2013-02-22 09:20:33
Φωτογραφία για «Δεν είναι λογικό» να επιστρέψει η Αγγλία τις κλεμμένες αρχαιότητες!
«Σίγουρα δεν πιστεύω στις επιστροφές. Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό» ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με την οποία επιχείρησε να κλείσει τα δεκάδες αιτήματα για την επιστροφή αρχαιοτήτων στις πατρίδες τους. Αφορμή ήταν το διαμάντι των 105 καρατίων Κοχ-ι-Νουρ που «δεν θα επιστραφεί στην Ινδία» όπως δήλωσε, παρομοιάζοντας μάλιστα την υπόθεση αυτή με το θέμα των (όπως τα αποκάλεσε) «Ελγινείων Μαρμάρων».

Μιλώντας κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Ινδία με στόχο την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων, ο Κάμερον απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστραφεί το διαμάντι Κοχ-ι-Νουρ των 105 καρατίων που εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου. Το διαμάντι -δώρο στη βασίλισσα Βικτωρία το 1850 από τον τότε αποικιακό βρετανό γενικό κυβερνήτη της Ινδίας- είχε κοσμήσει το διάδημα της εκλιπούσης μητέρας της σημερινής Βασίλισσας Ελισάβετ.


Η Ελισάβετ μάλιστα, όταν είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ινδία με την ευκαιρία της 50ής επετείου της ανεξαρτησίας της Ινδίας από τη Βρετανία, το 1997, πολλοί Ινδοί είχαν ζητήσει την επιστροφή του διαμαντιού.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο και πολλοί Ινδοί -ανάμεσά τους και ο εγγονός του ηγέτη της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι- έχουν ζητήσει να επιστραφεί ως εξιλέωση για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.

«Δεν πιστεύω πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση», δήλωσε χθες ο Κάμερον προς δημοσιογράφους, αφού έγινε ο πρώτος εν ενεργεία βρετανός πρωθυπουργός που εξέφρασε τη λύπη του για ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια στην αποικιοκρατούμενη Ινδία, μια σφαγή αόπλων πολιτών το 1919 στην πόλη Αμριτσάρ.

«Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα», πρόσθεσε ο Κάμερον αναφερόμενος στα ελληνικά μαρμάρινα γλυπτά της κλασικής περιόδου που η Αθήνα ζητεί από καιρό την επιστροφή τους.

«Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ' όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο. Σίγουρα δεν πιστεύω στις επιστροφές. Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η Κέιτ Μίντλετον, η σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, γίνει τελικά βασιλική σύζυγος, θα φοράει το στέμμα με το διαμάντι σε επίσημες περιστάσεις.

Η απάντηση Τζαβάρα

«Είναι γνωστή η διαφορά προσέγγισης και αντίληψης που μας χωρίζει από το Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Επί του θέματος αυτού δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τίποτα άλλο εκτός από το ότι: Ήταν, είναι και θα είναι πάγια εθνική θέση μας ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων και η υλική σύνδεση τους με τον τόπο που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ο πολιτισμός, που τα δημιούργησε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, με αφορμή τις δηλώσεις του βρετανού Πρωθυπουργού. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ