2013-03-04 10:26:36
Φωτογραφία για Αχαΐα: Ανδρέας Κελεπούρης και Θανάσης Παπαδόπουλος στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ - Δείτε όλα τα ονόματα
Άκρως ...ανανεωμένη, τόσο σε επίπεδο εκλεγμένων για πρώτη φορά, όσο και σε νέες ηλικίες, είναι η νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, όπως προέκυψε από τις χθεσινές εκλογές στο ΣΕΦ.

Δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την Αχαΐα εξελέγησαν στη νέα κεντρική επιτροπή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Κελεπούρη που πήρε 376 ψήφους και κατέλαβε την 65η θέση στη γενική κατάταξη και τον Θανάση Παπαδόπουλο που έλαβε 281 ψήφους.

Δεν κατάφεραν να εκλεγούν ωστόσο ο Κώστας Πετρόπουλος που συγκέντρωσε 164 ψήφους και η Αγγέλα Τριανταφύλλου που πήρε 138 ψήφους.

Πρώτος σε ψήφους, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ο οποίος ανήκει στην ίδια ομάδα, εξελέγη ο κ. Ν. Ανδρουλάκης. Η γενιά των 35άρηδων κατέλαβε τις πρώτες θέσεις αφήνοντας πίσω την παλαιά φρουρά στελεχών. Στους πρώτους δεκαπέντε, προερχόμενοι από διαφορετικές τάσεις, βρέθηκαν οι Α. Σπυρόπουλος, Αντ. Σαουλίδης, Αγγ. Βουράκης, Κ. Μπελτεγρής, Π. Αλαμάνος, Κ. Πανταζής, Κ. Πιερρακάκης, Ν. Μίλης. Η ανανέωση είναι μεγάλη και σε ηλικίες και σε πρόσωπα. Από τους παλαιότερους υπουργούς διεσώθη μόνο ο κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση.


Όπως αναφέρει tovima.gr η πλατφόρμα που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος για την κυβέρνηση και το ΠαΣοΚ έγινε αποδεκτή αν κρίνει κανένας από τους υποψηφίους που την υποστηρίζουν και οι οποίοι φτάνουν στο 75% των εκλεγμένων. Το κλίμα είχε φανεί από το Σάββατο το βράδυ, όταν κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών κανένας δεν αντιτάχθηκε στην εισήγηση για πιο ενεργή συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση, για το θέμα δηλαδή που ήταν το μεγάλο «αγκάθι» του συνεδρίου.

Οι γυναίκες υποψήφιες αυτή τη φορά δεν χρειάστηκαν την ποσόστωση του 30%. Από τις 39 που θα συμμετάσχουν στην ΚΕ οι 30 εκλέγονται με τις δικές τους δυνάμεις.

Ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος διατηρεί δυνάμεις καθώς ο ίδιος εκλέγεται στην 20η θέση και στην ΚΕ θα συμμετάσχουν περίπου 20 - 22 μέλη από την Αριστερή Πρωτοβουλία. Ο κ.Μιχ. Καρχιμάκης, παρά την μεγάλη κινητοποίηση και το κλίμα που δημιουργήθηκε στο συνέδριο με τη θερμή υποδοχή που έγινε στον κ. Γ. Παπανδρέου, δεν μπόρεσε να κάνει επίδειξη δύναμης. Τα στελέχη που πρόσκεινται στην «κίνηση των 75» δεν είναι ούτε όσα αναμένονταν αριθμητικά ούτε εξελέγησαν στις πρώτες θέσεις. Αντιθέτως σε καλές θέσεις εκλέγονται οι κ.κ. Γ. Πεταλωτής και Π. Γερουλάνος.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το συνέδριο ψήφισε πολιτικά, με σκοπό να στείλει το μήνυμα της ανανέωσης που ζήτησε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Η εκλογή πολλών νέων προσώπων δίνει τη δυνατότητα στον κ. Βενιζέλο, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του να υποστηρίζει ότι από το συντακτικό συνέδριο του κόμματος γεννήθηκε ένα νέο ΠαΣοΚ.

Ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα φέρεται η Ιπποκράτους που μιλά για «απόλυτη κυριαρχία του πλειοψηφικού ρεύματος», εντάσσοντας πάντως σε αυτό και το «μπλοκ» του Νίκου Ανδρουλάκη, που «σάρωσε» στην ψηφοφορία, με τον ίδιο να διατηρεί καθʼ όλη τη διάρκεια της καταμέτρησης την πρωτιά, με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο (επίσης του δικού του περιβάλλοντος, μια και τον προωθούσε για γραμματέα της Νεολαίας) Ανδρέα Σπυρόπουλο, σε ψήφους. Και όλα αυτά, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε αποκλειστεί από όλες τις «λίστες» των «βενιζελικών», ακόμα και από εκείνη του Ηρακλείου.

Στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου μιλούν για εμπιστοσύνη στις εισηγήσεις του ίδιου, που αποτυπώθηκαν και επισήμως ως πολιτικές θέσεις του κόμματος όπως προέκυψαν από το συνέδριο, εκτιμώντας (στο 60% της καταμέτρησης) ότι η πλειοψηφία είχε το 75% των ψήφων, με την πλευρά του Μιχάλη Καρχιμάκη να αποσπά το 10% και εκείνη του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου το 15% περίπου. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν και στην εκλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών (που θα πρέπει να είναι 39), αφήνοντας μονοψήφιο αριθμό στην ποσόστωση. Η καταμέτρηση πάντως, θα επαναληφθεί σήμερα, με τα χέρια, μετά από σχετικό αίτημα που διατύπωσαν Μιχάλης Καρχιμάκης και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, πριν καν ξεκινήσει η σχετική ηλεκτρονική διαδικασία χθες, με τον πρώτο μάλιστα να στέλνει επιστολή στην ΕΚΑΠ και τον δεύτερο να δηλώνει με νόημα πως ...δεν εμπιστεύεται την τεχνολογία.

Το νέο όργανο, στο οποίο εκτός από τους 130 εκλεγμένους, θα προστεθούν ως αριστίνδην οι βουλευτές του κόμματος και όσοι είχαν εκλεγεί τον Μάιο του 2012, οι διατελέσαντες πρόεδροι και οι επικεφαλής τριτοβάθμιων σωματείων, θα αντικαταστήσει το παλιό Εθνικό Συμβούλιο. Μέσα στις επόμενες μέρες δε, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, η νέα ΚΠΕ θα εκλέξει γραμματέα του κόμματος και ένα 17μελές Πολιτικό Συμβούλιο, με στόχο να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση.

Τα εκλεγμένα μέλη της νέας ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά ηλεκτρονικά αποτελέσματα (καταμετρημένα 3525 από τα 3570 ψηφοδέλτια), είναι οι :

Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Βουράκης, Γρηγόρης Φελώνης, Αντώνης Σαουλίδης, Κωνσταντίνος Μπελτεγρής, Κωνσταντίνος Πανταζής, Μιχάλης Τζελέπης , Παναγιώτης Αλαμάνος, Στέλιος Σπαθής, Κυριάκος Πιερρακάκης, Χρόνης Κουσαλίδης, Νίκος Μήλης, Παντελής Κουκουλεκίδης, Γιώργος Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Βαρδαβας, Γιάννης Λύτρας, Γιώργος Λυμπερόπουλος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Γιώργος Πεταλωτής, Γιώργος Πετρέλλης, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Σταύρος Τζεδάκης, Θωμάς Παπαλιάγκας, Δημήτρης Τσιμπανάκος, Γιάννης Μαλτζαρης, Σπύρος Βογιατζής, Τόνια Αντωνίου, Κωνσταντίνα Βακαλοπούλου, Ανδρέας Λούτας, Ευάγγελος Αργύρης, Φίλιππος Χορτης, Δημήτρης Βογανάτσης, Παύλος Γερουλάνος, Νίκος Σαλαγιάννης, Παντελής Οικονόμου, Γιώργος Κουτρουμάνης, Γιώργος Φραγγίδης, Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, Κωνσταντίνος Γκαντής, Χρήστος Δρούζιας, Σωτήρης Ζαρπάλας, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Παντελής Καμάς, Κατερίνα Μπατζελή, Γιώργος Κατσούλης, Στέφανος Ξεκαλάκης, Γιώργος Σιακας, Βασίλειος Κίτσιος, Απόστολος-Ευάγγελος Ραυτόπουλος, Φανή Σαράντη, Ηλίας Στρατηγάκος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Παναγιώτης Αναστασιάδης, Κατερίνα Διαμαντοπούλου, Γρηγόρης Νιώτης, Ευαγγελία Κουρουπάκη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αθηνά Δρέττα, Κωνσταντίνος Ζώγας, Ελισάβετ Γράψα, Χρήστος Παπαστεργίου, Αφροδίτη Παπαθανάση, Ανδρέας Κελεπούρης, Δέσποινα Δαλαμπούρα, Ζωή Καρκούλια, Σίμος Δανιηλίδης, Γιάννης Βλατής, Χαρούλα Κεφαλίδου, Αντώνης Λιάρος, Βασιλική Σπυράκη, Παναγιώτης Κορμάς, Φώτης Χατζημιχάλης, Χρίστος Βερελής, Νάσος Αλευράς, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Μαρία Αναγνωστοπούλου, Δημήτρης Καρύδης, Μιλένα Παναγιωτοπούλου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μανώλης Στρατάκης, Κωνσταντίνος Πούλιος, Κική Παπαδάκη, Αγνή Σμπόνια, Άσπα Παπαηλιού, Παρασκευή Τσατσανη, Χρήστος Γατσέλης, Ζέφη Δημαδάμα, Μελίνα Θεοδώρου, Κωνσταντίνος Μαμέλης, Συλβάνα Ράπτη, Βασίλης Γιουματζίδης, Κατερίνα Φαρμάκη, Ανδρέας Μακρυπίδης, Ελίζα Πολίτη, Διονύσης Αλευράς, Αλέξανδρος Οφίδης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Γιώτα Γαζή, Παναγιώτης Γιακαλής, Κωνσταντίνος Κουλούρης, Γιώργος Αλεβυζάκης, Θανάσης Ζαννιάς, Ντίνα Λαζαρη, Αντέλ Αρτινιάν, Βασίλης Νούσιος, Θανάσης Παπαδόπουλος, Πάνος Μπεγλίτης, Βασίλης Παντελίδης, Γιάννης Αξαρλής, Θεόδωρος Τσίκας, Στέφανος Μιχαλάκος, Σοφία Καραγεώργη, Θανάσης Χειμωνάς, Στυλιανή Βαρτελάτου, Γιάννης Μαγκριώτης, Νίκος Γιαλιτάκης, Σωτηρία Δάλλα, Γιώργος Πινακίδης, Οδυσσέας Κορακίδης, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Βασιλική Σουλαδάκη, Αναστάσιος Κουρκούτας, Γιώργος Τσολιάς, Έφη Χαλάτση, Αντώνης Σαμιωτάκης, Λεωνίδας Δημητριάδης, Ειρήνη Σενετάκη, Πόπη Γιαννοπούλου, Ευάγγελος Λόης, Παναγιώτης Ψαρράς, Κωνσταντίνος Τάτσης, Κατερίνα Αυξεντίου, Βασίλης Ραούλης.

Σε δήλωσή του, τα ξημερώματα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχάρη όλα τα μέλη του οργάνου, χαρακτηρίζοντας το ʽμήνυμα ανανέωσηςʼ ως θετικό οιωνό για τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, της Κεντροαριστεράς και της πολιτικής ζωής της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί χθες στο ΣΕΦ εκατοντάδες σύνεδροι βρέθηκαν στον χώρο, συμμετέχοντας στις απαραίτητες «ζυμώσεις», ενώ δεν έλειψαν οι λιστομαχίες μεταξύ των «τάσεων». Και ενώ το εκλογικό μέτρο του 20% (έναντι 30% που είχε προτείνει η ΕΚΑΠ) στο οποίο εξαναγκάστηκε η ΕΚΑΠ, αλλά και το ασυμβίβαστο του μέλους της ΚΠΕ με την θέση προέδρου ή διοικητή οργανισμού, άλλαξαν τα δεδομένα, με τους υποψηφίους να επιδίδονται σε νέα ʽμάχη του σταυρούʼ τη νύχτα του Σαββάτου, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις ήρθαν από την πλευρά της Ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ που αποκλείστηκε από την αυτοδίκαιη συμμετοχή της στο ανώτατο όργανο του κόμματος. Ήδη, χθες, τέσσερις ευρωβουλευτές, οι κύριοι Σπύρος Δανέλλης, Δημήτρης Δρούτσας, Μαριλένα Κοππά και Άννυ Ποδηματά κατήγγειλαν σε γραπτή ανακοίνωσή τους ως «θεσμικά απαράδεκτο» τον αποκλεισμό τους, ειδικά «σε μία στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα».

Στα ...high lights της ψηφοφορίας, σημειώνεται η νέα ένθερμη υποδοχή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όταν έφτασε στο ΣΕΦ για να ψηφίσει. Ο κ.Παπανδρέου έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και συνθήματα υπέρ του, ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί του, ανάμεσα στα εκατοντάδες φλας που τον απαθανάτιζαν λίγες ώρες μετά την θεαματική υποδοχή του το Σάββατο, στις εργασίες του συνεδρίου.

Βενιζέλος: «Έχουμε τώρα μια απολύτως καθαρή αφετηρία»

Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της νέας ΚΕ ο κ. Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την ομόφωνη ουσιαστικά έγκριση από το Συνέδριό μας της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ που συνιστά ολοκληρωμένη, προοδευτική και υπεύθυνη πρόταση για την εθνική στρατηγική ανάκαμψης και οριστικής εξόδου από την κρίση, τα αποτελέσματα της διαδικασίας εκλογής των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώνουν την εικόνα της ενότητας, της ενεργοποίησης και της ανανέωσης της παράταξης.

Ο μεγάλος αριθμός νέων στελεχών που εκλέγονται στην ΚΠΕ είναι ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης, ένας πολύ θετικός οιωνός για τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς, της πολιτικής ζωής της χώρας.

Συγχαίρω θερμά όλα τα μέλη της νέας ΚΠΕ, είναι όλες και όλοι τους οι στενοί μου συνεργάτες στο δύσκολο, αλλά αναγκαίο εγχείρημα της ανασύστασης της παράταξης.

Έχουμε τώρα μια απολύτως καθαρή αφετηρία: ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά. Το ΠΑΣΟΚ μετά το Συντακτικό του Συνέδριο, με αυτοσυνειδησία και αυτοπεποίθηση, θα λειτουργήσει ως πυλώνας της πολιτικής σταθερότητας επιδιώκοντας να θέσει όσο πιο έντονα γίνεται το πρόσημο της κοινωνικής ευαισθησίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, της ανάπτυξης, αλλά και της αποτελεσματικότητας στην κυβερνητική πολιτική».

Τα μέλη της ΚΕ θα εκλέξουν, μάλλον το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και τον γραμματέα του κόμματος.

Πηγές: real-tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ