2013-03-07 07:47:59
Φωτογραφία για Τουρκία: Δεν θα παραμείνουμε αδιάφοροι στις αποκλίσεις της λίρας
Η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν θα παραμείνει αδιάφορη στις αποκλίσεις του νομίσματος, δήλωσε ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Murat Cetinkaya.

Σε μια παρουσίαση σε τραπεζικό και χρηματοοικονομικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, ο Cetinkaya δήλωσε ότι οι πιστωτικές και νομισματικές αποκλίσεις πλήττουν τόσο τη σταθερότητα των τιμών όσο και την οικονομική σταθερότητα. Υποστήριξε δε ότι το επίκεντρο της κεντρικής τράπεζας είναι ο πληθωρισμός της χώρας.

«Οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό έρχονται όλο και πιο κοντά με τους στόχους της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε ο Cetinkaya. Η κεντρική τράπεζα στόχο έχει να συγκρατήσει την άνοδο της τουρκικής λίρας και να περιορίσει τη ραγδαία αύξηση των δανείων, για να αποτρέψει την αύξηση του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού στο 4,5% από το 4,75% και το διατραπεζικό επιτόκιο χορηγήσεων στο 8,5% από το 8,75%, ενώ διατήρησε το βασικό επιτόκιο μιας εβδομάδας σταθερό στο 5,50% στη συνεδρίαση της 19ης Φεβρουαρίου.


Μια περαιτέρω ραγδαία ανατίμηση της λίρας θα μπορούσε να διευρύνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, το οποίο διαμορφώνεται στο 6,1% του ΑΕΠ, υψηλότερα από το 5% που θεωρούν οι περισσότεροι οικονομολόγοι πως είναι βιώσιμο.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η τουρκική πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία –το μέτρο καταγραφής της ισχύς της λίρας έναντι διαφόρων άλλων μεγάλων νομισμάτων- υποχώρησε στο 119,69 από την αναθεωρημένη μέτρηση του 120,39 τον Ιανουάριο, και είναι οριακά χαμηλότερα από το 120, επίπεδο που η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει πως εάν καταγραφεί, θα πάρει μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω ανατίμηση της λίρας.

«Βλέπουμε περιθώριο για περαιτέρω άνοδο 1%-1,5% της τουρκικής λίρας προτού η κεντρική τράπεζα αναλάβει δράση για να τη σταματήσει», δήλωσε ο Erkin Isik, στρατηγικός αναλυτής της TEB-BNP Paribas.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ