2013-03-07 00:08:02
Φωτογραφία για Ιταλία: Πρόταση για κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοχή Γκρίλο από τον Μπερσάνι
Σχέδιο για κυβέρνηση μειοψηφίας της Κεντροαριστεράς με ψήφο ανοχής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο παρουσίασε σε κομματικά στελέχη... του Δημοκρατικού Κόμματος ο γραμματέας του και επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Η πρόταση έγινε ενώ ο ίδιος ο κ. Μπερσάνι βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής εντός της συμμαχίας του για την απώλεια του δημοσκοπικού προβαδίσματος δέκα μονάδων το οποίο είχε η Κεντροαριστερά πριν τις εκλογές της 24ης – 25ης Μαρτίου.

Ο 61χρονος πρώην υπουργός Βιομηχανίας αναγνώρισε μιλώντας στα στεέχη του Δημοκρατικού Κόμματος ότι το αποτέλεσμα αποτελεί ήττα για την Κεντροαριστερά, ωστόσο σημείωσε ότι η συμμαχία υπό τον ίδιο είναι ο μόνος πολιτικός συνασπισμός ο οποίος δύναται να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Είμαστε έτοιμοι, μόλις λάβουμε τη σχετική εντολή, να παρουσιάσουμε μία κυβέρνηση αλλαγής βασισμένη σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα», είπε ο κ. Μπερσάνι. «Σκοπός της κυβέρνησης θα είναι να λύσει τα χέρια του κοινοβουλίου», συμπλήρωσε.


Τα οκτώ σημεία

Ο επικεφαλής της Κεντροαριστεράς σκιαγράφησε ένα πρόγραμμα οκτώ σημείων – μέτρων, τα οποία θα πρέπει να τεθούν προς ψήφιση στα δύο νομοθετικά σώματα, τη Βουλή και τη Γερουσία και τα οποία θεωρούνται προσπάθεια προσέγγισης της ατζέντας του κόμματος του Μπέπε Γκρίλο.

Τα σημεία αφορούν ζητήματα σχετικά, μεταξύ άλλων, με την εκκίνηση της ανάπτυξης, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την πάταξη της διαφθοράς.

Ο κ. Μπερσάνι απέρριψε κάθε σκέψη για συνεργασία με τον κεντροδεξιό ηγέτη Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η άρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» οδηγεί την Κεντροαριστερά στην έμμεση ή άμεση αναζήτηση ψήφου ανοχής από το αντιθεσμικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο έλαβε ποσοστό το οποίο ξεπέρασε το 25% των ψήφων.

Ο αρχηγός της κεντροαριστερής συμμαχίας κάλεσε τον κ. Γκρίλο να δείξει εάν είναι έτοιμος να δράσει υπεύθυνα.

«Κάποιος ο οποίος έλαβε οκτώ εκατομμύρια ψήφους και αποφάσισε να εισέλθει στο κοινοβούλιο κι όχι να μείνει απ’ έξω, πρέπει να δηλώσει τι επιθυμεί να κάνει για την Ιταλία με αυτές τις ψήφους», υπογράμμισε ο κ. Μπερσάνι.

Το ιταλικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 15 Μαρτίου, ενώ ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναμένεται να αρχίσει τη διαβούλευση για το σχηματισμό κυβέρνησης στις 19 Μαρτίου.

«Καραδοκεί» ο Ρέντσι

Εάν ο Μπέπε Γκρίλο και το κίνημά του δεν αλλάξουν θέση επί του ζητήματος της ψήφου εμπιστοσύνης, είναι απίθανο ακόμη και μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να μπορέσει να επιβιώσει κοινοβουλευτικά.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος φάνηκε να διατηρεί τη στήριξη της πλειοψηφίας των στελεχών του κόμματος, οι οποίοι μίλησαν στην κομματική συνεδρίαση στη Ρώμη.

Η πίεση ωστόσο για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα εντείνεται και ο 38χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος του κ. Μπερσάνι σε βάθος χρόνου.

Οι κριτικοί του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι του καταλογίζουν «υποτονική και ανέμπνευστη προεκλογική καμπάνια», με αποτέλεσμα την απώλεια ψήφων προς την κατεύθυνση των κ.κ. Μπερλουσκόνι και Γκρίλο.

Ο κ. Ρέντσι έχει δηλώσει την στήριξή του στον κ. Μπερσάνι, από τον οποίο είχε ηττηθεί στις εσωτερικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίου πρωθυπουργού της Κεντροαριστεράς, ωστόσο την Τρίτη δήλωσε ότι στο μέλλον θα επαναδιεκδικήσει τη θέση.

Την Τετάρτη, ο Ματέο Ρέντσι εγκατέλειψε την κομματική σύσκεψη χωρίς να έχει λάβει το λόγο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ