2013-03-03 21:02:02
Φωτογραφία για Η ώρα του Άκη...
Τη Δευτέρα στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας θα δικαστεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος για ψευδή δήλωση πόθεν έσχες. Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για ψευδή δήλωση πόθεν έσχες το 2010, καθώς δεν είχε δηλώσει το νεοκλασικό στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο συνήγορος υπεράσπισής του, τονίζει ότι πρόκειται «για αβλεψία» καθώς το ακίνητο το δήλωσε την επόμενη χρονιά.

Ενώ την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο της ανακριτικής έρευνας έχουν μπει έξι τραπεζικοί λογαριασμοί, που φέρονται να ανήκουν σε δέκα φυσικά και νομικά πρόσωπα, δηλαδή και σε offshore εταιρείες. Ο ειδικός ανακριτής, κ. Γαβριήλ Μαλλής, έχει ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο «ταξίδι», προκειμένου να εντοπίσει τη διαδρομή της μίζας.

Το βούλευμα

Μέσα στην εβδομάδα- με πιθανή μέρα την Πέμπτη, αναμένεται η έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος που θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, καθώς και 19 ακόμη πρόσωπα (εάν τελικά παραπεμφθούν όλα) για την υπόθεση των «χρυσών μιζών» των εξοπλιστικών προγραμμάτων όπως των TOR M1 και των υποβρυχίων.


Σχεδόν 12 μήνες μετά την σύλληψη του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ ως «εγκεφάλου» της εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε «μαύρο» πολιτικό χρήμα μέσω ενός δαιδαλώδους συστήματος υπεράκτιων εταιριών και τις ταυτόχρονες «εφόδους» σε σπίτια συγκατηγορούμενών του, μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς στη χώρα μας φθάνει στην κορύφωσή της.

Σύμφωνα με δικαστικές «πηγές», η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός του Απριλίου (προς το τέλος) ή στην χειρότερη περίπτωση στις αρχές Μαϊου.

Θεωρείται δε δεδομένο ότι η δίκη θα διεξαχθεί σε ειδική αίθουσα του Εφετείου Αθηνών και όχι σε δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού όπου συνεδριάζει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όταν καλείται να δικάσει σοβαρές υποθέσεις με κατηγορούμενους βάσει του νόμου για το Οργανωμένο Έγκλημα. Οι Αρχές φέρονται να ποντάρουν πολλά στις «θεαματικές» σκηνές μεταφοράς των σιδηροδέσμιων κρατουμένων και την μεταγωγή τους στις αίθουσες του Εφετείου που -όπως είναι αναμενόμενο- θα κάνουν το γύρο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, καθώς είναι μάλλον ασυνήθιστα για τα ελληνικά δεδομένα να κάθεται στο σκαμνί πολιτικό πρόσωπο, έστω και παλαίμαχος.

Οι έξι λογαριασμοί

Ο ειδικός ανακριτής, κ. Γαβριήλ Μαλλής συνεχίζει τις έρευνες προκειμένου να βρεθεί η ταυτότητα των παρένθετων προσώπων που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι εξωχώριων (offshore) εταιριών μέσω των οποίων έχουν διακινηθεί ιδιαίτερα υψηλά ποσά από τον προφυλακισμένο επιχειρηματία, Γιώργο Σαχπατζίδη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών πραγματικός ιδιοκτήτης των εταιριών δεν είναι άλλος από τον πρώην υπουργό, κ. Άκη Τσοχατζόπουλο.

Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά», ο δικαστικός λειτουργός, ειδικός για θέματα διαφθοράς, περιμένει απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής τα οποία έχει αποστείλει σε χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μερικές από τις εταιρίες εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται ακόμη και στη γειτονική Ιταλία.

Επιπλέον, μέσω του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών οι ανακριτικές Αρχές προσπαθούν να βρουν στοιχεία τα οποία θα «δέσουν» νέες κατηγορίες και θα επεκτείνουν τον κύκλο των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο της ανακριτικής έρευνας έχουν μπει έξι τραπεζικοί λογαριασμοί, που φέρονται να ανήκουν σε δέκα φυσικά και νομικά πρόσωπα, δηλαδή και σε offshore εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σκέλος της έρευνας έχει αυτοτελή μορφή καθώς έχει διαχωριστεί από την κυρίως υπόθεση.

Ουσιαστικά αποτελεί νέα δικαστική έρευνα την οποία είχε αιτηθεί ο κ. Μαλλής στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σκοπός της έρευνας ήταν ο εντοπισμός του ακριβή ρόλου μιας σειράς προσώπων, που φαίνονται να εμπλέκονται στην προσπάθεια του προφυλακισμένου πρώην υπουργού να αποκρύψει τις παράνομες αμοιβές του, μέσω της διακίνησης χρηματικών ποσών από δεκάδες εταιρείες.
leaks.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 0-2
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 0-2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ