2013-03-02 13:58:56
Φωτογραφία για Σχέδια για νέες μειώσεις στις συντάξεις
Την αλλαγή του υφιστάμενου ασφαλιστικού συστήματος με περαιτέρω μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να παραμείνουν μόνο δύο κύρια ταμεία ασφάλισης, εξετάζει κατά πληροφορίες η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των δαπανών τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, πρόκειται για σχέδιο του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου(ΠΑΣΟΚ), το οποίο είναι υπό συζήτηση τόσο από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όσο και στο υπουργείο Εργασίας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει έντονος προβληματισμός μετά τη διαπίστωση ότι, μετά τις περικοπές σε συντάξεις, δώρα κ.ά., το έλλειμμα των Ταμείων αναμένεται να κλείσει στα 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, αυξημένο κατά 600 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2012.

Επίσης, εκφράζονται φόβοι ότι οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις τα επόμενα δύο χρόνια θα επιβαρύνουν επιπλέον το σύστημα.


Τα βασικά σημεία

Ένα από τα βασικά σημεία της πρότασης που εξετάζεται είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός μόνο Ταμείου που θα καταβάλλει την ενιαία Εθνική Σύνταξη ύψους 360 ευρώ και την ανταποδοτική με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, για τους μισθωτούς.

Το ΙΚΑ θα αποτελέσει τον ασφαλιστικό «κορμό» της μισθωτής εργασίας και σε αυτό να ενταχθούν το ΕΤΑΑ (Ταμείο που ασφαλίζει τους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους δικηγόρους) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (στο οποίο έχουν συγχωνευτεί τα Ταμεία Τύπου).

Προτείνεται, επίσης, ο ΟΑΕΕ, που ασφαλίζει τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες, να παραμείνει ως ανεξάρτητος λογαριασμός έξω από το σύστημα και σε αυτόν να υπαχθούν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που είναι εκτός μισθωτής εργασίας και διατηρούν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και βιβλία. Η άλλη πρόταση στελεχών της γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιλαμβάνει την ένταξη του ΟΑΕΕ μέσα στο ΙΚΑ ως ανεξάρτητου λογαριασμού, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκαλεί ετήσια «τρύπα» ύψους 400 εκατ. ευρώ, καθώς οι μισοί κυρίως έμποροι-βιοτέχνες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Όσον αφορά στον ΟΓΑ, προτείνεται να διατηρηθεί ως Ταμείο ασφάλισης των αγροτών λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει, αλλά και ως προνοιακό Ταμείο.

Για τα επικουρικά ταμεία προτείνεται η συγχώνευση όλων στο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και η καθιέρωση μιας ενιαίας επικουρικής παροχής.

Προτείνεται, τέλος, πρόσθετη ασφάλιση μέσω της δημιουργίας εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων τα οποία θα προέρχονται: α) από επαγγελματικά ταμεία, β) από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις που θα παρέχουν πρόσθετες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, είτε υπηρεσίες υγείας κ.ά., μέσω συγκεκριμένων φορολογικών κινήτρων.

***

Τη διενέργεια ελέγχου για αξιολόγηση του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, με την εμπλοκή της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, και αν είναι αναγκαίο ο έλεγχος να επικουρείται από ιδιώτες εμπειρογνώμονες, θα προτείνει την Δευτέρα στο Eurogroup ο νέος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής αναχωρεί το Σάββατο για τις Βρυξέλλες, όπου την Κυριακή θα έχει επαφές μεταξύ άλλων με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κομισιόν και της Ευρωζώνης.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η πρόταση διαμορφώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του ιδίου, του τέως υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητρίαδη, κατά την οποία συζητήθηκε το όλο θέμα, όπως και οι όροι εντολής της αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι στην περασμένη του συνεδρία στις 12 Φεβρουαρίου το Eurogroup αποφάσισε την αξιολόγηση του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος από ανεξάρτητο ιδιωτικό οίκο, παρά τις ανησυχίες και τις ενστάσεις της Λευκωσίας.

«Πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει σε μία φόρμουλα η οποία ικανοποιεί και αυτούς που θέλουν να γίνει κάπως διαφορετική αξιολόγηση» ανέφερε ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας: «Με αυτό τον τρόπο θα αποδείξουμε μια για πάντα ότι όλες αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες».

Διευκρίνισε πάντως ότι «θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε χωρίς την επίλυση αυτού του θέματος».

Για τη στάση που θα τηρήσει στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα για υλοποίηση του μνημόνιου.

Βολές ΑΚΕΛ για ιδιωτικοποιήσεις

Στο μεταξύ το ΑΚΕΛ, διά του Σταύρου Ευαγόρου, δήλωσε ότι αναμένει από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να δηλώσουν κατά πόσον συμφωνούν με τις δηλώσεις του Μιχάλη Σαρρή σε σχέση με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτοντας πως αν δεν το πράξουν «μπορούμε να υποθέσουμε ότι κορόιδεψαν προεκλογικά τον λαό για να υφαρπάσουν τη ψήφο του».

Ο κ. Ευαγόρου υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών με τις δηλώσεις του αναίρεσε τις προεκλογικές δεσμεύσεις Αναστασιάδη για τις ιδιωτικοποιήσεις, υπενθυμίζοντας πως «στις 14/2/2013 ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους και τα διευθυντικά στελέχη των ημικρατικών οργανισμών ότι ήταν κάθετα αντίθετος με ιδιωτικοποιήσεις».

«Οι δηλώσεις Σαρρή τους διαψεύδουν. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η τρόικα εισβάλλει ουσιαστικά σε ημικρατικούς οργανισμούς με στόχο την καταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Αναστασιάδη» κατέληξε ο κ. Ευαγόρου.

***

Το Πεκίνο έχει «προετοιμαστεί πλήρως για τον προδιαγραφόμενο νομισματικό πόλεμο» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, η σύγκρουση αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι σημαντικότερες χώρες τηρήσουν τις συναινετικές αποφάσεις οι οποίες είχαν ληφθεί στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) και επικεντρώσουν την νομισματική πολιτική τους στην εγχώρια οικονομία της καθεμιάς, τόνισε ο Γι Γκανγκ, αντιπρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας -του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας.

Τα μέλη της G20 «δεν άφησαν να φανεί ουδεμία ένδειξη ότι σταματούν την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που οδήγησε στο να προκληθεί μια πλημμύρα ρευστότητας στις παγκόσμιες αγορές», αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο υπογραμμίζεται η υποτίμηση κατά 20% του γεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την ανάδειξη του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στην εξουσία στην Ιαπωνία.

«Η Κίνα έχει προετοιμαστεί πλήρως» είπε ο Γι στο Νέα Κίνα. «Σε όρους τόσο νομισματικών πολιτικών όσο και άλλων μηχανισμών προσαρμογής, η Κίνα θα λάβει πλήρως υπόψη της τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης τις οποίες εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες ξένων χωρών» πρόσθεσε.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποίησης στην Κίνα ήταν ο ασθενέστερος των τελευταίων πέντε μηνών τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στην δημοσιότητα την Παρασκευή η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας και η Ένωση Εφοδιαστικής και Αγορών της Κίνας.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε το 50,10 τον Φεβρουάριο από 50,40 τον προηγούμενο μήνα, κάτι που κατέδειξε ότι η ανάκαμψη της δραστηριότητας της κινεζικής βιομηχανίας εξασθένισε στον πιο βραδύ ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2012.

*με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αντίο μεγάλε Γιώργο...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αντίο μεγάλε Γιώργο...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ