2013-02-27 04:19:03
Φωτογραφία για Νικολούδης: Χωρίς αποτέλεσμα το κυνήγι της φοροδιαφυγής
Σε πλήρη αποδόμηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών στη χώρα προχώρησε ο πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος Παν. Νικολούδης κάνοντας λόγο για μη δίκαιο, σταθερό και αποτελεσματικό σύστημα.

Εξηγώντας ότι ενώ το ΣΔΟΕ έχει δικαίωμα ελέγχων, δεν έχει αρμοδιότητα επιβολής φόρων και αντίστροφα η Εφορία έχει δικαίωμα επιβολής φόρων, όχι όμως και ελέγχων, υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι από τα 11 δισ. φοροδιαφυγής στην χώρα, έχουν βεβαιωθεί μόλις 130 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Αρχή έχει δεσμεύσει μόλις 97 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Νικολούδες υποστήριξε ότι ουδέποτε έλαβε το σύνολο ή και μέρος της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ για έλεγχο, υποστηρίζοντας πάντως πως... κωλύεται να πει κατά πόσον ο ίδιος έχει επιληφθεί για κάποιο άτομο, σχετικά με πληροφορίες που του ήρθαν από αλλού. Προχωρά, πάντως, σε διασταυρώσεις σχετικά με τις 54.000 ονόματα που περιλαμβάνονται στην λίστα όσων απέστειλαν υψηλά ποσά εμβασμάτων στο εξωτερικό από το 2009 ως τώρα.


Μιλώντας για φοροελεγκτικούς μηχανισμούς που πρέπει να «χειριστούν άμεσα» 497 ύποπτες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που έχει εντοπίσει η Αρχή, υποστήριξε ότι υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν εισόδημα 7.500 ευρώ και οι καταθέσεις τους ανέρχονται σε 350.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, υποστήριξε ότι η Εφορία δεν έχει θεσμικά την αρμοδιότητα να ελέγξει αν ένα φυσικό πρόσωπο έχει, για παράδειγμα, καταθέσεις 20.000 ευρώ που έχει δηλώσει, ή 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι από τη θέση του προεδρεύοντος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ζήτησε τα πρακτικά να μεταβιβαστούν τόσο στον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, όσο και στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Στασινόπουλο και κατόπιν οι δυο τους να κληθούν στην Επιτροπή προκειμένου να βρεθεί μία λύση.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της Αρχής στα περίπου 30.000 κατατεθειμένα «πόθεν έσχες» έχουν εντοπιστεί 337 παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων Γενικοί Γραμματείς, μηχανικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι, με τον Γιάννη Δημαρά από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων να ζητά την κατάθεση των σχετικών ονομάτων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ειδικά για την μονάδα που ερευνά τα πόθεν έσχες πάντως, ο κ. Νικολούδης υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για ένα σύνθημα-κλισέ, αλλά για μία μονάδα ελέγχου της υψηλού επιπέδου διαφθοράς, που μάλιστα στη σχετική έκθεση γίνεται σύσταση προς την ΕΕ να μελετήσει το μοντέλο που εφαρμόζει η Ελλάδα και να διδαχθεί από αυτό...

Για τις επιδόσεις της Αρχής, πάντως, και δεδομένου ότι η Ελλάδα βγήκε από την «γκρίζα ζώνη» το 2011, ο κ. Νικολούδης, υποστήριξε ότι είναι «ικανοποιητικές», καθώς από το 1997 ως το 2010 έχουν δεσμευτεί συνολικά 217 εκατομμύρια ευρώ, το 2011 δεσμεύτηκαν 223 εκατομμύρια ευρώ και το 2012 αντιστοίχως 238 εκατομμύρια ευρώ (από περιπτώσεις παθητικής δωροδοκίας, εμπορίας ανθρώπων, φοροδιαφυγή, εγκληματική οργάνωση, προστασία οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και άλλα αδικήματα). Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν όσα είπε ο κ. Νικολούδης για τις offshore εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι «το να επιχειρήσεις να πιάσεις μία offshore είναι σαν τον σκύλο που τρέχει γύρω από μία κολόνα, κυνηγώντας την ουρά του».

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της Αρχής εξέφρασε το παράπονό του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην στελέχωση της κάθε φορά που ζητά την απόσπαση υπαλλήλου, παρά το γεγονός ότι από τους 50 ανθρώπους που προβλέπονται, απασχολεί μόνο 30 για λόγους μυστικότητας και οικονομίας. «Κάθε φορά που ζητώ απόσπαση, φτύνω αίμα», είπε χαρακτηριστικά.

Μία άλλη λίστα παραδέχθηκε ότι έχει στα χέρια του, αυτή του Λίχτενστάιν, με 17 μόλις ονόματα, όπως είπε, ο κ.Νικολούδης, απαντώντας σε ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ο τρόπος με την οποία την απέκτησε, αφού περιγράφοντας το γεγονός μίλησε για μία επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2012, -πιθανότατα επί υπουργείας Στουρνάρα- για τελείως άσχετο θέμα, μετά το πέρας της οποίας και ενώ ήταν έτοιμος να φύγει, μία υπάλληλος του υπουργείου του πρότεινε να του δώσει ένα CD με μία λίστα. Εκείνος, ως όφειλε καθώς ως επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος «ό,τι μας δίνουν εν είδει πληροφορίας, το παίρνουμε», όπως είπε, παρέλαβε τη λίστα Λίχτενσταϊν, για τα 17 ονόματα της οποίας πάντως δεν έχει ακόμα ερευνήσει.

Όσο για τη λίστα Λαγκάρντ, την οποία όπως είχε δηλώσει νωρίτερα, δεν έχει στα χέρια του, υποστήριξε πως είχε ακούσει για την ύπαρξή της νωρίτερα, στο πλαίσιο σύσκεψης στο υπουργείου Οικονομικών επί υπουργείας Παπακωνσταντίνου, παρουσία των κ.κ.Καπελέρη και Μπάνου… Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ