέτες αξιολόγησης. Οι τρεις εταιρείες/κοινοπραξίες που έχουν παραμείνει στον διαγωνισμό είναι οι ITERA, VITOL και VOUROS.

Οικονομικά μόνο αν ικανοποιούνται τεχνικά

Σε συνεδρία του στις 6 Μαρτίου, το ΔΣ της ΔΕΦΑ δεν μπόρεσε να λάβει απόφαση επί των εμπορικών και τεχνικών προτάσεων των τριών εταιρειών, καθώς δεν είχε ενώπιόν του όλες τις εκθέσεις αξιολόγησης των προτάσεων, με αποτέλεσμα να αναλάβει την απόφασή του για την τρέχουσα εβδομάδα. Ο οικονομικός φάκελος θα ανοιχθεί, όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Κώστας Ιωάννου, μόνο όταν μια εταιρεία πληροί όλες τις άλλες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, με βάση τις τεχνικές, εμπορικές και διευκρινιστικές προτάσεις. Ανέφερε ότι σημαντικό στοιχείο για την προκήρυξη του διαγωνισμού από τη ΔΕΦΑ είναι να βρεθεί η χαμηλότερη τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ εξήγησε ότι θα υπογραφεί συμβόλαιο με μιαν από τις τρεις εταιρείες μόνο στην περίπτωση που η τιμή που προσφέρει μια εταιρεία είναι τέτοια, που να επιφέρει μείωση στη σημερινή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, «θα αναμένουμε το δικό μας φυσικό αέριο». Το χρονικό περιθώριο για υποβολή των τεχνικών, εμπορικών και οικονομικών προτάσεων από τις τρεις εταιρείες/κοινοπραξίες που παρέμειναν στον διαγωνισμό έληξε το μεσημέρι της 1ης Μαρτίου.

«Αποστολή» της ΚΡΕΤΥΚ στην Ιταλία

Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα εργασίας της ιταλικής ΕΝΙ θα συζητήσει με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό αντιπροσωπία της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), υπό τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Έλληνα, που αναχώρησε χθες για το Μιλάνο. «Θα συζητήσουμε το πρόγραμμα εργασίας το οποίο θα μας υποβάλει η εταιρεία, καθώς επίσης τον προϋπολογισμό του», δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Σόλων Κασίνης, προσθέτοντας πως «θα ανταλλάξουμε απόψεις για το τι σεισμικές έρευνες θα κάνουν και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους». Ο κ. Κασίνης ανέφερε, ακόμη, ότι θα συζητηθεί και θέμα ενδεχόμενης επίσπευσης του προγράμματος εργασιών της εταιρείας και ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης θα επισκεφθούν τα εργαστήρια της ΕΝΙ, που είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ευρώπης.

«Πάντα το έλεγα για τα κοιτάσματα»

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ότι η Noble εκτιμά ότι στο τεμάχιο 12 υπάρχει δεύτερο κοίτασμα της τάξης των πέντε τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι ο ίδιος πάντα έλεγε ότι «το Αφροδίτη δεν είναι το μόνο κοίτασμα που υπάρχει στο οικόπεδο 12, αλλά υπάρχουν και άλλα κοιτάσματα». Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2011, η Noble ανακοίνωσε ότι η ερευνητική γεώτρηση αποκάλυψε 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια κατά μέσο όρο. 

Είπε ότι η Noble θα διενεργήσει τρισδιάστατες έρευνες ενόψει της 24ης Οκτωβρίου, οπόταν βάσει του συμβολαίου μειώνει το εμβαδόν του τεμαχίου κατά 25%.

Ο κ. Κασίνης εξήγησε ότι στα πλαίσια της άδειας που δόθηκε στην αμερικανική εταιρεία, μετά τη λήξη της πρώτης περιόδου της άδειας (τρία χρόνια μειώνεται το εμβαδόν του τεμαχίου κατά 25%. Τη δεύτερη περίοδο (δύο χρόνια) μειώνεται για ακόμη 25%. «Άρα προτού αφήσουν πίσω κομμάτι το οποίο μπορεί να είναι ελπιδοφόρο, θα κάνουν σεισμικές έρευνες για να γνωρίζουν τι υπάρχει», κατέληξε.

Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ