2013-03-10 14:39:03
Φωτογραφία για Επείγει η γεώτρηση στο «12» στην Κύπρο…
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης επείγει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που υπάρχει επιβεβαίωση και πιστοποιηθούν τα κοιτάσματα αμέσως μπορεί να ανακηρυχθούν εμπορεύσιμα και θα έχουν μια συγκεκριμένη αξία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναμεταδίδουν τα κυπριακά site, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημόσυνου του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, στη Λεμεσό, όπου παρευρέθηκε και εκφώνηση επιμνημόσυνο λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει την άρνηση της Τρόικα να συμπεριλάβει στους υπολογισμούς της τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το φυσικό αέριο, έσοδα που μπορεί να βγάλουν την Κύπρο από το αδιέξοδο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «ακριβώς είναι για αυτό το λόγο που πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα με την επιβεβαιωτική γεώτρηση».


«Από τη στιγμή που υπάρχει επιβεβαίωση και πιστοποιηθούν τα κοιτάσματα, αμέσως μπορεί να ανακηρυχθούν εμπορεύσιμα και θα έχουν μα συγκεκριμένη αξία. Αυτές είναι οι θέσεις μας και για αυτό είναι πρώτιστης προτεραιότητας να γίνει αυτή η επιβεβαιωτική γεώτρηση από το Noble».

Ερωτηθείς μέχρι πότε είναι υποχρεωμένη η Noble να προβεί στην επιβεβαιωτική γεώτρηση με βάση και το συμβόλαιο της, ο κ. Υπουργός είπε ότι «το συμβόλαιο τους λέει μέχρι τον Οκτώβριο, όμως, θα τους συναντήσουμε την ερχόμενη βδομάδα και θα δούμε ακριβώς ποια είναι τα πλάνα τους για το πώς θα προχωρήσουν».

Κληθείς να πει κατά πόσο το θέμα πρόσθετων αποθεμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 θα είναι στα θέματα συζήτησης με τη Noble, ο κ. Υπουργός απάντησε καταφατικά. Πρόσθεσε ότι επείγει η επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εμπορίου σε σχέση με τα θέματα του φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «το πιο σημαντικό το οποίο πρέπει να δούμε άμεσα είναι πώς θα βάλουμε μια σωστή διοικητική δομή. Έγιναν πάρα πολλά και μέχρι τώρα τα πράγματα ήταν μονοδιάστατα, δηλαδή είχαμε διαπραγματεύσεις συγκεκριμένων συμβολαίων, είχαμε διαπραγματεύσεις με τη Noble και με τις υπόλοιπες εταιρείες.

Τώρα τα πράγματα μπαίνουν στα βαθιά, πρέπει να διαχειριστούμε συμβόλαια, πρέπει να ετοιμαστούμε για ενδεχόμενες ανακηρύξεις εμπορεύσιμων κοιτασμάτων, πρέπει να δούμε τα θέματα υποδομών, δηλαδή τερματικό, αγωγούς υποθαλάσσιους και εγχώριους. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν βάζοντας μια σωστή διοικητική δομή και χαράσσοντας μια στρατηγική στην οποίαν ελπίζουμε όλοι να συμφωνήσουμε ούτως ώστε να μη χρήζει ιδιαίτερων αλλαγών καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων ετών».

Ερωτηθείς για τις υφιστάμενες υποδομές του Υπουργείου του ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «σίγουρα οι υποδομές του Υπουργείου, ειδικά η Υπηρεσία Ενέργειας, θα είναι ένας από τους πυλώνες. Πρέπει να στελεχώσουμε, να ενδυναμώσουμε την Υπηρεσία και να της παρέχουμε τεχνογνωσία και από έξω και από μέσα. Πρέπει να βρούμε τεχνογνωσία και όχι μόνο στην Υπηρεσία μας, αλλά και σε άλλες Υπηρεσίες, για παράδειγμα που να αφορούν χωροταξικές μελέτες. Πρέπει όλα αυτά να γίνουν διότι επείγουν και σε αυτό έχουμε καθυστερήσει».

Κληθείς να πει αν ο ίδιος ανησυχεί για τα χρονικά περιθώρια, είπε ότι «πιέζει ο χρόνος, αλλά είμαστε αποφασισμένοι ότι θα κάνουμε εκείνα που πρέπει για να μπουν όλα σε μια τάξη, με την έννοια ότι διαχειριζόμαστε αυτή τη στιγμή το μέλλον μας για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορούμε να βασιστούμε πάνω σε ένα δύο άτομα και ένα Οργανισμό. Χρειάζεται σωστή διοικητική δομή».

Ερωτηθείς είπε ότι «η διοικητική αυτή δομή, το οικοσύστημα αν θέλετε, θα βασιστεί πάνω στο νορβηγικό μοντέλο, διότι το νορβηγικό μοντέλο δεν είναι ένας Οργανισμός και μια Υπηρεσία, αλλά αποτελείται από πολύ περισσότερα πράγματα στο οικοσύστημα, περιλαμβανομένου και του ταμείου και άλλων υποδομών, ρυθμιστών για τους αγωγούς και ειδικά για το τερματικό».

Πρόσθεσε ότι «αρχίζω τώρα τις διαβουλεύσεις, θα ενημερώσω την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής την Τρίτη και θα ξεκινήσουμε τάχιστα για να βάλουμε τα πράγματα ακριβώς σε μια στρατηγική κατεύθυνση».

greekfinanceforum.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ