2013-03-08 07:38:03
Φωτογραφία για Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Antoine Lyon – Caen
Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ θα αναγορευτεί ο... Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris Ouest – Nanterre La Défense, κ. Antoine Lyon – Caen.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.

Το πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής:

Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ., Καθηγητή Νικόλαο Μπιτζιλέκη.

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο.

Έπαινος του τιμώμενου (Laudatio) από την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ., Χριστίνα Δεληγιάννη-Δημητράκου.

Επίδοση Διασήμων και Αναγόρευση.

Ομιλία του τιμώμενου, Antoine Lyon – Caen, με θέμα: «La Grèce, l’Europe et le travail».


Λήξη Τελετής.

Ακολουθεί βιογραφικό του τιμώμενου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ

O Antoine Lyon-Caen ανήκει σε μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες νομικών της Γαλλίας. Γιος του καθηγητή Gerard Lyon-Caen, που αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Α.Π.Θ., το Μάρτιο του 1994, ειδικεύτηκε, όπως και ο πατέρας του, στο χώρο του εργατικού και κοινωνικού δικαίου. Η ανατρεπτική όμως σκέψη του και ο δυναμισμός του, του επέτρεψαν να αποκτήσει από νωρίς τη δική του ακτινοβολία και να διακριθεί στη Γαλλία και διεθνώς τόσο στον κλάδο του εργατικού και κοινωνικού δικαίου όσο και στον ευρύτερο κλάδο των κοινωνικών επιστημών. Διδάκτωρ Νομικής το 1975, πέρασε την ίδια ακριβώς χρονιά τις εξετάσεις της υφηγεσίας και διορίστηκε αμέσως μετά καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Caen, όπου υπηρέτησε για τέσσερα έτη, δηλαδή από το 1975-1979. Το 1979 εξελέγη καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris Ouest – Nanterre La Défense την οποία υπηρέτησε και υπηρετεί ακόμη και σήμερα μεγάλη αφοσίωση. Από το 1988 είναι Διευθυντής Σπουδών στη Σχολή des Hautes Études en Sciences Sociales καθώς και διευθυντής του περιοδικού Revue du Travail και του μεταπτυχιακού προγράμματος του Κοινωνικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Nanterre. Είναι επίσης από το 1992 πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Συγκριτικών Σπουδών Institut International Pour les études comparatives IIPEC, το οποίο ιδρύθηκε στη Γαλλία για να αναπτύξει τις συγκριτικές σπουδές στο δίκαιο, τους θεσμούς και τις δημόσιες πολιτικές, μετέχει σε συντακτικές επιτροπές πολλών νομικών περιοδικών που κυκλοφορούν στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είναι επίτιμος πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρίας Εργατικού Δικαίου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχει διατελέσει: μέλος του Συμβουλίου Έρευνας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Πανεπιστημίων της Γαλλίας Conseil National des Universités (CNU) (1992-1998), πρόεδρος της Επιτροπής Προβληματισμού για τις Νομικές Σπουδές που ιδρύθηκε από το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας το 1999 και συντάκτης έκθεσης γύρω από την παραπάνω θεματική που κατατέθηκε το 2001 καθώς και Εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Έχει συγγράψει σημαντικά επιστημονικά έργα σε όλους τους τομείς του εργατικού δικαίου και του ευρωπαϊκού κοινωνικού και συγκριτικού δικαίου. Έχει συμμετάσχει σε πολλούς συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει σε μεγάλα γαλλικά και ξένα νομικά περιοδικά ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων. Τα έργα του είναι διεθνώς γνωστά ενώ το νομικό περιοδικό που διευθύνει, δηλαδή η Revue de droit du Travail (Dalloz), έχει καταταγεί στα είκοσι καλύτερα νομικά περιοδικά εργατικού δικαίου στον κόσμο.
thestival.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ