2013-03-07 12:24:04
Φωτογραφία για Αντιμέτωπη με πρωτοφανή ξηρασία η Ινδία
Χωρίς πόσιμο νερό, κατεστραμμένοι από την απώλεια των ζώων και τον μαρασμό των καλλιεργειών, που τους φέρνουν μια ανάσα από το φάσμα της πείνας, εκατομμύρια Ινδοί είναι αντιμέτωποι - ύστερα από δύο ασθενείς μουσώνες - με μια πρωτοφανή ξηρασία στο δυτικό τμήμα της χώρας, ένα φαινόμενο που έχουν ενισχύσει η κακοδιαχείριση και η διαφθορά.

Η κατάσταση στο κέντρο του κρατιδίου Μαχαράστρα - που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας και περιλαμβάνει και τη Βομβάη - είναι πιο ανησυχητική ακόμη και από το 1972, οπότε είχε σημειωθεί ρεκόρ ξηρασίας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Πριτβιράζ Σαβάν.

«Οι δεξαμενές δεν είχαν ποτέ τόσο λίγο νερό και κάθε μέρα που περνάει αδειάζουν όλο και περισσότερο» ανέφερε ο Σαβάν, ο οποίος επεσήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι βροχοπτώσεις είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς.

Περίπου 2.000 βυτιοφόρα με πόσιμο νερό κινούνται μόνιμα ανάμεσα στα χωριά και οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι αρμόδιες Αρχές έχουν συγκεντρώσει τα ζώα σε εκατοντάδες προσωρινά καταφύγια εν αναμονή των μουσώνων που περνούν από την ινδική υποήπειρο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο
. Εκατομμύρια άνθρωποι σε περίπου 10.000 χωριά απειλούνται από την ξηρασία. Ο Κρίστοφερ Μόουζες, επικεφαλής νοσοκομείου το οποίο διαχειρίζεται φιλανθρωπική οργάνωση στη Τζάλνα, μια από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, διηγείται πως η ξηρασία προκαλεί απελπισία σε έναν πληθυσμό που βρίσκεται ήδη σε ξεκάθαρα μειονεκτική θέση.

«Υπάρχει πείνα. Οι χωρικοί δεν έχουν τίποτα να φάνε και κυριολεκτικά ξύνουν τον πάτο της κατσαρόλας. Οι ασθένειες που συνδέονται με το νερό παρουσιάζουν αύξηση ενώ τα προβλήματα της ασιτίας και του υποσιτισμού δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους» προσθέτει. Για πρώτη φορά από τότε που δημιουργήθηκε το νοσοκομείο αυτό, πριν από 117 χρόνια, μπορεί ακόμα και να κλείσει, εάν δεν εξασφαλίσει επειγόντως το νερό που χρειάζεται για τη λειτουργία του. Περισσότεροι από 7 στους 10 Ινδούς ζουν από τη γεωργία και για αυτούς οι μουσώνες είναι ζωτικής σημασίας, διότι τα 2/3 της καλλιεργήσιμης γης δεν αρδεύονται και εξαρτώνται αποκλειστικά από τις βροχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ξηρασία του 1972 είχε καταστρέψει τις καλλιέργειες δημητριακών και είχε εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση χρειάστηκε να κάνει εισαγωγές.

Η ρίζα του κακού βρίσκεται στις συνήθεις πληγές της Ινδίας, τη διαφθορά και τον νεποτισμό. Οι τοπικοί γραφειοκράτες κατηγορούνται για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε ανεκπλήρωτα έργα. Η έκταση που αρδεύεται στο κρατίδιο Μαχαράστρα αυξήθηκε κατά μόλις 0,1% στο διάστημα από το 2000 έως το 2010, σύμφωνα με επίσημη μελέτη, τη στιγμή που δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για αυτόν τον σκοπό.

Έκθεση της τοπικής κυβέρνησης αμφισβητεί τα στοιχεία αυτά και ο Σαβάν αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες περί διαφθοράς εναντίον υπουργών, καθώς διεξάγεται δικαστική έρευνα. Παραδέχεται, όμως, ότι η κυβέρνηση «θα έπρεπε να έχει κάνει περισσότερα» στο θέμα της άρδευσης και ότι ασχολείται τώρα επισταμένως με το ζήτημα αυτό.

sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ