2013-03-05 10:51:03
Φωτογραφία για Ιταλία: Ζητούν από την εισαγγελία να παρέμβει για τα σκάνδαλα
Οργάνωση καταναλωτών ζήτησε σήμερα τους εισαγγελείς της Ρώμης να ξεκινήσουν έρευνα εναντίον του Αμερικανού καρδινάλιου Ρότζερ Μαχόνι, ο οποίος βρίσκεται στη πόλη με σκοπό να συμμετάσχει στο Κονκλάβιο που θα εκλέξει τον καινούριο Πάπα, και να τον ρωτήσουν σχετικά με το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έγινε στη δεκαετία του ’80 και της πιθανολογούμενης κάλυψής του στις ΗΠΑ. Η οργάνωση Codacons είπε ότι ζήτησε από την Εισαγγελία εδώ και μέρες να ξεκινήσει την έρευνα και να προσπαθήσει να διαλευκάνει το αν ανήλικοι ή Ιταλοί πολίτες συμπεριλαμβάνονται στα θύματα. Η οργάνωση θέλησε με τον τρόπο αυτό να εκμεταλλευτεί την παρουσία του Καρδινάλιου στην αιώνια πόλη και να προλάβει τυχόν αποχώρησή του για τις ΗΠΑ όταν το Κονκλάβιο ολοκήρωσει τη διαδικασία. Σύμφωνα με αρχεία της Εκκλησίας που άνοιξαν τον Ιανουάριο έπειτα από διαταγή των αρχών στις ΗΠΑ, ως αρχιεπίσκοπος του Λος Άντζελες από το 1985 ο Μαχόνι φέρεται υπεύθυνος για την αποστολή στο εξωτερικό κληρικών με σκοπό να τους γλιτώσει από τις εισαγγελικές έρευνες
. Ο διάδοχός του, αρχιεπίσκοπος Χοσέ Γκόμες, τον απέσυρε πρόσφατα από κάθε δημόσια ή διοικητικά καθήκοντα αλλά ο Μαχόνι έκανε ξεκάθαρη την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο 117μελές Κονκλάβιο. Τόσο Αμερικανοί όσο και Ιταλοί Καθολικοί ακτιβιστές προσπάθησαν να τον πείσουν να εξαιρεθεί από το Κονκλάβιο λέγοντας πως θα βαρύνει τον νέο ποντίφικα με το ίδιο σκάνδαλο που ώθησε τον Πάπα Βενέδικτο στην απόφαση να παραιτηθεί αλλά απέτυχαν.

Πέραν αυτής της οργάνωσης και μια άλλη που εκπροσωπεί Ιταλούς θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ζήτησε από το Βατικανό να εξαιρέσει τον Καρδινάλιο Ντομένικο Καλκάνιο από το Κονκλάβιο λέγοντας πως ο πρώην επίσκοπος της Σαβόνα απέτυχε να καταγγείλει στις αρχές έναν κληρικό που επέδειξε αντίστοιχη συμπεριφορά εντός των ορίων ευθύνης του.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Καλό ταξίδι Αντρέα»
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Καλό ταξίδι Αντρέα»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ