2013-03-04 18:41:08
Φωτογραφία για Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης - Mια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες υπέγραψαν 25 συμφωνίες. Μετά τη συνάντηση ακολούθησε συνέντευξη Τύπου όπου οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν πως θα συνεχίζουν να προωθούν αυτήν την καλή γειτονία που υπάρχει και μάλιστα συμφώνησαν να επεκταθεί.

«Είναι ευθύνη και καθήκον των κυβερνήσεών μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, παραδεχόμενος ότι «Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται μια ιστορία φορτισμένη».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και υπογράμμισε πως στο τραπέζι των συζητήσεων με τον κ. Ερντογάν έγινε προσπάθεια επίλυσης θεμάτων που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε να μην υπάρχουν αγκάθια.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας ο κ. Σαμαράς είπε πως είναι θέμα διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δυο χώρες, όπως και μία θετική εξέλιξη για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.


«Πιστεύω πως με τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες να έρχονται κοντά ο ένας στον άλλο φέρνουμε και τους λαούς κοντά», υποστήριξε ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι «βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το αν οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της λειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης και της ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς είπε: «Δεν νομίζω πως είναι η στιγμή για να μπούμε σε λεπτομέρειες». Παράλληλα πρόσθεσε ότι η θέση μας για τη Χάλκη είναι γνωστή και το θέμα των ΑΟΖ είναι δικαίωμα της Ελλάδας με βάση το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «ο χρυσός κανόνας αυτής της προσπάθειας είναι ο αλληλοσεβασμός, η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βαίνουν προς το καλύτερο κάθε μέρα».

Οπως είπε, «η υπογραφή αυτών των συμφωνιών είναι ένδειξη της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «οι μειονότητες που κατοικούν στις δύο χώρες αξίζουν μία ζωή που χαρακτηρίζεται από ευμάρεια και ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης», επισημαίνοντας ότι οι διαφορές, που, όπως είπε, υπάρχουν, «μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου που είναι σε εξέλιξη».

Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση «η Ελλάδα δεν φείδεται καμίας προσπάθειας στην υποστήριξη των προσπαθειών μας».

http://www.iefimerida.gr/node/93333#ixzz2MadfnYZS
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ