2013-02-22 07:49:03
Φωτογραφία για Επενδυτική πύλη στην Ελλάδα δημιουργεί η Μorgan Stanley
Οι αποκρατικοποιήσεις, η επικείμενη δημιουργία αγοράς funds, αλλά και τα προγραμματισμένα για τους... επόμενους μήνες roadshows στο εξωτερικό, ήταν κάποια από τα θέματα που συζήτησαν στελέχη ανώτατης βαθμίδος της Μorgan Stanley με εκπροσώπους της κυβέρνησης και άλλων φορέων.

Σε γεύμα που παρέθεσε χθες η ΕΧΑΕ στην αντιπροσωπεία της Μorgan Stanley και στο οποίο παρόντες ήταν επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλεξανδρος Τουρκολιάς, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Γιάννης Εμίρης, αντηλλάγησαν προτάσεις και απόψεις, τόσο σε επίπεδο επενδυτικών κεφαλαίων όσο και με άξονα τις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις.

Πρόθεση της Morgan Stanley φαίνεται πως είναι η ενεργός συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και σε επικείμενα road shows στα οποία θα συμμετάσχουν ελληνικές επιχειρήσεις, από τον τραπεζικό, καθώς και από άλλους νευραλγικούς κλάδους.


Τα ίδια στελέχη του διεθνούς επενδυτικού οίκου έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στην ατζέντα τους υπάρχει επίσης προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Εδώ και λίγους μήνες, η Μorgan Stanley ανέλαβε και επισήμως το ρόλο συμβούλου στην επικείμενη δημιουργία αγοράς funds που έχει σχεδιάσει το Χρηματιστήριο και η οποία θα μπορέσει να υλοποιηθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στα νέα επενδυτικά εργαλεία.

Ελκυστικοί τομείς

Τομείς που αυτή την περίοδο θεωρούνται ελκυστικοί για την Ελλάδα είναι κατόπιν σχετικής έρευνας σε επενδυτές εξωτερικού: ενέργεια (αιολική, φωτοβολταϊκά, διαχείριση αποβλήτων), ακίνητα, υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικοί άξονες), τουρισμός (ξενοδοχεία και τουριστική κατοικία), εξαγωγικές και μεταποιητικές εταιρείες.

Η συνεργασία του Χρηματιστηρίου με τη Morgan Stanley έγκειται στην εξής συνισταμένη: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργηθεί μία αγορά στην Ελλάδα, όπου θα διαπραγματεύονται επενδυτικά σχήματα (funds), μέσω των οποίων θα μεταφερθούν πόροι από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία, αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.

Επιπλέον, εξετάζεται η χορήγηση ευρύτερης εμβέλειας κινήτρων για όλους τους οργανισμούς επενδυτικής τραπεζικής που θα υποστηρίζουν τη δημιουργία αντίστοιχων επενδυτικών σχημάτων.

Στη Νέα Υόρκη

Ρόλο βασικού συντελεστή αναμένεται να παίξει η Morgan Stanley και στο επικείμενο roadshow της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, το δεύτερο που πραγματοποιείται από κοινού με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, που για φέτος ορίσθηκε στις 5 και 6 Ιουνίου 2013. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει έως σήμερα, αλλά κυρίως η μεγάλη έμφαση που αναμένεται να δοθεί και από πλευράς ξένων επενδυτών στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων πρόκειται να αποτελέσουν σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των αλλοδαπών επενδυτών και η Μorgan Stanley είναι δυνάμει διαμεσολαβητής στον σχετικό σχεδιασμό.

Του παραπάνω roadshow θα προηγηθεί άλλο, με διοργανωτή τη Morgan Stanley και εξαιρετικά πιθανή τη συμμετοχή και ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του οποίου θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ