2013-03-05 14:11:03
Φωτογραφία για Ιταλία: Δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ θέλει ο Grillo
Δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ ζήτησε ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων της Ιταλίας, Beppe Grillo, με δύο διαφορετικές συνεντεύξεις που έδωσε το Σαββατοκύριακο σε γερμανικά έντυπα.

Το Σάββατο, ο Grillo είπε στο γερμανικό περιοδικό Focus ότι με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες της Ιταλίας, και εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν, οι Ιταλοί θα θελήσουν να αποχωρήσουν από το ευρώ. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μια αναδιάρθρωση του ιταλικού χρέους είναι αναγκαία. “Εάν οι τόκοι που πληρώνουμε το χρόνο είναι 100 δισ. ευρώ, είμαστε νεκροί. Δεν υπάρχει εναλλακτική”, είπε.

Με συνέντευξή του στην Bild, την Κυριακή, ο Grillo μίλησε ακόμα και για δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.

“Είμαι ισχυρός υπέρμαχος της Ευρώπης. Είμαι υπέρ ενός online δημοψηφίσματος για το ευρώ”, είπε στην Bild.

Οι αναλυτές της Nomura σημειώνουν ότι η συζήτηση περί εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις αγορές. “Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι η αντίληψη της αγοράς πως το Κίνημα 5 Αστέρων είναι ένα αντι-ευρωπαϊκό κόμμα θα αλλάξει, όταν οι εκλεγμένοι βουλευτές του αρχίσουν να δουλεύουν μέσα στη νέα κυβέρνηση και αρχίσουν να χρησιμοποιούν ηπιότερους τόνους στη ρητορική τους”, επισημαίνουν.


Σύμφωνα με την άποψη της Nomura, εάν πράγματι γινόταν ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, το Κίνημα 5 Αστέρων θα επεδίωκε μία ψήφο υπέρ της επιστροφής στη λιρέτα, όμως, οι Ιταλοί θα προτιμούσαν τη λύση της παραμονής στο κοινό νόμισμα.

Τι λέει η Morgan Stanley για το πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας

Την εκτίμηση ότι η Ιταλία θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, έστω και αδύναμη, εκφράζει η Morgan Stanley.

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευτεί για τη χορήγηση γραμμής πίστωσης από το μηχανισμό διάσωσης ESM, εκτιμά.

Ο οίκος δίνει πιθανότητες 70% στο σενάριο ότι μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα αποφευχθεί, ενώ δίνει και 10% πιθανότητες στο ενδεχόμενο σχηματισμού μιας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης.

aienaristeyein.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ