2013-02-27 15:27:04
Φωτογραφία για «Παρεμβάσεις για το περιβάλλον»
Η συγκέντρωση από αρμόδιους φορείς (όπως Δήμοι, τοπικές οργανώσεις) γενικών πληροφοριών αλλά και πληροφοριών σε τοπικό επίπεδο σχετικά με την ποιότητα των περιβαλλοντικών συνθηκών και των ρυπογόνων δραστηριοτήτων διαφόρων φορέων, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη για την καθιέρωση ενός δικτύου πληροφοριών σε εθνικό επίπεδο.

΄Ετσι, με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια, σχεδιάζονται σε εθνικό επίπεδο δραστηριότητες όπως η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η έκδοση αδειών για χωροθέτηση χωματερών, ο καθορισμός εκτάσεων ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως γεωπτηνοτροφικών μονάδων, εγκαταστάσεων και αποθήκευσης λιπασμάτων, φαρμάκων, ιχθυοτροφών, μονάδων ανακύκλωσης κ.α.

Σε ένα επόμενο στάδιο προβλέπονται από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο ο έλεγχος της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, η επιβολή προστίμων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος κατά τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν. 1650/86 και άρθρου 4 του Ν. 3010/2002, καθώς και άλλων συναφών νόμων.


Πλέον στις μέρες μας διαπιστώνονται καθημερινά οι καταστρεπτικές συνέπειες που είχε για το περιβάλλον η αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση, γι΄αυτό και λαμβάνονται υπόψη κατά την κατάρτιση διαφόρων σχεδίων-προγραμμάτων, οι κοινωνικές, οικονομικές, τεχνικές, ειδικές περιβαλλοντικές συνθήκες της εκάστοτε περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν διεξαχθεί διάφορες περιβαλλοντικές μελέτες για τις καταστροφικές συνέπειες που είχαν, για παράδειγμα, οι πυρκαγιές στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής όπου αναμένεται, σύμφωνα με μελέτες, την επόμενη 20ετία να αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 1 βαθμό, γεγονός που επρόκειτο σύμφωνα με τις κλιματικές αλλαγές να συμβεί μετά από μισό αιώνα.

Επιπρόσθετα, από την αύξηση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες σε συνδυασμό με τη μη σωστή συλλογή και επεξεργασία των απορριμάτων (αν δεν συλλεχθούν, ανακυκλωθούν εγκαίρως και με τις σωστές πρακτικές) ο κίνδυνος πλέον αυτανάφλεξης είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά κατά τους χειμερινούς μήνες τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι συχνά, ιδιαιτέρως όταν επικρατεί έντονη βροχόπτωση.

Παρόλα αυτά συντάσσονται πολλά προγράμματα και υιοθετούνται φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, αναλαμβάνονται έργα αποκατάστασης ζημιών, προγράμματα αναδάσωσης ακόμα και με ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην χωροταξική έγκριση και την αντίστοιχη χορήγηση αδειών σε θέματα που αφορούν την εναπόθεση ή αποθήκευση σε κάδους απορριμμάτων για ανακύκλωση και κάδοι μπαζών, αλλά και αποβλήτων όπως για παράδειγμα αυτών που περιέχουν αμίαντο κ.α.

Ωστόσο, όσες πολιτικές και αν υιοθετηθούν, όσοι νόμοι και αν ψηφιστούν, αν δεν πειθαρχήσουμε ενσυνείδητα στην ιδέα, στην αξία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος, όλες οι προσπάθειες θα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, θα παραμείνουν απλώς γραμμένες με μελάνι και τυπωμένες σε κάποιες σελίδες.-

Eν-ημερωμένος Πολίτης

Αναγνώστης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ