2013-02-21 09:50:11
Φωτογραφία για Nέες σκιές για τα έσοδα τον Φεβρουάριο
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται το οικονομικό επιτελείο εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτώσης των εσόδων του Δημοσίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο με αποτέλεσμα η «τρύπα» στο πρώτο δίμηνο του έτους να ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ Ωστόσο, παρά τις αρνητικές εξελίξεις, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι αποκλίσεις θα περιοριστούν στο τέλος του μήνα, καθώς αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία έσοδα από τους φόρους ακινήτων και εισοδήματος.

«Είναι πολύ πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των εσόδων, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές του έτους» δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη και επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η σύγκριση πλέον για τη δυνητική λήψη μέτρων είναι με βάση τους στόχους και όχι την περσινή χρονιά.


Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα τακτικά έσοδα προβλέπεται φέτος να είναι 3 δισ. λιγότερα από πέρυσι εξαιτίας του εμπροσθοβαρούς των μέτρων, αφού «οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι ενώ θα υπάρξει μείωση του φόρου συναλλαγών κατά 8,8% και κατά 9% στον ΦΠΑ», και προσέθεσε ότι «με αυτά τα δεδομένα και με την απόκλιση που είχαμε τον πρώτο μήνα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κάποιος από τον πρώτο μήνα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι αποκλίσεις θα περιοριστούν στο τέλος του μήνα καθώς αναμένονται έσοδα από τους φόρους ακινήτων και εισοδήματος

Πάντως, τα στοιχεία από τις εφορίες και τα τελωνεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από τους έμμεσους φόρους και κυρίως τις εισπράξεις του ΦΠΑ λόγω κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης, ενώ «φουσκώνουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις λόγω οικονομικής στενότητας.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ότι «στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή, λόγω και της περιορισμένης φορολογικής ικανότητας πλέον της ελληνικής κοινωνίας, και παράλληλα εντατικοποίηση της προσπάθειας, τόσο στις πολιτικές όσο και στους φοροεισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Οι πηγές

Για την αντιστροφή της κατάστασης στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, το οικονομικό επιτελείο «ποντάρει» σε πέντε βασικές πηγές εσόδων, αναμένοντας τους επόμενους μήνες αύξηση των εισπράξεων από τους φόρους στα ακίνητα, τα εισοδήματα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις καταθέσεις εξωτερικού.

Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του ΦΑΠ του 2010, την τρίτη ή τέταρτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων του 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, την έβδομη δόση του φόρου εισοδήματος του 2012, ενώ στο τέλος του μήνα θα αποδοθεί ο παρακρατούμενος φόρος εισοδήματος από επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 άτομα προσωπικό.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ

Από πού αναμένονται εισπράξεις

Στο επόμενο διάστημα αναμένονται έσοδα από:

- Τους φόρους στα ακίνητα. Στο τέλος Μαρτίου θα πρέπει να καταβληθεί η τρίτη δόση του ΦΑΠ του 2010 και θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012. Επίσης στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου θα καταβληθούν οι τελευταίες δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, ενώ το φθινόπωρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τον νέο ενιαίο φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους.

- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Μέχρι τις 10 Μαρτίου θα έχουν ταχυδρομηθεί περίπου 2,5 εκατ. ειδοποιητήρια σε οφειλέτες του Δημοσίου με προτεραιότητα στα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2012 και μέχρι ποσού 3.000 ευρώ.

- Τους 24.700 καταθέτες εξωτερικού. Στο τέλος του μήνα εκπνέει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων προκειμένου οι φορολογούμενοι να δικαιολογήσουν τα ποσά των καταθέσεων στο εξωτερικό που δεν καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι πολλοί από αυτούς δεν θα καταφέρουν να δικαιολογήσουν τις διαφορές μεταξύ εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων και θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους με συντελεστές έως και 45%.

ΠΗΓΗ: Εθνος Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ