2013-02-28 00:23:04
Φωτογραφία για «Η αναβάθμιση του ψευδοκράτους, πρόκληση για το Κυπριακό»
«Η μεγάλη πρόκληση για το Κυπριακό σήμερα είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προσπάθεια για κλείσιμό του, που ενδεχομένως να γίνει με προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους», δήλωσε... ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστοφίδης.

Ο κ. Χριστοφίδης, σε επικήδειο λόγο που εκφώνησε στην κηδεία των λειψάνων του Νικόλα Τσιακού που ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA, είπε ότι «η αναβάθμιση αυτή θα γίνει με προσπάθεια για άνοιγμα του Ερτζιάν για διεθνείς πτήσεις, ή με το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με ευρωπαϊκά κράτη είτε στη λογική αναγνώριση έναντι εδάφους» και υπέδειξε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».


Είπε επίσης ότι «εναντιωνόμαστε στην περαιτέρω στρατικοποίηση και ΝΑΤΟποίηση του Κυπριακού, μετατρέποντας το πρόβλημα σε ενεργό ηφαίστειο με μια τεχνητή κρίση εντάσσοντας την Κύπρο σε στρατιωτικού τύπου συμμαχίες».

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι «η τελική δικαίωση θα έρθει μόνο μέσα από την πραγματική απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, των θεσμών, της οικονομίας και του λαού μας. Η λύση του Κυπριακού στηριζόμενη πάνω σε απαράβατες αρχές πρέπει να είναι ο αμετάθετος στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο» είπε.

Σημείωσε ότι επιβάλλεται «να δοθεί ένα τέλος στο ανθρώπινο δράμα των αγνοουμένων», εξέφρασε την ελπίδα η προσπάθεια να συνεχιστεί πάνω στη πορεία που έχει χαραχθεί με σημαντικά αποτελέσματα και τόνισε ότι «θα πρέπει να αποτελεί δέσμευση όλων προς τους συγγενείς των αγνοουμένων της Κύπρου, ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας».

Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, ο Νικόλας Τσιακού δολοφονήθηκε άνανδρα από τους Τούρκους εισβολείς στο χωριό του το Τραχώνι Κυθρέας. Μετά την κατάληψη της Κυθρέας από τους Τούρκους, και την είσοδο των τάνκς στο χωριό του το Τραχώνι, οι Τούρκοι πυροβολούσαν αδιακρίτως αλλά και με απίστευτη βαρβαρότητα κατά των αμάχων. Ο Νικόλας έχασε τη ζωή του κατά τον καταιγισμό των πυρών από τα τανκς. Τάφηκε αμέσως από τους συγγενείς του και υπό την απειλή των Τούρκων στρατιωτών έξω από το χωριό σε σημείο που γνώριζε η οικογένεια του.

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε, ταυτόχρονα, λόγο για πολλές και μεγάλες προκλήσεις στην παρούσα συγκυρία.

«Πρώτα από όλα οφείλουμε» ανέφερε, «να θέσουμε την οικονομία του τόπου σε τροχιά ανάπτυξης» και αυτό θα πρέπει να γίνει, όπως είπε, «χωρίς να γονατίσει ο λαός με μέτρα μονόπλευρης και αυστηρής λιτότητας».

Επανέλαβε ότι τα βάρη της κρίσης πρέπει να κατανεμηθούν ισότιμα, με τρόπο που να μην εξασθενούν ολοένα και περισσότερο τα χαμηλότερα στρώματα του λαού και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση «δεν θα πρέπει να αποδεχτούμε ξένη εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου», είτε του φυσικού, είτε των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ