2013-03-04 11:39:04
Φωτογραφία για «Έκανα ένα όμορφο ταξίδι για να βρω Κρητικά προϊόντα» [video]
Ως μια όμορφη διαδρομή, χαρακτήρισε το «ταξίδι» που έκανε στην Κρήτη για να βρει παραγωγούς και κρητικά προϊόντα για να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά στη σεζόν που πέρασε στο Creta Maris, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μεταξά, κ. Ανδρέας Μεταξάς, μιλώντας στο MadeinCreta.

Ο κ. Ανδρέας Μεταξάς άλλαξε εντελώς την στρατηγική που ακολουθούσε στην προβολή του Creta Maris. H αρχή έγινε από την κουζίνα και συνεχίστηκε στην άμμο... με κουρές!

Όσο και να φαίνεται απίστευτο, δεν ήταν τόσο εύκολο ούτε να βρει τους παραγωγούς αλλά ούτε και αυτό που ήθελε, διότι, ναι μεν, είναι πολλοί οι παραγωγοί, είναι, δε, διάσπαρτοι.

Όμως όλα πήγαν κατ'ευχήν και το εγχείρημα με τη χρήση αποκλειστικά κρητικών προϊόντων πέτυχε!

Μπορεί οικονομικά οι συμφωνίες να μη λειτούργησαν υπέρ του, λόγω του υψηλού κόστους σε σχέση με τα «άνοστα και ξένα» προϊόντα όπως τα χαρακτήρισε, το αντιστάθμισμα ωστόσο ήρθε με τις περισσότερες κρατήσεις, αφού ήδη η ξενοδοχειακή μονάδα είχε διαφημιστεί, ως Κρητική, και στη γεύση.


Η προσπάθεια του, σε αυτή την κατεύθυνση είχε ξεκινήσει το 2011.

Η στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν το "Green Cretan All-Inclusive", με άλλα λόγια, all inclusive υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε ένα Κρητικό, παραδοσιακό, δημιουργημένο με σεβασμό στο περιβάλλον, ξενοδοχείο.

Γεγονός είναι ότι αυτό άργησε να γίνει από τους ξενοδόχους. Μπορεί να υπήρχαν κρητικά προϊόντα, άλλα ήταν ελάχιστα και ... σε μια γωνιά.

"Όμως η ευθύνη δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στους ίδιους", όπως λέει ο κ. Μεταξάς.

Ο μόνος λόγος που οι ξενοδόχοι δεν προτιμούσαν τα κρητικά προϊόντα δεν ήταν μόνο η λάθος αντίληψη αλλά και το γεγονός ότι οικονομικά δεν τους συνέφερε. Τα εισαγόμενα είναι πιο οικονομικά!

«Είναι μύθος ότι δε χρησιμοποιούσαμε κρητικά προϊόντα, χρησιμοποιούσαμε αλλά όχι αποκλειστικά, χρησιμοποιούσαμε όλα τα ξένα και άνοστα κατά την άποψή μου. Εισάγαμε πατάτες από την Ολλανδία και κρεμμύδια από την Τουρκία, δυστυχώς. Ο μόνος λόγος που τα κρητικά προϊόντα δεν μπήκαν νωρίτερα στα ξενοδοχεία ήταν η τιμή τους, ήταν θέμα κόστους».

Η διαφορά καλύφθηκε από τις περισσότερες κρατήσεις. Τώρα που το «νερό έχει μπει στο αυλάκι», η γνώμη του είναι ότι και οι ίδιοι οι παραγωγοί οφείλουν να λειτουργήσουν με εμπορικό πνεύμα, για να μπουν δυναμικά σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανεξάρτητου δυναμικότητας.

Και το κέρδος των ίδιων θα είναι αρκετά μεγάλο, αν φανταστεί κανείς ότι το 2012, καταναλώθηκαν στο Creta Maris, 70 τόνοι κρέατος, 15 τόνοι τυρί και 6,5 τόνοι γάλα.

Το σημαντικό δεν είναι ότι το Creta Μaris χρησιμοποίησε κρητικά προϊόντα. Το σημαντικό είναι τα οφέλη του παραγωγού. Έγινε σημαντική αρχή διότι οι παραγωγοί μπήκαν στη νοοτροπία του εμπορίου: να πουλάνε τα προϊόντα ως έμποροι και όχι ως παραγωγοί.

«Διότι με αυτόν τον τρόπο θα δούνε ότι μπορούνε να πουλάνε φθηνότερα στον καταναλωτή, και εν προκείμενω και στα ξενοδοχεία. Διότι αυτή η τιμή δεν είναι «φυσιολογική» όταν δίνουμε φθηνότερα στους εμπόρους και στους εξαγωγείς. Τώρα με αυτό το ξεκίνημα οι παραγωγοί έχουν καταλάβει τι είναι αυτό που πάμε να κάνουμε και θα προσφέρουν καλύτερες τιμές. Αυτό θα δώσει δίνει τη δυνατότητα και σε έναν μικρότερο επιχειρηματία να κάνει το ίδιο».

Ο ίδιος συμβούλεψε τους παραγωγούς να βγουν στο «κυνήγι» να «χτυπάνε την πόρτα» των ξενοδόχων.

«Η μεγάλη δυσκολία μου ήταν να βρω παραγωγούς και προϊόντα. Δεν τους έβρισκα! Δεν ήξερα που θα τους βρω, δεν εκπροσωπούνται όλοι, κάτω από την ίδια ομπρέλα. Ήταν όμως ένα πολύ όμορφο ταξίδι όλο αυτό. Ανακάλυψα ανθρώπους που κάνουν εξαιρετική δουλειά στην Κρήτη. Δε σας κρύβω ότι αγχώθηκα κάποια στιγμή - ειδικά με το γάλα τον Αύγουστο.

Το οροπέδιο Λασιθίου μου έλυσε πάρα πολλά προβλήματα και σε όσπρια και σε λαχανικά και σε τυριά. Ζυμαρικά προμηθεύτηκα από τις Γκαγκάλες. Η μεγάλη επιτυχία θα είναι να «ξυπνήσουν» οι παραγωγοί να κάνουν προώθηση των προϊόντων τους. Επίσης σε αυτή τη διαδρομή συνεισφέρουν καθοριστικά πλέον τα επιμελητήρια και η περιφέρεια και η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη».

Όπως είπε το μέλλον του τουρισμού είναι ένα: «Το μέλλον του τουρισμού στην Κρήτη είναι η ίδια η Κρήτη. Να βγούμε να προβάλουμε αυτό το μοναδικό προϊόν αυτή τη μοναδικότητα αυτό είναι για μένα το όραμα. Έχουμε χάσει το χρόνο αλλά και ποτέ δεν είναι αργά. Ας ξεκινήσουμε τώρα».

madeincreta.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ