2013-03-09 10:19:03
Φωτογραφία για Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου
Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση μιας ομιλίας του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος.

Στις 15 Μαρτίου του 1962 ο Τζον Κένεντι, σε μία μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο, σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.

Είπε, μεταξύ άλλων: « Καταναλωτές είμαστε όλοι! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται.»

Πενήντα χρόνια μετά η διαπίστωση εκείνη, για τη θέση των καταναλωτών στην αγορά παραμένει δυστυχώς επίκαιρη.


Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, οι αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές εκ μέρους των επιχειρήσεων, η αισχροκέρδεια, η αδιαφάνεια, η μη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στους κανόνες τους υγιούς εμπορίου, η αδιαλλαξία, η αδυναμία λήψης αποτελεσματικών πολιτικών αποφάσεων παραμένουν ως χαρακτηριστικά του οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου.

Οι καταναλωτές παλεύουμε ακόμη για τα αυτονόητα.

1. Το Δικαίωμα στην Υγεία και στην Ασφάλεια

2. Το Δικαίωμα Προστασίας των Οικονομικών του Συμφερόντων.

3. Το Δικαίωμα της Επιλογής

4. Το Δικαίωμα της Εκπροσώπησης και Συμμετοχής

5. Το Δικαίωμα της Προσφυγής στην Δικαιοσύνη και της Αποζημίωσης .

6. Το Δικαίωμα της Συνεχούς Εκπαίδευσης

7. Το Δικαίωμα να ζούμε σε Υγιές Περιβάλλον .

Έτσι σε μία εποχή όπου το εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί κατά 30 ή 40%, ο ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι άνεργος, τα χαράτσια έχουν «στραγγίσει» τα ελληνικά νοικοκυριά και ο πληθωρισμός «τρέχει» με πάνω από 4%, οι συνηθισμένες συμβουλές μίας οργάνωσης καταναλωτών για «έλεγχο τιμών πριν από κάθε αγορά» είναι όχι απλά άχρηστες, αλλά ηχούν και ως ειρωνεία προς τους πληττόμενους καταναλωτές.

Είναι φανερό ότι η σύγχρονη επίθεση των εξουσιαστών της οικονομίας, γίνεται ακριβώς στην φάση της κατανάλωσης. Μια επίθεση περισσότερο αφανής , ύπουλη και σύνθετη και για αυτό πολύ περισσότερο επικίνδυνη. Είναι γεγονός ότι ζούμε σε ένα κόσμο στον οποίο η βία ,η σπατάλη και η προσπάθεια καθιέρωσης ενός lifestyle τρόπου ζωής, έχουν γίνει καθημερινά χαρακτηριστικά, αποφέροντας συγχρόνως κέρδη στους ασύδοτους , τους βιαστές της γης και του περιβάλλοντος και σε αυτούς που διαμορφώνουν την συμπεριφορά , τους φόβους μας και τις επιθυμίες μας.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Άμυνα άλλα και η αντίδραση των Καταναλωτών απέναντι στην δύναμη του χρήματος και της εξουσίας .

Επιβάλλεται να γίνει συνείδηση ότι εμείς οι καταναλωτές είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη όταν είμαστε ενωμένοι.

Οι επέτειοι διαρκούν μία μέρα, όμως τα προβλήματα είναι καθημερινά. Έτσι η δράση του ΙΝΚΑ Νομού Ηλείας είναι καθημερινή στην ενημέρωση, στην πρόληψη, στην διεκδίκηση.

ΕΝΩΣΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ - ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ!

ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Υπεύθυνος Γραμματέας Για Θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ