2013-03-06 12:41:19
Φωτογραφία για Ρύθμιση χρεών και κατώτατος μισθός ξανά σε διαπραγμάτευση...!!!
Της Ρούλας Σαλούρου

Χωρίς να υπάρχουν ορατά, ανοικτά μέτωπα, πηγαίνουν στις 2:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας οι επικεφαλής της Τρόικας.  

Έχουν βέβαια στην ατζέντα τους το πλέον καυτό μέτωπο, που δεν είναι άλλο από αυτό της ανεργίας, που επηρεάζει όπως διαπιστώνουν εσχάτως και οι δανειστές, όχι μόνο την κοινωνική συνοχή της χώρας, αλλά και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Που κινδυνεύουν από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2013 να βυθιστούν στα ελλείμματα. Εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου, ανεργία, μείωση μισθών αλλά και μη καταβολή αυτών, σε όσους εργάζονται, στερούν από τα ταμεία πόρους που θεωρούνται ανελαστικοί, αφού οδηγούνται στην πληρωμή των συντάξεων.

Βάσει των υπερβολικά αισιόδοξων κατά κάποιους, εκτιμήσεων του υπουργείου Εργασίας, στο τέλος του χρόνου, η «τρύπα» στα έσοδα των ταμείων θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συζήτηση, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα, για τη ρύθμιση χρεών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς
. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να συζητηθεί πρόταση, βάσει της οποίας για τους επόμενους 6 μήνες, θα μπορούν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να πάρουν ανάσα και κυρίως να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, να καταβάλλουν μόνο τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς τις δόσεις για πρόστιμα και προσαυξήσεις. 

Ανοικτό προς διαπραγμάτευση, χωρίς όμως πολλά περιθώρια, παραμένει το θέμα του ύψους των δόσεων, εφόσον γίνει η ρύθμιση. Αν και η αγορά ζητά 100 ή και περισσότερες δόσεις, το υπουργείο και τα ταμεία θα ήθελαν γύρω στις 60, η Τρόικα δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να δεχθεί περισσότερες από 36 ή υπό προϋποθέσεις 48 δόσεις. 

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και το θέμα του κατώτατου μισθού, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης να παρουσιάσει την τελική διάταξη για τον μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού. Η δέσμευση προβλέπεται από το Μνημόνιο και σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό κείμενο βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης.  

Μετά και τις επίσημες –αν  και καθυστερημένες– διαψεύσεις περί νέας συζήτησης για μείωση του κατώτατου μισθού, από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα, όχι η θέση της ελληνικής πλευράς, αλλά αυτή της Τρόικας, κι αν οι δανειστές προτίθενται να επαναθέσουν το θέμα, που για τους ίδιους, παραμένει ανοικτό από την προηγούμενη διαπραγμάτευση.

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ