2013-03-08 15:31:23
Φωτογραφία για Κύπρος και Ελλάδα δεν θέλουν γυναίκες μάνατζερ
Οι δύο χώρες διαθέτουν τα χαμηλότερα ποσοστά στην «Ευρώπη των 27»

 

Μπορεί η σημερινή ημέρα να είναι αφιερωμένη στη γυναίκα, αλλά οι διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα σε επίπεδο εργασίας καλά κρατούν, και μάλιστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπου, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η δυσπιστία όσον αφορά θέσεις αυξημένης ευθύνης περισσεύει. 

Η Ελλάδα ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του 2011, διαθέτει μετά την Κύπρο, (που κατέχει τα αρνητικά «πρωτεία») το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό γυναικών μάνατζερ στην «Ευρώπη των 27»: μόλις το 23% είναι γυναίκες, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο να μην ξεπερνά το 15%.

Ακολουθούν η Μάλτα με ποσοστό 24%, το Λουξεμβούργο (25%), η Τσέχικη Δημοκρατία (26%), η Δανία, (28%), ενώ και στη Γερμανία, της «σιδηράς» Ανγκελας Μέρκελ, το ποσοστό των γυναικών μάνατζερ δεν ξεπερνά το 30%.


Στον αντίποδα, βρίσκονται η Λετονία, όπου το 2011 καταγράφηκαν οι περισσότερες γυναίκες μάνατζερ, σε ποσοστό 45%, η Ουγγαρία με 41% και η Γαλλία (40%).

Γένους«θηλυκού» πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα όσον αφορά τους δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία κυριολεκτικά «γυναικοκρατείται» σε ποσοστό 85% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (στο συγκεκριμένο νούμερο δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα για την οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το 2011).

Το ρεκόρ των δασκάλων γένους θηλυκού καταγράφηκε σε Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβενία, στο συντριπτικό ποσοστό του 97% (!), ενώ ακολουθούν η Ιταλία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία (με 96%). Το χαμηλότερο ποσοστό εντοπίζεται στη Δανία (69%), το Λουξεμβούργο (74% σύμφωνα με στοιχεία του 2010) και την Ισπανία (75%).

 «Αρωμα γυναίκας» κυριαρχεί, σε μικρότερο βαθμό, και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση: το 2011 το 59% των καθηγητών στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν γυναίκες, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται σε Λετονία (80%), Λιθουανία (79%), Βουλγαρία (78%), και τα χαμηλότερα σε Μάλτα (43%), Γερμανία, Ισπανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία (50%).

....Λιγότερες οι γυναίκες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 

Το σκηνικό ανατρέπεται ωστόσο όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπου, στην «Ευρώπη των 27» οι γυναίκες είναι λιγότερες από τους άρρενες συναδέλφους τους, με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 40%. 

Το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που κατέχουν ακαδημαϊκές και ερευνητικές θέσεις σε πανεπιστήμια καταγράφηκε το 2011 στη Λετονία (59%), τη Λιθουανία (55%) και τη Φιλανδία (50%), ενώ τα χαμηλότερα σε Μάλτα (30%), Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία και Ιταλία (36%). Να σημειωθεί ότι για την Ελλάδα η Eurostat δεν διαθέτει επίσημα στοιχεία για το 2011. 

Στη Βαλτική η περισσότερες γυναίκες γιατροί 

Οι χώρες της Βαλτικής εξάλλου διαθέτουν τις περισσότερες γυναίκες γιατρούς, σύμφωνα με στοιχεία του 2010. Τη συγκεκριμένη χρονιά, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε σε Εσθονία και Λετονία (74%), τη Λιθουανία (70%) και τη Ρουμανία (69%), ενώ το χαμηλότερο σε Λουξεμβούργο (30% το 2011), το Βέλγιο (36%), την Ιταλία και τη Μάλτα (37%). Στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών γιατρών για το 2010 δεν ξεπερνά το 39%. 

Συνολικά ωστόσο φαίνεται ότι όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν την ιατρική επιστήμη, αφού ο αριθμός των γιατρών γένους θηλυκού στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχει αυξηθεί από το 38% που ήταν το 2001 στο 45% το 2010. 

Τάση που αφήνει ένα «παραθυράκι» αισιοδοξίας ή απλό σύμπτωμα; 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο δρόμος για την πλήρη ισότητα των δύο φύλων σε εργασιακό επίπεδο, φαίνεται να γίνεται ακόμα πιο μακρύς μετά την οικονομική κρίση που μαστίζει την ΕΕ, οι συνέπειες της οποίας βιώνονται πολύ πιο έντονα από το, λεγόμενο, «ασθενές φύλο»....

 Διαβάστε την έκθεση της Eurostat στα αγγλικά. 

πηγή: tovima.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ