2013-02-24 17:23:03
Φωτογραφία για «Εταιρική ευθύνη» για τις πόλεις μας
Εκανε αίσθηση η ανακοίνωση της πρόθεσης του Ομίλου Λασκαρίδη να συνδράμει οικονομικά τον Δήμο Αθηναίων στην αποκατάσταση της πλατείας Συντάγματος.

Καθώς ο όμιλος διαχειρίζεται πλέον τα δύο ιστορικά ξενοδοχεία της πλατείας, τα «Μεγάλη Βρετανία» και «King George», η χειρονομία αποκτά επιπλέον διαστάσεις: μια επιχείρηση με καλώς εννοούμενα συμφέροντα στο πιο προβεβλημένο σημείο της πρωτεύουσας παίρνει πρωτοβουλία για τη βελτίωση της εικόνας ενός κακοποιημένου δημόσιου χώρου.

Από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα, η πλατεία Συντάγματος έχει κατρακυλήσει αρκετά σκαλοπάτια πίσω.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχείρηση ή ένας ιδιωτικός όμιλος προχωράει σε παρόμοια

κίνηση. Ισως όχι σε αυτήν την κλίμακα και σίγουρα ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν με τόσο σημαντικό αντικείμενο. Τις περισσότερες φορές, ανάλογες πρωτοβουλίες δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας γιατί δεν θέλουν «να προκαλέσουν». Είναι τόσο ισχυρή η αντιεπιχειρηματική νοοτροπία στην Ελλάδα, που η εμπλοκή ιδιωτών σε θέματα δημόσιου χώρου (ακόμα και με αυτόν τον τρόπο) εγείρει καχυποψία και θεωρίες συνωμοσίας.


Ομως, τα πράγματα αλλάζουν. Η λεγόμενη «εταιρική ευθύνη» αγκαλιάζει σταδιακά και θέματα αστικού περιβάλλοντος. Για να φτάσουμε στη γενναιόδωρη χειρονομία του Ομίλου Λασκαρίδη προηγήθηκαν σποραδικές πρωτοβουλίες του επιχειρηματικού κόσμου με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας στις πόλεις μας και, ειδικά, στην Αθήνα. Το καλό παράδειγμα έδωσε πρόσφατα η εταιρεία Παπαστράτος. Στο πλαίσιο χορηγικού της προγράμματος για την προστασία του περιβάλλοντος και την οδική ασφάλεια, χρηματοδότησε το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής με το ποσό των 97.000 ευρώ για την αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από οροφές κτιρίων και δρόμους της Αττικής.

Σε αυτό το τοπίο και με δεδομένο το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για κράτος και ιδιώτες, η επιχειρηματική κοινότητα έχει να διαδραματίσει έναν ρόλο.

Πλήθος έργων και δράσεων μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας θα μπορούσαν να «ξεκολλήσουν» με την αποφασιστική συμβολή υγιών επιχειρήσεων, που ευτυχώς υπάρχουν ακόμα στην πατρίδα μας. Τα παραδείγματα πολλά.

Το Ιδρυμα Δεκόζη Βούρου αδυνατεί να προχωρήσει στην εκπόνηση της μελέτης για τη συνολική αποκατάσταση του κτιρίου της οδού Σταδίου που κάηκε στα επεισόδια του Φεβρουαρίου του 2012 και που λίγο έλειψε να καταστρέψει τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων». Χωρίς τη μελέτη δεν μπορούν να εκταμιευτούν οι αναγκαίοι πόροι για την ανακατασκευή του κτιρίου. Σε μεγαλύτερη κλίμακα το ίδιο συνέβη και με την προγραμματισμένη επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το Ιδρυμα Νιάρχου δέχθηκε να καλύψει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 13 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Ετσι, μία από τις νέες πτέρυγες θα φέρει το όνομα του Σταύρου Νιάρχου.

Αλλο παράδειγμα: το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών βρίσκεται σήμερα σε άθλια κατάσταση καθώς σημαντικό του τμήμα είναι καλυμμένο με συνθήματα και γκράφιτι. Οι ιθύνοντες της Ακαδημίας δεν προχωρούν σε τακτικό καθαρισμό εξαιτίας του μεγάλου κόστους.

Συγκέντρωση πόρων

Υπάρχουν όμως και φορείς που δεν περιμένουν… τον Μωάμεθ. Την επίσημη έναρξη του προγράμματος fund raising «Ξεκινάμε» κήρυξε το Σωματείο «Φίλων του Τατοΐου» με στόχο τη συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων για τη διάσωση και ανάδειξη του πρώην βασιλικού κτήματος. Μέσω του προγράμματος, όλοι μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεές (όχι μόνο σε χρήματα αλλά και σε οικοδομικά υλικά, αρχιτεκτονικές μελέτες κ.ά.), με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για τη σύνταξη των μελετών αποκατάστασης, καθώς και την πραγματοποίηση άμεσων σωστικών εργασιών.
schizas.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ