2013-03-07 01:09:03
Φωτογραφία για Αυστραλία: Ο «κρατούμενος X» εργαζόταν για το Ισραήλ
Για πρώτη φορά από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του «κρατούμενου Χ», του Αυστραλο-Ισραηλινού Μπεν Ζίγκιερ, η Αυστραλία επιβεβαίωσε ότι... επρόκειτο για άνδρα ο οποίος εργαζόταν στην υπηρεσία του Ισραήλ.

Ο Ζίγκιερ είχε βρεθεί κρεμασμένος στο κελί του σε ισραηλινές φυλακές υψίστης ασφαλείας το Δεκέμβριο του 2010, λίγους μήνες μετά τη σύλληψή του.

Σε επίσημη αναφορά του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας γίνεται επίσης λόγος για «μη ορθή χρήση αυστραλιανών διαβατηρίων από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες».

Ο άνδρας έλαβε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το προσωνύμιο «κρατούμενος Χ» λόγω της ιδιαίτερης μυστικότητας η οποία κάλυπτε τη φυλάκιση και το θάνατό του.

Προ λίγων εβδομάδων έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για άνδρα με διπλή υπηκοότητα Αυστραλίας και Ισραήλ, καθώς και ότι το όνομά του ήταν Μπεν Ζίγκιερ.

Ο κρατούμενος Χ συνελήφθη εντός του 2010 και κρατήθηκε μέχρι το θάνατό του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Άγιαλον.


Μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας είχαν μεταδώσει ότι πιθανή αιτία για τη σύλληψή του ήταν το γεγονός ότι ενημέρωνε τις μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας για επιχειρήσεις της Μοσάντ.

Ο θάνατος του 34χρονου στο κελί του είχε αποδοθεί σε αυτοκτονία.

Η νεκροψία είχε καταλήξει σε πόρισμα το οποίο έκανε λόγο για θάνατο από ασφυξία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, έκανε λόγο για πολίτη της Αυστραλίας ο οποίος επέλεξε να ζήσει σε άλλη χώρα, να λάβει δεύτερη υπηκοότητα και να εργαστεί για την κυβέρνησή της.

Ο Μπομπ Καρ αρνήθηκε ωστόσο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το αν ο θανών εργαζόταν για τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τη χρήση διαβατηρίου Αυστραλίας για έκνομες ενέργειες από πλευράς Ζίγκιερ, ο κ. Καρ σημείωσε ότι από τα στοιχεία τα οποία διαθέτει το υπουργείο δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Η Αυστραλία έχει διαμαρτυρηθεί έντονα στο παρελθόν έναντι του Ισραήλ για τη χρήση διαβατηρίων της για κάλυψη ισραηλινών πρακτόρων.

Το 2010, είχε επιπλήξει έντονα το Ισραήλ για τη χρήση πλαστών αυστραλιανών διαβατηρίων στην επιχείρηση εκτέλεσης ανώτατου στελέχους της Χαμάς στο Ντουμπάι. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο θάνατός σου, η ζωή μου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο θάνατός σου, η ζωή μου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ