2013-03-07 17:02:02
Φωτογραφία για Μηλόπιτα με αμύγδαλα και τζίντζερ
Το αγαπημένο γλυκό των μαμάδων σε μία πιο σπέσιαλ εκδοχή... Δοκιμάστε την οπωσδήποτε.

Υλικά

(Μερίδες 14)

Για τα καραμελωμένα μήλα

    3 μήλα (κατά προτίμηση στάρκιν)

    30 γρ. βούτυρο αγελάδος

    50 γρ. ζάχαρη καστανή ανοιχτή, κρυσταλλική

    1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη

    80 γρ. σταφίδες ξανθές

Για τη βάση

    260 γρ. αμύγδαλα λευκά τριμμένα στο μούλτι σε σκόνη

    220 γρ. καρυδόψιχα, κοπανισμένη σε ψιλά κομμάτια

    2 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό σε σκόνη

    2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

    4 αυγά μεσαίου μεγέθους

    230 γρ. ζάχαρη καστανή

Για την επικάλυψη:

    2 μήλα (κατά προτίμηση στάρκιν)

    50 γρ. βούτυρο λιωμένο

    4 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή ανοιχτή, κρυσταλλική


    1 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ 

Διαδικασία

Καραμελωμένα μήλα: Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε κάθετα στα οχτώ. Ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γαρίφαλο σε ένα τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά. Όταν το βούτυρο λιώσει, ρίχνουμε τα τεμαχισμένα μήλα και τις σταφίδες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 7 – 8 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, έως ότου τα μήλα καραμελώσουν ελαφρώς. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το περιεχόμενό του να κρυώσει.

Βάση: Ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα έως ότου αφρατέψουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την αμυγδαλόσκονη, τα καρύδια, το τζίντζερ και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το μείγμα αυγών-ζάχαρης στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε, τέλος, τα καραμελωμένα μήλα και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή μια φόρμα διαμέτρου 25 - 26 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

Επικάλυψη και ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° - 170° C. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Επειτα τα κόβουμε κάθετα σε λεπτές φέτες τις οποίες απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε την επιφάνεια του γλυκού με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και τα αμύγδαλα φιλέ. Ψήνουμε τη μηλόπιτα για 60 - 70 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή γιαούρτι. 
www.ofono.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ