2013-03-07 19:48:12
Φωτογραφία για SOS Αυτοδιοίκησης για το ΕΣΠΑ...!!!
Προτάσεις για την επιτάχυνση της εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-2013 για έργα των δήμων κατέθεσε η ΚΕΔΕ και στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  Κ. Βιρδιδάκη.

Ειδικότερα η ΚΕΔΕ προκειμένου να βελτιωθεί και να απλοποιηθεί το σημερινό κανονιστικό πλαίσιο προτείνει:

Σε ότι αφορά την προγραμματισμό και ωρίμανση των έργων να δοθεί ενεργότερος ρόλος στις Μονάδες Α΄  των Διαχειριστικών Αρχών στην προαξιολόγηση, εισήγηση και παρακολούθηση της ωρίμανσης των έργων τα οποία μπορεί να είναι επιλέξιμα.

Να αυξηθεί το ποσοστό επιλέξιμης χρηματοδότησης για απαλλοτριώσεις και εν γένει γης σε ειδικές κατηγορίες έργων με ιδιαίτερη κοινωνική σημασία, όπως σχολικά κτίρια και υποδομές φροντίδας παιδιών.

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης από τις εμπλεκόμενες στα δημόσια έργα υπηρεσίες.

Να εφαρμοστεί πρόγραμμα Συλλογικής Υποστήριξης των Δικαιούχων, καθώς και ειδικό πρόγραμμα μετάταξης μηχανικών και γεωτεχνικών στους μεσαίους και τους μικρούς δήμους.


Αναλυτικά οι προτάσεις της ΚΕΔΕ στο http://www.kedke.gr/wp-content/uploads/2013/03/20130307091210898.pdf

Σε ότι αφορά το στάδιο υλοποίησης των έργων προτείνεται:

Επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν απαλλοτριώσεις για δημόσια έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.

Εφαρμογή των πρόσφατων ρυθμίσεων για την επιτάχυνση διαγωνιστικών διαδικασιών που αφορούν δημόσια έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.

Επιτάχυνση των διαδικασιών προσφυγών, ενστάσεων, αντιρρήσεων, αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Δημιουργία συστήματος κατά προτεραιότητα και με ταχείες διαδικασίες ελέγχου των συμβάσεων και ελέγχου εντολών πληρωμών από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Απλοποίηση διαδικασιών ένταξης ήδη συμβασιοποιημένων έργων.

Σε ότι αφορά έργα των δήμων συναρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και  του υπουργείου Ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενα από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, προτείνεται να νομοθετηθεί ειδική διαδικασία (fast truck), η οποία να αφορά το κανονιστικό πλαίσιο της μελέτης, της αδειοδότησης και της κατασκευής των έργων. Ενδεικτικά προτείνεται να αυξηθεί το ποσοστό 30% του πτυχίου Α΄τάξης για την απευθείας ανάθεση της μελέτης. Να μειωθούν οι κατηγορίες έργων για τις οποίες απαιτούνται αδειοδοτήσεις, για παράδειγμα να μην απαιτείται  ΜΠΕ και οποιασδήποτε μορφής αδειοδότηση για συντήρηση ή βελτίωση τοπικών και τεχνικών έργων υποδομών και να αρκεί η απλή τεχνική περιγραφή των δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης των λειτουργικών και περιβαλλοντικών στοιχείων και των φυσικών πόρων στην περιοχή υλοποίησης του έργου.

Να μην απαιτούνται εκ νέου αδειοδοτήσεις για έργα που υλοποιούνται σε διαφορετικές φάσεις.

Για την προγραμματισμό και την εκτέλεση των δημοτικών έργων, προτείνεται η απλοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών του δήμου, όπως για παράδειγμα η μείωση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του δήμου στις απολύτως αναγκαίες.

Ετικέτες: ΕΣΠΑ • ΚΕΔΕ • υπουργείο Ανάπτυξης • Υπουργείο Εσωτερικών
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ