2013-02-25 19:01:03
Φωτογραφία για Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα Νο4
του Ευάγγελου Ραφτόπουλου

Οι υπερβολικά υψηλοί βαθμοί των μαθητών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση-αποτέλεσμα πίεσης των γονέων, ανικανότητας των καθηγητών να πείσουν για την κατηγοριοποίηση των μαθητών και της γενικής χαλαρότητας των κοινωνικών δομών και θεσμών- δημιουργεί... ψευδαισθήσεις και πλασματικές εικόνες για τις δυνατότητες των υποψηφίων αναφορικά με την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την δε εισαγωγή τους σε αυτήν ακολουθούν διαδοχικά δράματα, όπως της αναγραφής συνθημάτων στους τοίχους των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι, της κατάληψη όλων των ισόγειων χώρων από φανατισμένους εκπροσώπους κομμάτων, της διανομής από αυτούς πολυτελών prospectus με πλήρη στοιχεία για τα υποχρεωτικά και προαιρετικά μαθήματα, τα S.O.S θέματα και άλλα συναφή.

Η έκπληξη όμως του φοιτητή συνεχίζεται όταν διαπιστώνει ότι οι Καθηγητές σπάνια βρίσκονται στην θέση τους, οι πόρτες των εδρών μετά δυσκολίας ανακαλύπτονται καλυπτόμενες ολόκληρες από ονόματα διδασκόντων όλων των βαθμών, οι καφετέριες γύρω από τα εκπαιδευτήρια είναι επί 24ωρο γεμάτες, αναμένοντες ίσως τους καθηγητές να παραδώσουν σε αυτές μαθήματα.


Οι διακηρύξεις των πολιτικών ανθρωποειδών για την βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στην παιδεία, για τις επενδύσεις σε αυτήν, μόνο γέλιο προκαλούν και κλάμα, όταν ο καθένας αντιλαμβάνεται την θλιβερή της κατάσταση και την ασύγκριτα τελευταία θέση της, όταν διαπιστώνει την σοβαρότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού.

Οι ελάχιστοι ευσυνείδητοι καθηγητές και φοιτητές δεν μπορούν δυστυχώς να ανατρέψουν την βαθιά ριζωμένη αντίληψη περί αποτυχίας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που πορεύεται χωρίς στόχους, που αλλάζει συνέχεια, που ταλαιπωρεί οικογένειες, που διαψεύδει σχέδια και όνειρα, που δημιουργεί στρατιές ανέργων.

Ούτε η επίκληση της μεγαλειώδους βλακείας των εμπνευστών του είναι ικανή να τούς απαλλάξει. Στην συνείδηση των Ελλήνων παραμείνουν όλοι αυτοί ένοχοι για κακουργήματα που πρέπει να τιμωρηθούν με βαρύτατες ποινές.

briefingnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ