2013-02-25 04:18:04
Φωτογραφία για Ν. Αναστασιάδης: Προσπάθεια να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις του μνημονίου
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε σε ομιλία του προς οπαδούς του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος που τον... υποστήριξαν ότι θα καταβάλει προσπάθειες για αποφυγή στρεβλώσεων στο μνημόνιο που πλήττουν τις ασθενέστερες τάξεις. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, που στηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα ο κ. Αναστασιάδης έλαβε 236.965 ψήφους, ποσοστό 57.48%.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, στις πρώτες δηλώσεις μετά την πανηγυρική εκλογή του στις σημερινές εκλογές ανέφερε ότι θα εργασθεί για ταχεία έξοδο της νήσου από την κρίση, με την υπογραφή του μνημονίου διάσωσης και την αποφυγή της πτώχευσης του κράτους.

Περαιτέρω ανέφερε ότι μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, η Κύπρος θέλει να έχει την Ευρώπη στο πλευρό της, ενώ η ίδια θα είναι απολύτως συνεπής και θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.


Ξέφρενοι πανηγυρισμοί ακολούθησαν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, οι οποίες ανέδειξαν νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη. Στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, τόσο εντός όσο και εκτός. Ο Νίκος Αναστασιάδης έφθασε, μετά την επισημοποίηση του αποτελέσματος, συνοδευόμενος από την σύζυγο του 'Αντρη.

Τον υποδέχθηκαν με ιαχές οι οπαδοί του ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τον κόσμο να πανηγυρίσει με ευπρέπεια. Ισχυρή εντολή για αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και «έξοδο της πατρίδας από τον φαύλο κύκλο της κρίσης», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος τύπου του κ. Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος.

Επανέλαβε ότι υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση του κ. Αναστασιάδη για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που συμμερίζονται το όραμα για μεταρρύθμιση της κοινωνίας της οικονομίας και του κράτους. Το σημαντικό, είπε, είναι την επόμενη μέρα να βρεθούμε «όλοι μαζί χέρι με χέρι να δώσουμε τη μάχη». Ερωτηθείς ποιο μήνυμα θα στείλει στην πρώτη του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι θα είναι μήνυμα ενότητας και επανέλαβε ότι υπάρχει πρόταση για συγκρότηση κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που αποτελεί τον άξονα και τον πυρήνα της πολιτικής του για το αύριο.

Τα συγχαρητήριά του προς τον Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε ο Κύπριος Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης. Σε δηλώσεις του στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι οι απόψεις του κ. Αναστασιάδη για τα της οικονομίας «είναι πολύ σωστές».

Ο κ. Πισσαρίδης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα ποιος θα είναι ο δικός του ρόλος στο θέμα της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Σε ερώτηση κατά πόσον του έχει γίνει νύξη για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα συσκεφθεί με τους συνεργάτες του και θα αποφασίσει».

Το διακύβευμα των εκλογών είναι η δυνατότητα του νέου προέδρου να υπογράψει με επωφελείς όρους την δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους πιστωτές και να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο την παρατεταμένη οικονομική κρίση, έτσι ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η οικονομική ανάκαμψη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 1,7% και αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που ίσως φτάσει το 6% του ΑΕΠ.

Στα τέλη του 2012 το δημόσιο χρέος ανερχόταν στα 15,04 δισεκ. ευρώ. Σ' αυτά τα 15 δισεκ. περιλαμβάνονται και τα 1,8 δισεκ. για τη στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας, που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάιο.

Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco, ανέρχονται στα 8,8 δισεκ. ευρώ. Επιπρόσθετα θα χρειαστούν περίπου 1,2 δισεκ. για τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα .

Επίσης, θα χρειαστεί άλλο ένα 1,5 δισεκ. ευρώ για κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και 6 δισεκ. για την αναχρηματοδότηση χρέους, τα οποία δεν προστίθενται στο σύνολο. Με αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι το σύνολο του δημοσίου χρέους θα ανέλθει στα 26,1 δισεκ. και θα αναλογεί στο 150% του ΑΕΠ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος θα έχει μηδενική ανοχή τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου κιόλας από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

Εκτός από την δυσμενή οικονομική κατάσταση ο νέος πρόεδρος θα έχει σύντομα να αντιμετωπίσει τα όσα σχετίζονται με το Κυπριακό. Όπως τονίζουν ήδη τα ξένα μέσα ενημέρωσης οι διεθνείς δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα, όπως επίσης και το ζήτημα των ερευνών για το φυσικό αέριο, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην Λευκωσία.

Γύρω στις οκτώ το βράδυ αναμένονται τα επίσημα τελικά αποτελέσματα και δύο ώρες αργότερα θα γίνει από τον Γενικό Έφορο Εκλογών η ανακήρυξη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία», στην Λευκωσία.

Ο νέος πρόεδρος, ο οποίος θα κυβερνήσει την Κύπρο μέχρι το 2018, θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του το απόγευμα της Πέμπτης με την ορκομωσία και την ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
ΑΜΠΕ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ