2013-02-24 13:45:03
Φωτογραφία για Ωραίοι «τρελοί» στο Αμάρι αναζητούν το αυθεντικό
Στη γη του αρχαίου Πάνακρου στην περιοχή της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου, μια ομάδα ανθρώπων στηριζόμενη στη συλλογικότητα, τον τελευταίο χρόνο έθεσε στόχο - και τον υλοποιεί- να «αναστήσει» την παραδοσιακή χλωρίδα και πανίδα της ιστορικής επαρχίας και να μετατρέψει «το Πάνακρον σε μια κιβωτό», που με την πάροδο των χρόνων φεύγει και την αφήνουμε να ταξιδεύει χωρίς πυξίδα!

Το σπουδαίο είναι ότι όλα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται, στηρίζονται «στην αγάπη και στην τρέλα» αυτών των ανθρώπων.

Τρία από τα στελέχη της δημοτικής επιχείρησης «Αμάρι». Ο γενικός διευθυντής Χαράλαμπος Αγγελάκης, η Ραλλού Γαληνού και ο Άρης Κουτάκης.

επιδιώκοντας ηθικά κέρδη και όχι οικονομίστικα. Για αυτό, άλλωστε, όλες οι ιδέες αγκαλιάζονται με θέρμη και οι πέντε της δημοτικής επιχείρησης «Αμάρι Α.Ε.» Νίκος Μαρκίδης, Ραλλού Γαληνού, Χαράλαμπος Αγγελάκης, Νίκος Βαρούχας και Άρης Κουτάκης μπαίνουν μπροστά και αγωνίζονται μέχρι την υλοποίησή τους Τέθηκε, αρχικά, να δημιουργήσουν στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων του «Πάνακρον» μια «Τράπεζα φυτών αμπελιού», ώστε εκεί να συγκεντρώσουν τις ποικιλίες επιτραπέζιων και για οινοποίηση σταφυλιών «που τείνουν να εξαφανιστούν» και να βγάλουν προς τα έξω τις παραδοσιακές «ράτσες» της αμπελουργικής καλλιέργειας των Αμαριωτών.


Στον αμπελώνα, λοιπόν, που «βαφτίστηκε» «Ο Οινοπίων», και ήταν γιος του θεού Διόνυσου και της Αριάδνης, κόρης του βασιλιά Μίνωα, έχουν φυτευτεί σε αυτή τη φάση κλήματα είκοσι ποικιλιών που καλλιεργούνταν και ευδοκιμούσαν στην περιοχή, ενώ υπό αναζήτηση είναι άλλες δέκα, τουλάχιστον, ποικιλίες με την ελπίδα ότι «θα φτάσουμε τις πενήντα».

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ…

«Αρχηγοί» των ποικιλιών σταφυλιού στο Αμάρι ήταν ανέκαθεν το λιάτικο για την οινοποίηση, που συναντάται σε όλα τα χωριά και το βιδιανό, ως επιτραπέζιο, «που ξεκίνησε από την επαρχία και μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο και σε άλλους νομούς της Κρήτης».

«Στόχος των κινήσεων μας είναι η αναβίωση της παραδοσιακής χλωρίδας και πανίδας», λέει ο κ. Αγγελάκης.

Ο γενικός διευθυντής της «Αμάρι Α.Ε.» Χαράλαμπος Αγγελάκης είναι σαφής για τις πρωτοβουλίες, που μόλις ξεκίνησαν: «Δεν προσδοκούμε τίποτα, είναι μέσα στα ενδιαφέροντα και στις εσωτερικές μας αναζητήσεις και είμαστε, πραγματικά, τυχεροί που βρισκόμαστε «πίσω» γιατί προλαβαίνουμε να διατηρήσουμε το αυθεντικό…». Όμως, το ταξίδι στην αναζήτηση και ανάδειξη, στα χρόνια της κρίσης αξιών, του αληθινού θα έχει και συνέχεια μετά τον αμπελώνα «Ο Οινοπίων».

Στα σχέδια των ωραίων «τρελών» στη Σχολή Ασωμάτων είναι να προβάλουν τον παραδοσιακό Αχλαδεώνα, τα βιολογικά σιτηρά, να δημιουργήσουν μια φάρμα με πολλές ράτσες ζώων και μια «Τράπεζα σπόρων» για όλα τα φυτά της επαρχίας.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ