2013-02-20 19:26:40
Φωτογραφία για Γκαζπρόμ: νέα συμβόλαια στο Κουρδιστάν παρά την οργή της Βαγδάτης
Institut Kurde de Paris (μτφ. Κριστιάν)

ΜΟΣΧΑ, 20 Φεβ. 2013 (AFP) – Το ιρακινό Κουρδιστάν υπέγραψε νέα συμβόλαια για την παραγωγή πετρελαίου με το δημόσιο ρωσικό συγκρότημα Γκαζπρόμ, παρά την οργή της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη κατά των υπαρχουσών συμφωνιών, δήλωσε την Τετάρτη στη Μόσχα ο πρόεδρος αυτής της αυτόνομης περιοχής.

«Αυτές τις τελευταίες ημέρες έχουμε κλείσει πολύ σημαντικές συμφωνίες με την Γκαζπρόμ Νεφτ», πετρελαϊκή θυγατρική εταιρεία του γίγαντα του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Μασούντ Μπαρζανί, που αναφέρεται από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Τον Νοέμβριο, η ιρακινή κυβέρνηση είχε διατάξει τη Γκαζπρόμ να επιλέξει μεταξύ της σύμβασης που είχε υπογράψει με την ίδια για την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού πεδίου της Badra, στο ανατολικό Ιράκ, και της δέσμευσης του με το Κουρδιστάν.

Η Βαγδάτη είναι έξαλλη επειδή βλέπει πολλές ξένες πετρελαϊκές  εταιρείες να κάνουν μπίζνες άμεσα με την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, χωρίς τη συγκατάθεσή της.


Ερωτηθείς σχετικά με τη πιθανή αποχώρηση της Γκαζπρόμ από το Κουρδιστάν, ο Μπαρζανί διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι αλήθεια».

«Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν πρόσφατα επιβεβαίωνουν ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται» στην περιοχή, είπε.

Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων είναι το κύριο διακύβευμα των θυελλωδών σχέσεων μεταξύ του Ερμπίλ και της Βαγδάτης. Το Κουρδιστάν απολαμβάνει μεγάλη αυτονομία σε σχέση με το υπόλοιπη της χώρας και διαχειρίζεται τη δική του ίδια διοίκηση.

Το φθινόπωρο, η αμερικανική ExxonMobil είχε απαντήσει σε τελεσίγραφο της Βαγδάτης δηλώνοντας ότι προτιμά μία σύμβαση που υπεγράφη με το Κουρδιστάν παρά ένα κοίτασμα πετρελαίου στο νότιο Ιράκ.
Πηγή
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ