2013-03-03 11:54:03
Φωτογραφία για Βενιζέλος: Δεν χαρίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνική μας βάση
Μήνυμα στην τρόικα ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και προειδοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένο να εγκαταλείψει την ιστορική του βάση, απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος... δευτερολογώντας στο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του Κινήματος.

Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της κυβέρνησης συνεργασίας των τριών κομμάτων, από την παρούσα Βουλή, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος

Η χώρα πρέπει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο «στήριξης και τιμωρίας» που της επέβαλαν οι εταίροι, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα δημοσιονομικά μέτρα που ανατροφοδοτούν την ύφεση.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιώντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παραχωρήσει αμαχητί την ιστορική του βάση:

«Δεν χαρίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνική μας βάση. Την καλούμε να γυρίσει στο σπίτι της», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας ότι η ασκούμενη κριτική κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αφορά στην ηγεσία του και τον πολιτικό νεοπλουτισμό της» μια ηγεσία που όπως είπε «της έλαχε ένα λαχείο και το σπαταλά αλόγιστα, γιατί δεν κοπίασε για να το αποκτήσει».


Ανάγκη δύο διακριτών πόλων στην κυβέρνηση

Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στην πρότασή του για κοινή κάθοδο στις εκλογές με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας ότι αυτό θα δώσει μια πολιτική δυναμική η οποία θα είναι ευεργετική για τον τόπο και δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της συμμαχίας αυτής σε πρώτη δύναμη.

Ο κ. Βενιζέλος, προσερχόμενος στην αίθουσα, έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από την πλευρά των συνέδρων, κάτι που επαναλήφθηκε και κατά την άνοδό του στο βήμα. Αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοποθετήσεων έως ότου ανέβει στο βήμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάθισε στην πρώτη σειρά, ανάμεσα στην κόρη και τη σύζυγό του, δίπλα στην οποία καθόταν ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος

Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας δύο πόλοι, αντί των τριών που υπάρχουν σήμερα: Ένας κεντροδεξιός πόλος κι ένας κεντροαριστερός.

«Ταυτόχρονα με όλα αυτά», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Κεντροαριστεράς».

Πολιτικά φιλελεύθερο

Αναφερόμενος στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, πολιτικά φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό, ευρωπαϊκό, εθνικά υπεύθυνο, οικολογικά ευαίσθητο, έμπρακτα πατριωτικό και λαϊκό. Αλλά, όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεπεράσει τον σημερινό του εαυτό. Σε ό,τι αφορά στον ίδιο και την παρουσία του στην ηγεσία του Κινήματος, είπε ότι δεν απολαμβάνει την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος και προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά αγωνίζεται για ένα συλλογικό ΠΑΣΟΚ το οποίο ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί, όπως μπορεί να εγγυηθεί και τη συλλογική προσπάθεια.

Ακατανόητη η κριτική όσων συμμετείχαν στις αποφάσεις

Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που άσκησαν κριτική, όπως μεταξύ άλλων τον Παύλο Γερουλάνο, αν και χωρίς να τον κατονομάσει, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στους Έλληνες αλλά δεν τους «μίλησε». «Στον λαό δεν απευθυνόμαστε με λόγια, αλλά με πράξεις», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι ο ίδιος μπορεί να κατανοήσει την αγωνία των απλών πολιτών να ξεφύγει η χώρα από τη σημερινή κατάσταση, αλλά ότι δεν κατανοεί τη στάση εκείνων των στελεχών που ασκούν κριτική, ενώ έχουν πάρει μέρος στη λήψη σημαντικών αποφάσεων και είχαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του κόμματος και της χώρας.

Αποστασιοποιίηση από την κυβέρνηση θα καθιστούσε το ΠΑΣΟΚ «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον, σε όσους προτείνουν η εμμέσως εισηγούνται αλλαγή στρατηγικής και τήρηση αποστάσεων από την υφιστάμενη κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. ΒΕνιζέλος παρατήρησε ότι μια τέτοια στρατηγική θα καθιστούσε το ΠΑΣΟΚ «ουρά» της στρατηγικής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, και άρθρωσε έτσι ένα κατηγορηματικό «όχι» στην επιλογή αυτή. Ανέφερε επίσης ότι η ΝΔ θα προτιμούσε μια ψήφο ανοχής της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και να έχει εκείνη το μονοπώλιο των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων ώστε να «παίζει» εκείνη με τα ευαίσθητα θέματα, εισπράττοντας κατα περίπτωση κέρδη και απώλειες.

Σε περίπτωση επιτυχίας, τόνισε ο κ. Βενιζέλος αιτιολογώντας την άποψή του, η κυβέρνηση κερδίζει, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας χάνει η κυβερνητική πλειοψηφία και ο πιο χαμένος θα είναι αυτός που κρατούσε αποστάσεις. «Όποιος επιχειρήσει να παίξει με τα θέματα αυτά, μικροκομματικά ή εσωκομματικά παιχνίδια είναι κατώτερος των περιστάσεων», είπε και πρόσθεσε ότι το μήνυμα αυτό το απευθύνει όχι μόνο στον λαό αλλά και στα συμφέροντα εκείνα που οργανώνουν, όπως είπε, το σενάριο της καταστροφής. «Πρέπει», τόνισε, «να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης και με την αντιπολίτευση, ακόμα και σε συνθήκες όξυνσης και οιονεί εμφύλιας σύγκρουσης».

Επικαιροποίηση της τρικομματικής συμφωνίας - Ουδείς εχέφρων παίζει με πρόωρες εκλογές

Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την θέση του για επικαιροποίηση της συμφωνίας πιυ διέπει την τρικομματική κυβέρνηση επί τη βάσει των 5 εξής σημείων:

1. Διατύπωση προς τους εταίρους της θέσης «όχι άλλα μέτρα»

2. Εθνικό φορολογικό σύστημα με άλλους συντελεστές

3. Άμεσα μέτρα για ανεργία, απόλυτη φτώχεια

4. Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

5. Καθαροί κανόνες λειτουργίας κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

Κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν παίζει με το σενάριο των πρόωρων εκλογών, κατέληξε εμφατικά.

Αντοχή και αξιοπρέπεια

«Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει από το Συνέδριο αισιόδοξο και δυνατό, πετυχαίνοντας την ολική του επαναφορά», είπε κλείνοντας τη δευτερολογία του και τις εργασίες του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απένειμε τα εύσημα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον λαό που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού, για την αντοχή, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη που επέδειξε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ