2013-03-07 13:05:03
Φωτογραφία για Τι είδαν οι Γερμανοί βουλευτές στην Αθήνα
του Αιμίλιου Περδικάρη 

Την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αλλά και ζητήματα επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων σε ευρύ φάσμα συζήτησε με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών, η οποία επισκέφθηκε από τη Δευτέρα και για δύο 24ωρα την Αθήνα.

Η αντιπροσωπεία ήταν μικτή, καθώς συμμετείχαν εκπρόσωποι τόσο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) όσο και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και της Αριστεράς (Die Linke).

Στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, ο Αντ. Σαμαράς τούς ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη της γερμανικής πλευράς προς την Ελλάδα και τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, με τη δύναμη – όπως χαρακτηριστικά είπε – της τρικομματικής κυβέρνησης.

«Το μέλλον της Ελλάδας είναι το μέλλον της Ευρωζώνης»

«Σκοπός είναι η ανταλλαγή απόψεων. Για εμάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μεταφέρουμε την αίσθηση που αποκομίσαμε στους συναδέλφους μας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο», σχολίασε ο Βόλφγκανγκ Τίφενζεε, επικεφαλής της αποστολής των Γερμανών βουλευτών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα οικονομικής πολιτικής.


Αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, σε γεύμα εργασίας με δημοσιογράφους, τόνισαν στις συζητήσεις ότι το μέλλον της Ελλάδας περνά μέσα από το μέλλον της Ευρωζώνης, ενώ χαρακτήρισαν «αστεία» τα περί γερμανικού προτεκτοράτου ή αποικίας.

Στις επιμέρους συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη και ειδικότερα για τις επενδύσεις, έγινε λόγος για ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, των κατασκευών και των νέων τεχνολογιών, ενώ – σύμφωνα με τους βουλευτές – το θέμα των αποκρατικοποιήσεων εθίγη χωρίς συγκεκριμένες αναφορές σε εταιρείες και απλώς αναλύθηκε από ελληνικής πλευράς ο χρονικός ορίζοντας των κινήσεων της κυβέρνησης.

Ωστόσο, δεδομένο είναι το έντονο ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για την ενέργεια, ιδίως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό αερίου TAP, ενώ συζητήσεις υπήρξαν και για το θέμα της σύμβασης της Hochtief για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Γραφειοκρατία και ανεργία

Από την πλευρά των Γερμανών βουλευτών, ετέθη το ζήτημα της γραφειοκρατίας – ιδιαίτερα στη διαδικασία ίδρυσης νέων επιχειρήσεων – ενώ από την ελληνική πλευρά άκουσαν την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου να ανασχεθεί η ανεργία.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, οι βουλευτές συζήτησαν για τη στρατηγική επανεκκίνησης των μεγάλων έργων και την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ – θέμα το οποίο απασχόλησε τη συνάντησή τους και με τον επικεφαλής της Task Force, Χερστ Ράιχενμπαχ.

Με τον κ. Χατζηδάκη, οι Γερμανοί βουλευτές συζήτησαν και την ιδέα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, με κεφάλαια από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, καθώς και από διεθνείς τράπεζες, ενώ έδειξαν ενδιαφέρον και για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το κλιμάκιο των βουλευτών συναντήθηκε, επίσης, με αντιπροσωπείες από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην Χρυσής Αυγής και άκουσαν με προσοχή όλες τις προτάσεις τους, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «μπορούν να κατανοήσουν κάποιες θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης» (σ.σ.: πιθανότατα εννοούν το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, στο οποίο εστίασε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Ν. Μαριάς).
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Πάτρα μύρισε τσίκνα!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Πάτρα μύρισε τσίκνα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ